Natur šnicle – omiljen jugoslovenski recept
Kako da napravite jedno od najpopularnijih jela stare Jugolavije – natur šnicle. Nekada rado pripremane u domaćinstvima, danas pomalo zaboravljene.
Pravi kroasani se prave od testa koje je odstojalo i sporo narastalo 24 sata. Ovo je mnogo zdravija verzija za sva kvasna testa. Međutim, kako nemamo uvek toliko vremena, ovo vam je brža verzija preukusnih kroasana, koji će i sutradan biti ukusni i lepi.
Foto: MrsPetkovic
Kockicu kvasca rastopite u toplom mleku i vodi sa dodatom kašikom šećera. Voda treba da je topla, ali ne vrela da ne možete prst da umočite unutra. Kada kvasac počne da se pojavljuje na površini činije odnosno tečnosti, zamesite testo.
Testo ćete zamesiti tako što u veliku posudu stavite brašno, dodate tečnost sa kvascem, istopljenih 50 g putera ili 50 ml ulja, 1 jaje i kašiku soli. Sve to dobro zamesite i ostavite da odstoji najmanje pola sata do sat. Odnosno dok duplo ne naraste.
Foto: MrsPetkovic
U čemu se razlikuju kroasani recept u odnosu na kiflice? Upravo u ovom delu koji sledi. Kada testo naraste, izvadite ga na radnu površinu i premesite. Onda ga podelite na 16 jednakih delova. Svaki od tih delova rastanjite na 0,5cm debljine, pa premažite nožem dobro razmekšali puter.
Znači, uzmete jedno od 16 parčića, razvučete u krug, premažete puter i ostavite sa strane. Onda razvučete novi krug, preklopite prvi, premažete i tako dok ne potrošite svih 16 komada i sav maslac.
Foto: MrsPetkovic
Celu gomilu ostavite da odstoji opet oko 15 minuta, a zatim isecite na 8 približno jednakih delova. Svaki od njih razvucite u pravougaonik koji ćete iseći na 6-8 trouglova u cik-cak. Samo ih urolajte tako što ćete ih blago razvlačiti da se što bolje i što više urolaju ili im dodajte neki nadev unutra po želji.
Pecite prvo 5 minuta na 250 stepeni u dobro zagrejanoj rerni, pa još 15-20 minuta na 200 stepeni. Imaćete dovoljno kroasana za dva pleha.
Kako da napravite jedno od najpopularnijih jela stare Jugolavije – natur šnicle. Nekada rado pripremane u domaćinstvima, danas pomalo zaboravljene.
Dolazi proleće i vreme kada se menja zemlja za cveće ukoliko je to potrebno. Na koji način je treba promeniti? Koliko često treba menjati zemlju u saksijama? Koju odabrati? Pokušali smo da damo odgovor na ova i druga pitanja vezana za održavanje biljaka.
Najčešće je 6.nedelja trudnoće ona u kojoj žena odlazi na prvi ultrazvučni pregled, često ima prilike i da vidi srčanu radnju ploda i onda mirno iščekuje naredni ultrazvučni pregled i druga testiranja. Organi vaše bebe ove nedelje počinju da se formiraju.
9.mesec trudnoće je završna faza vašeg putovanja ka majčinstvu. Vaša beba je potpuno razvijena ...
San nije luksuz – on je biološka potreba i veliki je značaj sna za hormone. Dok svi znamo koliko se bolje osećamo nakon dobrog noćnog sna, važno je razumeti da san direktno utiče na hormonski balans kod žena.
Ne propustite najnovije vesti, ekskluzivne ponude i korisne informacije. Prijavite se na naš newsletter.
Kalendar trudnoće od 1. do 42. nedelje trudnoće i kalendar za svaki mesec trudnoće (1. do 9. meseca trudnoće)
Kako da napravite jedno od najpopularnijih jela stare Jugolavije – natur šnicle. Nekada rado pripremane u domaćinstvima, danas pomalo zaboravljene.
Jedan od najjednostavnijih kolača koji možete da napravite je lava kolač. Ako ste ljubitelj čokolade i sočnih kolača, ovo je pravi izbor za vas.
Jedno od omiljenih jela je sarma, ali uvek postoji dilema kako je napraviti da se svima dopadne. Postoje razlike u pripremi. U delu Bosne se servira sa sokom od paradajza koji se preliva, u delu Srbije se često jede uz pire krompir.
Proširenje porodice je svakako dobar trenutak za kupovinu kuće. Čak i ako niste trenutno u mogućnosti da to sprovedete do kraja ili mislite da ne biste uspeli da završite papirologiju, trudnoća je svakako divan period da razgledate nekretnine koje mogu biti vaš budući dom.
Svako ko proba da pravi džem od jagoda tek tada shvati koliko je to zapravo jednostavno. Možete...
Kada počnete da razmišljate o razvodu, imaćete gomilu ZA i PROTIV teza i zaključaka. Pokušajte da odgovorite na ovih 8 pitanja