Pravi kroasani se prave od testa koje je odstojalo i sporo narastalo 24 sata. Ovo je mnogo zdravija verzija za sva kvasna testa. Međutim, kako nemamo uvek toliko vremena, ovo vam je brža verzija preukusnih kroasana, koji će i sutradan biti ukusni i lepi.
Kockicu kvasca rastopite u toplom mleku i vodi sa dodatom kašikom šećera. Voda treba da je topla, ali ne vrela da ne možete prst da umočite unutra. Kada kvasac počne da se pojavljuje na površini činije odnosno tečnosti, zamesite testo.
Testo ćete zamesiti tako što u veliku posudu stavite brašno, dodate tečnost sa kvascem, istopljenih 50 g putera ili 50 ml ulja, 1 jaje i kašiku soli. Sve to dobro zamesite i ostavite da odstoji najmanje pola sata do sat. Odnosno dok duplo ne naraste.
U čemu se razlikuju kroasani recept u odnosu na kiflice? Upravo u ovom delu koji sledi. Kada testo naraste, izvadite ga na radnu površinu i premesite. Onda ga podelite na 16 jednakih delova. Svaki od tih delova rastanjite na 0,5cm debljine, pa premažite nožem dobro razmekšali puter.
Znači, uzmete jedno od 16 parčića, razvučete u krug, premažete puter i ostavite sa strane. Onda razvučete novi krug, preklopite prvi, premažete i tako dok ne potrošite svih 16 komada i sav maslac.
Celu gomilu ostavite da odstoji opet oko 15 minuta, a zatim isecite na 8 približno jednakih delova. Svaki od njih razvucite u pravougaonik koji ćete iseći na 6-8 trouglova u cik-cak. Samo ih urolajte tako što ćete ih blago razvlačiti da se što bolje i što više urolaju ili im dodajte neki nadev unutra po želji.
Pecite prvo 5 minuta na 250 stepeni u dobro zagrejanoj rerni, pa još 15-20 minuta na 200 stepeni. Imaćete dovoljno kroasana za dva pleha.
Ovaj članak nije poziv na još jednu dijetu, detoks ili izazov za „letnju liniju“. Ovo je poziv na ljubav prema telu koje te nosi, diše, preživljava, raduje se i zaslužuje da bude na toj plaži - upravo takvo kakvo jeste.
25. nedelja trudnoće – Prijatelji i porodica vas obasipaju sa puno pažnje. Uživajte u tome! Ako već imate malu decu kod kuće, verovatno i oni iščekuju željno dolazak novog člana porodice, kao i vi.
Rođeni 29. jula su Lavovi sa izraženom emocionalnom dubinom, snažnim intuitivnim darom i sposobnošću da povezuju ljude. Njihova astrološka snaga dolazi iz vatrenog Lava, znaka ponosa, izražajnosti i samopouzdanja, dok broj 29 nosi vibraciju broja 11 - jednog od glavnih duhovnih brojeva, koji simbolizuje inspiraciju, viziju, duhovno vođstvo i saosećanje.
Kako da napravite ukusan gulaš sa testeninom tako što ćete koristiti samo svinjsko meso?
Ako niste ljubitelj svinjskog mesa, možete na isti način napraviti i od junetine.
Prvo putovanje avionom za dete može biti uzbudljivo, ali i stresno - kako za mališane, tako i za roditelje. Nova iskustva, gužva na aerodromu, buka u avionu, kao i nepoznate procedure mogu izazvati nelagodnost ili strah. Ipak, uz dobru pripremu, prvi let može postati predivna uspomena za celu porodicu.
Paradajz čorba je jelo koje možete napraviti za par minuta u najjednostavnijoj izvedbi, a možete praviti i nešto zahtevniju varijantu. Ono što je sigurno - svako može da je napravi i prijaće vam.
Ukoliko ste željni letovanja bez stresa i pomisao na porodično letovanje samo pomisao budi mešavinu uzbuđenja i blage panike, možda je pravo vreme da razmotrite neke promene.