fbpx
Vaspitanje

Dečija psihologija i mentalno zdravlje

Možda u prvom trenutku ne razmišljate o tome, ali dečija psihologija je veoma važna. Razumevanje deteta je bitno koliko i to da li ćete umeti da podmirujete njegove fizičke potrebe poput menjanja pelena i ishrane. Veoma je važno da savladate načine da razumete svoje dete tokom njegovog odrastanja i sazrevanja.

Važno je i da imate na umu da dete ima svoje karakterne crte kojima će biti dosledno tokom čitavog života. (Izvor: ChildDevelopment) Jedan od načina na koji možete razumeti svoje dete jeste da ga posmatrate kako se ponaša dok jede, igra se ili spava. Potražite one osobine kojima je dosledno.

Roditelji i dečija psihologija

Pokušajte da odgovorite na pitanja:

  • Koje aktivnosti dete najviše voli da radi?
  • Da li mu treba vremena da se upozna sa novim stvarima ili se lako prilagođava promenama?

Provodite dosta vremena u razgovoru sa detetom i obavezno razgovarajte svakodnevno.

Razgovor sa detetom ne sme da se svodi na to šta je jelo, kako je bilo u vrtiću/školi, da li je spemno za trening i slično. Povezivanje sa detetom je mnogo više od toga.

Maloj deci je potrebno više od verbalnog jezika. Oni geldaju i vaše izraze lica, govor tela i tako razumevaju i vaša, ali i svoja osećanja. Postavljanjem pitanja ćete im omogućiti da podele ono što misle sa vama. Kada su mlađa deca u pitanju, najdelotvornija je terapija igrom. Sedite sa detetom na pod, uzmite igračke i pustite ga da vas vodi kroz igru.

Dečija psihologija i samopoštovanje

Samopoštovanje je ključno za uspeh u životu. Razvoj pozitivnog mišljenja o sebi i zdravo samopoštovanje, koje nije preterano i ne uči dete da je najbolje i centar sveta je izuzetno važno za sreću i uspeh dece tokom čitavog odrastanja.

Pozitivan odnos koji roditelj gradi sa detetom pomaže mu da razvije poštovanje prema sebi i drugima. Deca žude za vremenom sa roditeljima i osećaju se posebno kada roditelj ima vremena da bude usresređen isključivo na njih. Redovna igra sa decom je veoma važna. Morate se organizovati tako da imate i vreme 1 na 1 sa svakim detetom ponaosob, ali i porodično vreme kada ste svi na okupu.

Nemojte smetnuti sa uma da su i tinejdžerima roditelji potrebi za razgovor možda i više nego pre. Bez obzira što možda neće direktno to tražiti od vas i izbegavati odgovore na vaša direktna pitanja.

Ukoliko živite kao samohrani roditelj ili pak imate jedno dete, povremeno pozovite porodicu i prijatelje da se igraju i da u kući bude više članova. Kada su sva deca uvek zajedno ili kada su pak sama, može se dogoditi da ne uspeju da razviju neke društvene veštine.

Odnosi sa vršnjacima

Deca traže interakciju sa svojim društvom i vršnjacima. Prirodno je da žele da se druže sa onima koji su im po godinama bliski. Nekada se dešava da dete ne bude prihvaćeno u društvu, pa čak i da se vršnjaci ponašaju okrutno. Dete se tada povlači u svoj dom i porodicu.

Jedna od bolnijih stvari za roditelja je da gleda kako mu je dete odbijeno i da se nosi sa time.

Roditelji moraju da osmisle plan za rešavanje društvenih problema svog deteta i to veoma detaljno i promišljeno. Društveni problemi nisu ništa manje značajni od zdravstvenih! Nažalost, u našoj kulturi se u većini slučajeva obraća pažnja samo na zdravstveno stanje i akademska dostignuća, a socijalni problemi od najranijeg uzrasta, ali i tokom čitavog odrastanja su na veoma niskom nivou interesovanja roditelja.

Sigurno je da će svaki roditelj i dete imati neke situacije na putu odrastanja koje će biti veoma izazovne za oboje. Dečija psihologija je važna za svako dete bez izuzetka. Deci koja imaju problem sa poremećajem pažnje i hiperaktivnošću – ADHD, mokrenjem u krevet, depresijom, stidljivošću, autizmom, anksioznošću, opozicionim prkosnim poremećajem i drugim, treba posvetiti posebnu pažnju.

dečija psihologija
Dečija psihologija

Pročitajte:

Photo by Guduru Ajay bhargav

Objavljen: 25. april 2022. godine, ažuriran: 18. april 2023. godine

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button