fbpx
AktuelnoGinekologijaVesti

Pilule za abortus na recept u Holandiji i Americi

Počelo je izdavanje pilule za abortus na recept u Americi i mogu se kupiti u apotekama, dok je u Holandiji odobreno da ih prepisuju lekari opšte prakse. Istovremeno u Srbiji su tablete za abortus već neko vreme neregistrovan lek koji se može uglavnom sporadično nabaviti, ali neretko na crnom tržištu ili u inostranstvu.

abortus na recept 3

Pilule za abortus kod lekara opšte prakse u Holandiji

U Holandiji je usvojen Zakon po kome žene mogu da nabave pilule za abortus kod lekara opšte prakse. Ovo znači da mogu da od sada biraju da li će otići kod lekara opšte prakse, na kliniku za abortus ili u neku od bolnica za prekid trudnoće.

Pilule za abortus kod lekara opšte prakse širom Holandije po zakonu je moguće uzeti do 9 nedelja trudnoće, s tim da će lekari opšte prakse morati da prođu obuku za ovo, jer se očekuje da se neće svi time baviti. Do sada su ove pilule izdavale klinike u kojima se vrši hiruški abortus. Radi se o setu od dve tablete.

Cilj ove prakse jeste da se omogući što lakši način ženama da dođu do lekara i da ne moraju da idu u udaljene klinike. Ovime će se rasteretiti klinike i omogućiti lekarima da obavljaju druge poslove, dok će žene lakše sebi omogućiti da odu kod lekara, posebno ako se članovi njihove porodice ne slažu u potpunosti sa ovom odlukom. Izvor: DeVolkskrant

abortus na recept 2

U Sjedinjenim Američkim Državama biće odobreno izdravanje pilule za abortus na recept u apotekama

FDA – Uprava za hranu i lekove Sjedinjenih Država je savezna agencija Ministarstva zdravlja i ljudskih usluga. FDA će dozvoliti apotekama da izdaju tablete za abortus tako što su napravili regulatornu promenu kojom je to omogućeno. Naime pilule za abortus će moći da se nabave u lokalim apotekama i velikim lancima, a moguće je i slanje poštom. Pacijentima će biti dovoljan recept od sertifikovanog zdravstvenog radnika.

Zapravo odobrenje se odnosi na Mifepriston (Mifeprek) koji se uzima kao prva pilula, dok se drugi, misoprostol, koristi i za lečenje drugih stanja.

Tablete neće verovatno biti dostupne samo u apotekama u najmanje 12 država SAD-a koje su uvele potpunu zabranu abortusa. Trenutno se u Americi one odobravaju do 10 nedelja trudnoće, dok istraživanja pokazuju da su bezbedne i efikasne do 13-15. nedelje trudnoće. Izvor: VeryWellHealth

Pilule za abortus u Srbiji

Pilule za abortus na recept
Pilule za abortus na recept i u apotekama

Kod nas ovaj vid prekida trudnoće nikada nije zaživeo kao što bi trebalo. Razlozi tome su brojni, od toga da je bio dostupan samo u GAK „Narodni front“ i veoma malom broju privatnih ordinacija. Primera radi, u SAD-u, preko 53% žena bira upravo ovaj vid prekida trudnoće koji se posebno preporučuje ženama koje nisu rađale.

Do zaključenja teksta nismo uspeli da dobijemo informaciju u GAK „Narodni front“ da li je ovaj metod trenutno dostupan, na nekoliko telefonskih brojeva.

Reklame
Izvor
DeVolkskrantlhv.nlVeryWellHealth

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button