Pravi kroasani se prave od testa koje je odstojalo i sporo narastalo 24 sata. Ovo je mnogo zdravija verzija za sva kvasna testa. Međutim, kako nemamo uvek toliko vremena, ovo vam je brža verzija preukusnih kroasana, koji će i sutradan biti ukusni i lepi.
Kockicu kvasca rastopite u toplom mleku i vodi sa dodatom kašikom šećera. Voda treba da je topla, ali ne vrela da ne možete prst da umočite unutra. Kada kvasac počne da se pojavljuje na površini činije odnosno tečnosti, zamesite testo.
Testo ćete zamesiti tako što u veliku posudu stavite brašno, dodate tečnost sa kvascem, istopljenih 50 g putera ili 50 ml ulja, 1 jaje i kašiku soli. Sve to dobro zamesite i ostavite da odstoji najmanje pola sata do sat. Odnosno dok duplo ne naraste.
U čemu se razlikuju kroasani recept u odnosu na kiflice? Upravo u ovom delu koji sledi. Kada testo naraste, izvadite ga na radnu površinu i premesite. Onda ga podelite na 16 jednakih delova. Svaki od tih delova rastanjite na 0,5cm debljine, pa premažite nožem dobro razmekšali puter.
Znači, uzmete jedno od 16 parčića, razvučete u krug, premažete puter i ostavite sa strane. Onda razvučete novi krug, preklopite prvi, premažete i tako dok ne potrošite svih 16 komada i sav maslac.
Celu gomilu ostavite da odstoji opet oko 15 minuta, a zatim isecite na 8 približno jednakih delova. Svaki od njih razvucite u pravougaonik koji ćete iseći na 6-8 trouglova u cik-cak. Samo ih urolajte tako što ćete ih blago razvlačiti da se što bolje i što više urolaju ili im dodajte neki nadev unutra po želji.
Pecite prvo 5 minuta na 250 stepeni u dobro zagrejanoj rerni, pa još 15-20 minuta na 200 stepeni. Imaćete dovoljno kroasana za dva pleha.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Rođeni na ovaj datum u ljubavi traže osobu koja će razumeti njihovu složenost i emotivnu dubinu. Ne zadovoljavaju se površnim odnosima, njima je potrebna duhovna i intelektualna povezanost.
Razumevanje rizika i prevencija srčanih bolesti tokom menopauze može značajno doprineti očuvanju kardiovaskularnog zdravlja tokom ovog životnog perioda.
Često se dešava da lekari ne mogu naći uzrok pobačaja. Kod samo polovine parova uzrok bude otkriven, a ako vi niste taj slučaj, ne preostaje vam ništa drugo osim da budete hrabri i nastavite dalje jer istraživanja pokazuju da 70% parova kod kojih ne uspe da se utvrdi uzrok na kraju ipak ostvari normalnu trudnoću.
Akne se najčešće pojavljuju u pubertetu i kod žena u PMS-u ili u toku menstruacije. Razlog tome su hormoni, koji imaju jednu od ključnih uloga kada su bubuljice u pitanju.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.