fbpx
Psihoterapeut

Odvikavanje deteta od pelena

Naša čitateljka je psihologu, Manueli Kamikovski, postavila pitanje vezano za odvikavanje deteta od pelena.

Pitanje: Odvikavanje deteta od pelena

Zdravo. Imam ćerkicu od 2 i po godine. Već neko vreme zadržava stolicu. Steže se da sebi napravi problem time jer napravi debelu kaku koju teže iskaki. Kada je budim, stavim je na nošu i ona piški bez problema, ali da kaki u nošu neće nikako. Neće sama da traži nošu.

Mi smo prošlo leto, kada je imala malo manje od 2 godine probali da je odviknemo, videli smo da ne ide i ostavili smo za kasnije. Ja sam nastavila da je posle jutarnjeg i popodnevnog buđena stavljam da piški u nadi da će kad-tad da potraži sama. Ali bezuspešno.

Lepo sve jede. Obožava da pije sok od suve šljive, u jogurtu bi se maltene kupala koliko ga voli. Jede i voće, čorbice, supice… Obavezno svaki dan. Kad primetim da se steže jer joj se kaki pitam je da li želi da to obavi u nošu, ona odgovara negativno. Upisali smo je u vrtić za septembar jer je mnogo druželjubiva, a u komšiluku i nemamo dece pa je vodimo u park u grad često da se igra. Mora da se navikne na nošu da bi mogla da krene.

Volela bih da je sad na leto odviknemo od pelena jer mislim da  je već velika za njih i da će da bude i lakše i njoj prvenstveno i nama kada krene na nošu, a i kao što rekoh zbog vrtića jer žao mi je nema sa kim da se druži ovde. Nismo muž i ja njeni vršnjaci, trebaju joj dečica.

Potreban mi je savet kako da pristupimo muž i ja u procesu odvikavanja da što lakše prihvati nošu? Deluje mi kao da nju nešto u glavi “koči” figurativno rečeno da se opusti. Kako da je opustimo da sve “obavlja” lako u nošu? Mi joj i pričamo da tako i mama i tata “kake” i “piške” u veliku nošu da će tako da joj bude lakše ona nam kaže da ćutimo i da ne želi. Probala sam i sa adapterom na wc šolju je puštam da uđe kad ja idem u wc, ma kakvi. To je vrištanje. Šta da radimo?

Molim Vas pomozite!

pitajte psihologa

Odgovor psihologa: Odvikavanje deteta od pelena

Poštovana,

Kada donesete odluku da joj skinete pelene, samo to učinite. Biće vam potrebno mnoštvo suvog veša i strpljenja. ?
Tokom noći Vam predlažem da koristite pelene u obliku gaća kako se dete ne bi zbunilo (jer se oblače kao gaće i detetu deluje isto), a ni budilo.
Predlažem vam da pustite dete da samo traži nošu koja će biti na vidnom mestu i uvek dostupna dok se traje odvikavanje od pelena.

Ukoliko primetite da duže vreme nije bilo pražnjenja, ponudite joj: “Hoćeš li u nošu ili na wc šolju da piškiš i kakiš?”
Nije upitno da li će (tu nema izbora), ali može da bira gde će.
Veoma je važno da dete ima utisak da ima kontrolu nad svojim telom i životom. Tada će biti i saradljivije.

Ukoliko dete nastavi da zadržava stolicu kontaktirajte stručnjake – pedijatra i dečijeg psihologa i psihoterapeuta.

odvikavanje deteta od pelena
Odvikavanje deteta od pelena

Želim vam da što pre prevaziđete trenutni izazov.

Srdačno,
Manuela Kamikovski

Mamino vreme

Manueli Kamikovski pitanja možete postaviti i putem mejla: psiholog@demetra.rs

Ostala pitanja i odgovore psihologa možete pročitati OVDE.

Reklame

Manuela Kamikovski

Manuela Kamikovski, psihologMoje ime je Manuela Kamikovski. Ja sam mama, diplomirani psiholog, sistemski porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, kao i osnivač neformalne grupe Klub hrabrih mama. Bolje me možete upoznati ako skoknete do mog autorskog bloga Mamino vreme, gde se kroz tekstove bavim roditeljskim izazovima, kao i podrškom dečjem i porodičnom razvoju.Već dvanaest godina se bavim decom i porodicom, prvo kroz rad u srednjoj školi kao školski psiholog i profesor, a poslednjih pet godina i kroz privatnu praksu putem edukativnih radionica, savetovanja i psihoterapije. Ja sam podrška koja pomaže da porodice i pojedinci iz stanja straha, neizvesnosti i nemoći, putem savetovanja i psihoterapije, dođu do stanja visokog zadovoljstva, samopouzdanja i samopoštovanja.

Related Articles

Back to top button