fbpx
NegaStil Života

Epilacija kod kuće: Iskustva sa kućnim epilatorom i šta možete da očekujete

Epilacija kod kuće je pre samo deceniju ili dve bila nešto o čemu smo maštali. Iako se trajno lasersko uklanjanje malja u Srbiji obavlja preko 15 godina, za mnoge ljude i sada nije baš dostupno i jeftino. Mnogi se pitaju da li bi kućna epilacija mogla da bude rešenje, ali su skeptični oko efikasnosti aparata za epilaciju, obzirom da ni oni nisu jeftina investicija.

Pisali smo pre par godina o tome da je epilacija apsolutno bezbedna, ali koliko je kućna epilacija zapravo efikasna i zašto možda nije loše da razmotrite ulaganje novca u ovaj proizvod.

Na koje načine se može uraditi uklanjanje malja u kućnim uslovima?

Uklanjanje malja kod kuće može se obaviti na nekoliko načina. Evo nekoliko metoda koje su često korišćene za brijanje, depilaciju i epilaciju kod kuće:

 • Brijač (običan ili električni) se koristi veoma jednostavno, ali je i efekat najkratkotrajniji. Možete koristiti običan ili električni uz korišćenje pene, gela ili druge tečnosti. Malje se pojavljuju nakon nekoliko dana.
 • Krema za uklanjanje malja – ona se koristi najjednostavnije, ali je efekat takođe kratak. Nanosi se na površinu sa koje želite da uklonite malje, sačekate po uputstvu par minuta, a nakon toga špatulom uklonite kremu sa maljama.
 • Vosak za depilaciju – Ovo je najčešće korišćena metoda. Možete ga kupiti u obliku traka ili patrona, kao i u kompaknom obliku. Za patrone će vam trebati uređaj koji ih greje, a za kompaktni vosak u komadu, manja ili veća topilica. Postoji i vosak za mikrotalasnu pećnicu. Uglavnom, princip je isti. Vosak se greje, trake protrljaju rukom da se malo otpusti, a nakon toga zalepe na kožu i brzo povuku. Tečni vosak se špatulom nanosi na kožu i povlači nakon što se stvdne žustrim pokretom. Ove metode uklanjaju dlačice iz korena, a efekat traje oko četiri nedelje. 
 • Električni depilatori su uređaji koji koriste rotirajuće ili oscilirajuće pincete za uklanjanje dlačica. Oni deluju tako da hvataju dlačice i izvlače ih iz korena. Ovi uređaji mogu biti malo bolni prilikom upotrebe, ali rezultati traju duže nego kod brijanja. Možete olakšati sebi tako što ćete prvo držati zagrejan peškir na mestu koje planirate da radite, a zatim depilatorom čupati dlačice, kako bi smanjili nivo bola.
 • Epilacija laserom ili svetlom – Pod ovim se misli na kućne uređaje koji koriste savremenu tehnologiju za trajno smanjenje ili uklanjanje malja. Oni ciljaju pigment u dlačicama, te se uništava folikul dlake. Za najbolji efekat se treba posavetovati sa stručnim licem.

Kako se radi epilacija kod kuće?

Trajna epilacija, poznata i kao trajno uklanjanje dlačica, obično se provodi u salonima za lepotu ili klinikama koje imaju specijalizovane uređaje nove generacije poput lasera ili intenzivne pulsirajuće svetlosti (IPL). Ti uređaji ciljaju pigment u dlačicama, generišući toplinu koja trajno oštećuje folikul dlake i sprečava dalji rast dlačica. Izvor: MNT

Važno je napomenuti da trajna epilacija kod kuće nije moguća sa istim vrstama uređaja kao u salonima ili klinikama. Kućni uređaji za epilaciju laserom ili svetlom obično koriste manje snage i imaju različite sigurnosne mehanizme kako bi se minimizirao rizik od oštećenja kože. Izvor: womenshealthmag.com

Kako odabrati kućni epilator?

Pri odabiru kućnog epilatora, evo nekoliko faktora koje biste trebali uzeti u obzir kako biste pronašli uređaj koji odgovara vašim potrebama: snaga i brzina epilatora, dodatni nastavci, cena i iskustva korisnika o kućnim epilatorima.

Snaga i brzina epilatora:

Proverite snagu epilatora i brzine rada. Veća snaga podrazumeva da će jače delovati i veći broj blickanja u minutu da ćete brže raditi epilaciju. Od toga zavisi da mi mogu pružiti učinkovitiju epilaciju. Naime većina novijih kućnih epilatora ima 6 J/cm² dok salonski imaju i do 30 J/cm². Ovo znači da svakako kod kuće nećete imati brzinu i efikasnost kao u salonu, ali da ne treba ni da birate manje efikasne.

Kućni IPL (Intense Pulsed Light) aparati

Kućni IPL mogu imati različite jačine u zavisnosti od modela i proizvođača. Snaga IPL uređaja meri se u energiji koju emituje u svakom pulsiranju. Jačina se često izražava u džulima po kvadratnom centimetru (J/cm²) ili u džulima po kvadratnom centimetru po sekundi (J/cm²/s).

Snaga kućnih IPL aparata obično se kreće između 3 do 6 J/cm² ili 3 do 6 J/cm²/s. Ova snaga je dovoljna za tretmane uklanjanja dlačica, smanjenja vidljivosti pigmentacija i nekih drugih estetskih postupaka kod kuće.

Salonski IPL epilatori

Salonski IPL obično imaju znatno veću jačinu u poređenju sa kućnim IPL aparatima. Snaga profesionalnih IPL uređaja u salonima može varirati u zavisnosti od modela i proizvođača, ali se kreće u rasponu od 10 do 30 J/cm² ili 10 do 30 J/cm²/s.

Profesionalni IPL uređaji imaju veću snagu kako bi pružili učinkovite rezultate uklanjanja dlačica ili drugih postupaka na širem području tela. Ova veća snaga omogućuje dublje prodiranje svetlosti i veću efikasnost. Postupak se brže završava, a moguće je i da će biti potrebno manje ponavljanja u odnosu na kućni IPL. Ako idete u salon, obavezno birajte onaj u kom rade veoma stručni dermatolozi, jer obzirom da su jači od kućnih, lakše može doći do povrede.

kucni epilator
Photo by Photoholgic on Unsplash
Dodatni nastavci

Mnogi epilatori imaju različite nastavke kako biste bolje obuhvatili celo područje. Oni se razlikuju po tome da neki obuhvataju uže područje, neki šire. Svi savremeniji kućni epilatori ne mogu da blicaju ako nisu naslonjeni na kožu, što je odlično jer tako ne možete ugroziti vid. Neki proizvođači na dodatku za lice, koji je osim što je manji i prilagođen licu ujedno i sa filterom za svetlost.

Ostali dodaci mogu biti odvojeno za pazuh, prepone i drugo. Oni se razlikuju po obuhvatu na kom zrak deluje, ali i dubini koja daje finu razliku u jačini zraka.

Na primer, veoma je teško uspeti da kvalitetnim IPL aparatom delujete na prste na nogama jer neće detektovati prijanjanje na kožu širokim nastavkom. Stoga ćete morati da se poslužite nekim uskim nastavkom, bez obzira što nije pravljen baš za tu namenu.

Da li se isplati kupiti kućni epilator?

Mnogi su i dalje skeptični kada je epilacija uopšte u pitanju, a posebno kada se radi o onoj koju sami radite. Otuda ne čudi da je najčešći pojam vezan za ovu temu koji se pretražuje na internetu „kućna epilacija iskustva“. Bez obzira na silni marketing, reklame i angažovanje infuensera svi žele zapravo iskustva običnih korisnika.

Cena epilatora varira od toga koliko je jak, koliko nastavaka ima, o kom brendu se radi i koje su njegove prednosti. Važno je da vi razmislite koliko novca možete da potrošite i nađete pravu meru između cene i kvaliteta. Možda možete trošak podeliti sa nekim sa kime biste mogli uporedo da ga koristite, a svakako uređaj možete kupiti i na rate. Pokušajte da izračunate i koliko ćete novca uštedeti na godine bez odlaska na depilaciju ili kupovinu sredstava za uklanjanje malja kod kuće.

demetra 80
Photo by Vaibhav Kashyap

Epilacija kod kuće – recenzije korisnika

Pročitajte recenzije korisnika na internetu. Njihova iskustva su najbolji pokazatelj koliko je epilacija kod kuće efikasna. Možete stvoriti tako kompletniju sliku, mada na sajtovima svih proizvođača stoji kakve su karakteristike kog modela.

Koji su najbolji kućni uređaji za epilaciju?

Postoji nekoliko kućnih uređaja za epilaciju koji su popularni, a imaju dobre recenzije korisnika. Međutim, treba imati na umu da je odabir najboljeg uređaja za epilaciju subjektivan i zavisi od vaših potreba. Ovo su najpopularniji kućni epilatori po oceni korisnika:

 1. Philips Lumea Prestige: Ovaj IPL uređaj kompanije Philips poznat je po svojoj efikasnosti i svestranosti. Nudi više dodataka za različite delove tela i tonove kože, zajedno sa senzorom SmartSkin koji prilagođava intenzitet na osnovu boje kože. Lumea Prestige pruža dugotrajne rezultate uklanjanja dlaka. Možete ga povezati sa aplikacijom na telefonu koja će shodno vašem tipu kože i u odnosu na regiju koju radite slati obaveštenja kada treba da planirate novi tretman.
 2. Braun Silk-ekpert Pro 5: Braun je još jedan renomirani brend kada su u pitanju kućni IPL uređaji. Silk-ekpert Pro 5 ima brzi režim tretmana, preciznu glavu za manje površine i senzor boje kože kako bi se osigurala bezbedna upotreba. Dizajniran je da obezbedi efikasno i trajno smanjenje dlačica.
 3. Remington iLight Ultra: Remington je veoma popularan brend aparata za negu, a iLight Ultra je jedan od njihovih dobro poznatih modela. Veoma je efikasan, ali prema našim saznanjima, u Srbiji ga nema na tržištu.
epilacija kod kuce
Photo by bruce mars on Unsplash

Kućni epilator iskustva:

Koliko dugo se rade tretmani za uklanjanje malja kućnim epilatorom?

Trajanje tretmana kada se radi o kućnoj epilaciji može da varira u zavisnosti od vrste aparata i koje se područje tretira. Obično noviji urešaju zahtevaju da za pazuh odvojite koji minut, dok će vam za cele noge trebati do 60 minuta. Vreme može varirati od toga koliko je uređaj brz, te koji put radite ponavljanje.

Epilacija je nešto duži tretman od drugih načina uklanjanja malja, ali imajte na umu da ćete vremenom doći u fazu kada ćete ih gotovo potpuno ukloniti.

Koliko često se ponavlja epilacija kod kuće?

U zavisnosti od uređaja, odnosno koji put radite epilaciju, biće savetovano da ponavljate postupak na svake 2 nedelje, te svake 4, nakon toga na svakih dva, tri odnosno šest meseci, kako bi se održao kontinuitet bez dlačica.

Nema svrhe da tretman ponavljate nikada češće od jednom u dve nedelje, jer je to ciklus koji je potreban da se dlaka razvije i pojavi. Na dve nedelje ćete dobro obuhvatati periode tako da sve dlačice budu uklonjene.

Broj tretmana koji će biti potrebni da dlačice nestanu na duže vreme je donekle i individualan. Zavisi od gustoće dlaka, vašeg tena i genetike. Kao i od hormonskog statusa i drugih individualnih karakteristika osobe. U početku će se dlačice pojavljivati brže, a vremenom će biti sve ređe i biće potrebno i da tretmane ponavljate ređe.

Da li je moguće trajno uklanjanje malja kućnim epilatorom?

Trajno uklanjanje malja nijednim epilatorom nije moguće. Bilo da koristite kućni ili u salonu. Prosto će posle nego vremena, bilo to pola godine, godinu ili više, neki deo dlačica ponovo da se pojavi. Onda ćete opet morati da upotrebite kućni epilator i uklonite ih.

Bonus:

 • Sjajna stvar je što ćete imati divnu kožu, pored toga što ćete se rešiti malja, rešićete se i problema sa uraslim dlakama, kao i pora koje mogu biti izražene na koji god način da dlačice uklanjate.
 • Nisu svi uređaji podjednako efikasni na tamnoj koži i plavim dlakama. Paradoksalno zvuči, ali aparat
 • će najefikasnije delovati na područja sa najjačim dlakala – pazuh i prepone.
 • Mana je što je uklanjanje malja na ovaj način kod kuće u početku bolno, ali dobra vest je da tokom kasnijih ponavljanja, što manje dlaka bude bilo, to će biti i manje neprijatno.

Objavljen: 22. septembar 2023. godine, ažuriran: 13. mart 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button