Suši u trudnoći

Da li je bezbedno jesti suši u trudnoći?
Suši u trudnoći možete jesti isključivo ako je sirova riba prethodno bila zamrznuta i ako je pripremljena iz izvora u koje imate poverenja.
Sirova riba, koja prethodno nije bila zamrznuta može sadržavati sitne parazitske crve. Ako dobijete infekciju ovim parazitima, možete razviti bolest koja će prouzrokovati: povraćanje, jake bolove u abdomenu, dijareju i abnormalni rast tkiva u stomaku.
Konzumiranjem kontaminirane ribe takođe možete dobiti i alergijsku reakciju.

Uglavnom je suši koji možete kupiti u restoranu proizvoden po propisima o bezbednosti hrane i od ribe koja je prethodno bila zamrznuta najkraće 24 sata ili duže na najmanje 20˚C. Na ovaj način jelo postaje bezbedno za konzumiranje. Svakako je savet da pitate osoblje restorana na koji način pripremaju ribu.
Suši koji se pravi od kuvane ribe, školjki, rakova i kozica je koristan za konzumiranje dok ste u drugom stanju.
Ako niste sigurni da li možete da nabavite bezbedan suši, možda je najbolje da njegovo konzumiranje odložite do vremena kada ne budete trudni. Do tada bi bilo dobro da razmotrite redovno konzumiranje druge ribe, koja je sigurno bezbedna – Riba i morski plodovi u trudnoći.

Pročitajte još:
Literatura:
- TheBump: https://www.thebump.com/a/can-i-eat-sushi-while-pregnant
- HealthLine: https://www.healthline.com/health/pregnancy/can-pregnant-women-eat-sushi