fbpx
Dojenje

Kako nastaje mleko u dojkama

Upoznajte svoje telo: Kako nastaje mleko u grudima

Upoznajte se sa time kako nastaje mleko u dojkama. Sam proces započinje tokom trudnoće. Ako ste trudni verovatno ste primetili velike promene u korpicama vašeg grudnjaka. One fizičke transformacije – uvećane, natečene grudi i potamnele bradavice i areole (krug od kože koji okružuje bradavice) – mogu da budu neki od najranijih znakova da ste začele.

Stručnjaci se boje da veruju da promena areola pruža vizualnu pomoć bebama, jer nema dokaza koji podupiru ovu teoriju. Dugogodišnji stručnjaci za dojenje ističu da ako gledate kako beba ide prema dojki ubrzo nakon rođenja, ona svoje oči drži čvrsto zatvorene!

Još jedan signal da se vaše grudi spremne za dojenje je kada kvrga oko areole dobija sve veći i izraženiji izgled, često u prvom tromesečju. Ove kvržice su žlezde pod nazivom Montgomery ili izvodi Montgomery kanala. Izlučuju ulja koja podmazuju bradavice i pomažu da se spreči sušenje, pucanje i infekcije kada dojite.

Šta se događa unutar vaših grudi?

Možda čak i više od tih znatno vidljivih transformacija su ogromne promene koje se zbivaju unutar samih grudi. Razvoj placente stimulira oslobađanje hormona estrogena i progesterona, što zauzvrat stimulira složeni biološki sistem koji omogućuje da se ostvari proizvodnja mleka.

Pre trudnoće, potporno tkivo, mlečne žlezde i zaštitne masti čine veliki deo grudi. Količina masnog tkiva varira među ženama, što je razlog zašto grudi dolaze u toliko različitih veličina i oblika.

Vaše novoizmenjene natečene grudi su se pripremale za vašu trudnoću od kada ste bili samo 6 nedelja star embrion u majčinoj utrobi. (Od vremena kada ste rođeni, glavni mlečni kanali – mreža kanala dizajnirana za prenoz mleka kroz grudi – je već formirana.)

Vaš mlečne žlezde su mirovale do puberteta, kada je poplava estrogena prouzrokovala da porastu i nabubre. Tokom trudnoće, ti pomaci u rastu ovih žlezda idu velikom brzinom.

Do vremena da se beba rodi vaše žlezdano tkiva će se značajno proširiti, i dobićete svoje, veće nego ikad, grudi. Svaka dojka može da dobije na težini toliko da budu čak i po 5kg teže!

Usred masnih ćelija i žlezdanog tkiva se nalaze mlečni kanali, zamršena mrežu kanala. Hormoni trudnoće će prouzrokovati da mlečni kanali porastu u broju i veličini.

Kanali se račvaju u manje kanale u blizini grudnog koša, a koji se zovu kalanići (ductules). Na kraju svakog kanalića je skup malih kesica nalik grozdu i koji se zovu alveole. Grozd alveole se zove režnjić (lobule), a grozd režnjića se zove režanj (lobulus). Svaka dojka sadrži između 15 i 20 režanja, sa jednim mlečnim kanalom za svaki režanj.

Podstaknuti hormonom prolaktinom, u alveolama se skupljaju proteini, šećeri i masnoće iz krvi i čine majčino mleko (etp odgovora na to kako nastaje mleko u dojkama). Mreža ćelija koje okružuju alveole se pritisnuti žlezde i gurnuti mleko van u kanaliće i dalje do većih kanala. (Možete da zamislite tih 15 do 20 mlečnih kanala kao pojedinačne slamke, od kojih su neke spajaju, tako da se na kraju njih oko osam ili devet otvaraju na vrhu bradavice za isporuku mleka bebi.)

Sistem mlečnih kanala postaje potpuno razvijen negde tokom drugog tromesečja, tako da možete da napravite mleko za bebu, čak i ako ona dođe ranije.

Midas
1 2Next page

Milena Kostić

Milena Kostić iliti na internet nebu znana kao Mama iz magareće klupe je kourednica portala Demetra, preduzetnica, mama petoro dece. Veruje da ako dopremo do jednog pojedinca, možemo da menjamo sve(t).

Related Articles

Back to top button