fbpx
DecaRazvoj deteta

Odvikavanje od pelena: Kako skinuti pelene i kako navići dete na nošu?

Odvikavanje od pelena je velika prekretnica za dete i roditelje. Dok jedni roditelji tvrde da im je laknulo kada je dete skinulo pelene, drugi smatraju da im je to zakomplikovalo život. Bilo kako bilo, ovo je normalna i neohodna stepenica u razvoju deteta kou morate savladati.

Roditelji se često pitaju kako navići dete na nošu i kako skinuti pelene, te da li će znati da prepoznaju kada je vreme za to. Važno je da roditelji imaju na umu da privikavanje na nošu kod neke dece traje par dana, dok kod druge može potrajati mesecima. Često je pravilo da zapravo što ranije krenete, to će duže trajati, jer je i za ovu fazu potrebno da deca uče ono što im je jasno.

Kako proceniti spremnost deteta za odvikavanje od pelena?

Neka deca su spremna da počnu sa korišćenjem noše sa oko 18 meseci, dok druga nisu zainteresovana skoro do 3 godine. Najčešće su deca spremna sa oko dve i po godine.

Ukoliko tražite znake da je dete spremno, nakon što je naravno počelo da samostalno sedi i hoda, pokušajte da ne stvarate dodatni pritisak jer požurivanje može biti kontraproduktivno. Uvek imajte u vidu da to što je sa starijim detetom možda išlo drugačije, kao i sa sestrinim, komšijskim ili vam je majka pričala kako ste vi, to sa vašim detetom nema baš nikakve veze. Činjenica je da drugo i svako naredno dete uči malo brže, jer gleda starije, a dečaci uče nešto sporije od devojčica.

Ako se dete suočava sa nekim izazovnim periodom u životu poput polaska u vrtić, početkom čuvanja bake ili dadilje umesto mame, preseljenja ili rođenja mlađeg brata ili sestre, odložite odvikavanje od pelena. Sačekajte da se sve slegne, pa onda počnite sa time. Nekoliko nedelja i meseci odlaganja će svima značiti.

Midas
1 2 3Next page

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button