fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Beba od 17 meseci ne priča

Čitateljka se obratila logopedu za savet jer beba od 17 meseci ne priča još uvek više reči ili rečenice.

Pitanje:

Dobar dan,

Imam devojčicu stara 17 meseci. Ona 6. oktobra puni 18 meseci. Strah me je jer ne priča. Od reči zna: mama, tata sada, duda ade(hajde) kako kaže krava, kako kaže kuca, maca, soba i am am kada je gladna. Da li bi trebalo posetiti logopeda i do kad se toleriše da ne sastavljaju rečenice?

logoped 4

Odgovor logopeda: Beba od 17 meseci ne priča

Poštovana Majo,

Vaše dete je u fazi progovaranja i bogaćenja rečnika. Do 18 meseca bi trebalo da ima rečnik oko 20 reči, ali već do druge godine bi trebalo da se pojave fraze i da u vokabularu budu prisutne i imenice i glagoli. Tada se očekuju i proste rečenice i razumevanje jednostavnih pitanja i naloga.

Možete očekivati da se uskoro pojave fraze i prve proste rečenice.
Mama daj, lepa mama, kuca av, to bata, beba (s)pava…
Samo nastavite da joj se obraćate što više možete, da joj tražite da Vam pokazuje i prstićem daje odgovor ako to ne može verbalno i tako razvijate pokazni gest. Pevajte joj pesmice, imitirajte je i ponavljajte za njom sve što izgovori.
Ako se u roku od 3 meseca ne promeni njen vokabular, ne pojavi se fraza i rečenica, onda zakažite logopedsku procenu i savetovanje.

Beba od 17 meseci ne priča
Beba od 17 meseci ne priča

S poštovanjem,
Marija Ranisav

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Prve reci logoped s

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button