fbpx
ZdravljeZdravstveni problemi

Erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija ili poremećaj erekcije predstavlja stanje koje se definiše kao nemogućnost postizanja i održavanja erekcije dovoljne za seksualni odnos. Oboljenje predstavlja širok dijapazon poremećaja, od stanja blagog stepena koje se karakteriše nepotpunom erekcijom pa sve do potpunog odsustva erekcije.

Prema uzroku erektilna disfunkcija se može podeliti u dve kategorije – uzrokovanu psihološkim faktorima i erektilnu disfunkciju uzrokovanu organskim faktorima. Obično su uzroci medjusobno izmesani i zavise jedan od drugih, tako da u najvećem broju slučajeva imamo kombinaciju psiholoških i organskih faktora koji dovode do erektilne disfunkcije.

Poremećaj erekcije ili erektilna disfunkcija

erektilna disfunkcija

U velikom broju slučajeva erektilna disfunkcija predstavlja simptom druge bolesti – najčešće oboljenja nervnih ili vaskularnih struktura kao i endokrinoloških poremećaja. Erektilna disfunkcija je najčešće povezana sa diabetesom, povišenim krvnim pritiskom, neurološkim oboljenjima, uvećanom prostatom, pušenjem cigareta i hormonskim poremećajima. Oboljenje nastaje kao posledica poremećaja normalnog protoka krvi kroz penis. Ukoliko postoje oštećenja površine struktura koje grade penis, koja su u vidu sunđerastih krvnih sudova, ili su zapušeni masnim naslagama izostaje potpuna relaksacija mišića u penisu, punjenje krvlju i erekcija.

U zavisnosti od stepena oštećenja i poremećaja vaskularizacije imamo i erektilnu disfunkciju različitog stepena. Poremećaji nervnih struktura npr. polineuropatija koja se javlja kod šećerne bolesti takođe može dovesti do poremećaja erekcije. Znatno češće se erektilna disfunkcija javlja kao posledica određenih psiholoških činilaca, preopterećenosti i stresa koji znatno utiču na postizanje i održevanje erekcije.

Autor teksta: Dr Dimitrije Jeremić, urolog

Dimitrije Jeremi

Reklame

Dr Dimitrije Jeremić

Dr Dimitrije Jeremić rođen je u Novom Sadu 11.11.1980. godine. Medicinski Fakultet u Novom Sadu, upisao je 1999.godine. Od 2007. zposlen u Kliničkom centru Vojvodine i na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Deo specijalizacije proveo u univirzitetskoj Klinici Royal Hallamshire Hospital u Velikoj Britaniji. Doktorirao na temu karcinoma prostate u 2015. godini. Tečno govori engleski jezik. Trenutno glavni fokus u stučnoj praksi u domenu funkcionalne urologije: poremećaji mokrenja, stres inkontinencija nakon porođaja.

Related Articles

Back to top button