4 saveta za proslavu praznika ljudi koji žive najduže na svetu
Praznici su vreme kada treba da ublažimo stres i uživamo u odmoru, a ko bi mogao da da bolji savet kako to da učinimo od ljudi koji žive najduže na svetu. Statistika je pokazala da u Okinavi u Japanu, u Ikariji (Grčka) i u Italiji, na Sardiniji, žive najdugovečniji ljudi.
„Well + Good“ magazin upitao je najdugovečnije ljude na svetu u vezi sa njihovim prazničnim navikama. Tačnije njihove navike je podelio Den Betner, stručnjak za dugovečnost i osnivač Plavih zona, teritorija na kojima žive ovi ljudi. On je istakao da, na primer, u regionima Plavih zona fokus nije na kupovini i planiranju, kao što je to slučaj sa Amerikom, a sve češće i Evropom i histerijom oko Crnog petka. Najdugovečniji ljudi na svetu za praznike provode vreme sa najmilijima i proslavljaju.
4 saveta ljudi koji žive najduže na svetu u vezi sa praznicima
Praznici služe za povezivanje sa porodicom i prijateljima
Najdugovečniji ljudi ne putuju na egzotične destinacije, ne kupuju skupe poklone, ne izlažu se stresu upravo zato što nisu žrtve konzumerizma. Oni obično ostaju kod kuće tokom praznika kako bi bili domaćini i okupili svoju mnogobrojnu familiju i prijatelje da se uz jelo i piće povežu i provedu. Mlađi članovi porodice koji su se odselili u veći grad poput Atine u Grčkoj za praznike dolaze kući i zajedno sa porodicom uživaju u gotovo celodnevnim obrocima i nazdravljanju uspesima i najmilijima.
Izražavanje zahvalnosti pomaže da budete srećniji, a samim tim i manje pod stresom. Ovi ljudi obično ne gledaju previše televiziju uveče već idu u šetnju ili plešu.
2. Nije sve u davanju poklona
Stanovnici Plavih zona veruju da sezona praznika treba da okupi ljude oko dostignuća i da darivanje nije prioritet. Njima je glavni fokus porodica. Naravno, ne znači da i oni nekada ne daju poklone, ali radi se o sitnicama koje prethodno nisu izazvale stres i veliki izdatak.
3. Duhovnost tokom praznika
U Plavim zonama na Mediteranu i u Južnoj Americi postoji jaka duhovna komponenta kada su praznici u pitanju. Ovo ne podrazumeva da su stanovnici nužno religiozni, već da imaju potrebu da veruju u nešto „veće od sebe“. Praznici su im vreme za opuštanje, meditaciju, vreme za razmišljanje i zavirivanje u sebe.
4. Vođenje računa o ishrani
Ljudi koji žive najduže na svetu imaju tendenciju da jednu biljnu hranu tokom cele godine i ne preteruju sa mesom. Tokom praznika jedu svinjsko ili kozije pečenje, ali paze da ne jedu preterano velike porcije i uvek uz dodatak krompira, tikvica, pirinča…
4 saveta za praznike ljudi koji žive najduže na svetu
Tekst „4 saveta za proslavu praznika ljudi koji žive najduže na svetu“ objavljen: 6. decembra 2022. godine, ažuriran: 14. janura 2025. godine
Dvopek je hrskava, dvostruko pečena vrsta hleba koja se često preporučuje u ishrani osoba koje imaju problema sa varenjem ili se oporavljaju od stomačnih tegoba. Međutim, da li je zdravo jesti dvopek? Da li je dvopek zaista zdrav izbor u svakodnevnoj ishrani? Evo šta kažu stručnjaci i istraživanja.
Neretko ljudi imaju neprijatno iskustvo putovanja kada ga prati mučnina tokom vožnje. Ona se nekada javlja i na veoma kratkim relacijama i nezavisno od prevoznog sredstva koje koristite. Naziva se i bolest kretanja, a simptomi koji je prate su vrtoglavica, mučnina i glavobolja.
Činjenica je da je pažnja tinejdžera izuzetno kratka i to nije samo posledica korišćenja savremenih tehnologija. I prethodne generacije dece su se susretale sa dosadom u ovom životnoj fazi.
Rođeni 30.juna poseduju izuzetno izraženu harizmu, toplinu i pronicljivost, ali i neobičnu mešavinu snage i ranjivosti. Njihova ličnost je često oslonjena na unutrašnju mudrost, snažnu intuiciju i duboku emotivnu inteligenciju. Ove osobe su prirodni diplomate - vešto balansiraju emocije i razum, čak i kada drugi oko njih to ne uspevaju.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.