fbpx
Trudna sam

Trudnice i pojas u kolima

Savet za trudnice: kako zakopčati pojas u kolima

Svi znamo da sigurnosni pojasevi spašavaju živote. Kada ste trudni, sigurnosni pojas ne samo da može spasiti vaš život već i život vašeg nerođenog deteta.

Ako ste trudni, verovatno ste čuli kako je bitno da imate dobro osmišljeno autosedište kako bi zaštitili svoje dete u saobraćajnoj nesreći. Ta sedišta su toliko važna da bolnice često neće dopustiti roditeljima da prevezu novorođenčad u vozilu bez dečijeg sedišta. Istina je: sedišta spašavaju živote. Ali da li ste razmislili šta je potrebno kako bi zaštitili život svog nerođenog deteta (i sebe) tokom trudnoće?

Prema Američkoj akademiji ortopedskih hirurga, sigurnosni pojas pruža najbolju zaštitu u automobilskoj nesreći za trudnu ženu i njeno nerođeno dete. Nema apsolutno nikakvih dokaza da pojaseva povećavaju šanse za ozlede fetusa, matericu ili posteljicu, bez obzira koliko su teški sudari. Sigurnosni pojasevi smanjuju rizik od smrti za prednjim sedištima u putničkim automobilima za 45 posto, a rizik od umerene do kritične ozlede za 50 posto.

Trudnice i pojas u kolima
Trudnice i pojas u kolima

Kako zakopčati svoje nerođeno dete?

Pravilno korišćenje sigurnosnog pojasa je važno za svakoga, ali pravilno korištenje i postavljanje pojasa posebno su ključni za trudnice. Evo pravi način postavljanja pojasa:

  •  Koristite oba pojasa – i rameni i preko krila.
  • Postavite nisko trbušni deo pojasa, ispod stomaka. Na taj način, vaše karlične kosti će apsorbovati bilo kakav udarac, umesto trbuha (i vašeg deteta!). Nikada ne stavljajte pojas iznad ili na sam trbuh.
  • Uverite se da je rameni deo preko ramena, a ne ispod.
  • Rameni pojas bi trebao da bude dobro položen preko grudi, između dojki i dijagonalno duž stomaka. To vam pruža punu zaštitu od udarca u volan ili ispadanja iz automobila.
  • Ako je vaš sigurnosni pojas neugodan, podesite ga. Mnogi automobili omogućuju izmenu visine ramenog pojasa za ugodniji položaj. Ako vaš automobil nema tu mogućnost, prikačite debeli komad neke mekane pene ili sličnog materijala za pojas da bi bio više udoban.

Sigurno sedenje i vazdušni jastuci

Kako beba i vaš stomak rastu, biće potrebno da prilagodite sedište za veću udobnost i sigurnost. Preporučuje se da trudnice pomakne prednja sedišta u najvećoj mogućoj meri.

Vaš grudni koš bi trebao da bude barem deset centimetara od upravljača ili volana. Kako trbuh raste tokom trudnoće, pomaknite naslon sedišta da bi se udaljili koliko je moguće, a da još uvek dopušta vozaču da dohvati nožne pedale.

Neka vozila su opremljena sa prekidačem vazdušnog jastuka, i možda se pitate da li bi trebao onemogućiti vazdušni jastuk u automobilu tokom trudnoće. Jednostavan odgovor je „ne“. Lekari preporučuju da trudnice nose pojaseve i da ostave uključen vazdušni jastuk, budući da rade zajedno kako bi zaštitili oboje – i trudnu ženu i njen fetus u nesreći. Naglašavaju da vazdušni jastuci nisu zamena za nošenje sigurnosnog pojasa.

Ako ste učestvovali u nesreći, čak i u najmanjoj, posetite svog lekara odmah. Čak i ako se osećate da niste ozleđeni, želećete da budete apsolutno sigurni da ste i vi i vaša beba u redu.

Save

Save

Save

Milena Kostić

Milena Kostić iliti na internet nebu znana kao Mama iz magareće klupe je kourednica portala Demetra, preduzetnica, mama petoro dece. Veruje da ako dopremo do jednog pojedinca, možemo da menjamo sve(t).

Related Articles