Kroasani: Kako da sami napravite kroasane
Pravi kroasani se prave od testa koje je odstojalo i sporo narastalo 24 sata. Ovo je mnogo zdravija verzija za sva kvasna testa. Međutim, kako nemamo uvek toliko vremena, ovo vam je brža verzija preukusnih kroasana, koji će i sutradan biti ukusni i lepi.
U ovom tekstu:
Sastojci za kroasane:
- 1 kg brašna
- 1 kvasac
- 100 g putera ili 50 ml ulja
- 2 jajeta
- 200 ml mleka
- 350 ml vode
- kašika soli
- kašika šećera
- nadev po želji
Kako se prave kroasani?
Kockicu kvasca rastopite u toplom mleku i vodi sa dodatom kašikom šećera. Voda treba da je topla, ali ne vrela da ne možete prst da umočite unutra. Kada kvasac počne da se pojavljuje na površini činije odnosno tečnosti, zamesite testo.
Testo ćete zamesiti tako što u veliku posudu stavite brašno, dodate tečnost sa kvascem, istopljenih 50 g putera ili 50 ml ulja, 1 jaje i kašiku soli. Sve to dobro zamesite i ostavite da odstoji najmanje pola sata do sat. Odnosno dok duplo ne naraste.
U čemu se razlikuju kroasani recept u odnosu na kiflice? Upravo u ovom delu koji sledi. Kada testo naraste, izvadite ga na radnu površinu i premesite. Onda ga podelite na 16 jednakih delova. Svaki od tih delova rastanjite na 0,5cm debljine, pa premažite nožem dobro razmekšali puter.
Znači, uzmete jedno od 16 parčića, razvučete u krug, premažete puter i ostavite sa strane. Onda razvučete novi krug, preklopite prvi, premažete i tako dok ne potrošite svih 16 komada i sav maslac.
Celu gomilu ostavite da odstoji opet oko 15 minuta, a zatim isecite na 8 približno jednakih delova. Svaki od njih razvucite u pravougaonik koji ćete iseći na 6-8 trouglova u cik-cak. Samo ih urolajte tako što ćete ih blago razvlačiti da se što bolje i što više urolaju ili im dodajte neki nadev unutra po želji.
Pecite prvo 5 minuta na 250 stepeni u dobro zagrejanoj rerni, pa još 15-20 minuta na 200 stepeni. Imaćete dovoljno kroasana za dva pleha.