Nekadašnje omiljeno jelo iz vrtića je ćušpajz od šargarepe. Veoma se lako pravi, a možete ga prilagoditi kako vam odgovara uz dodatak nekih začina, povrća ili, kao u ovom slučaju, pavlake.
Nekadašnje omiljeno jelo iz vrtića je ćušpajz od šargarepe. Veoma se lako pravi, a možete ga prilagoditi kako vam odgovara uz dodatak nekih začina, povrća ili, kao u ovom slučaju, pavlake.
Sastojci za ćušpajz od šargarepe sa pavlakom:
4 srednje ili 3 veće šargarepe
1 srednja glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
malo maslinovog ulja
so i biber
1/3 manje kisele pavlake (jedna baš puna supena kašika)
kašičica brašna (mleveno laneno seme kao zdravija alternativa)
po želji dodajte i malo seckanog peršuna
Ovo je mera za dve osobe kao prilog uz ručak. Ukoliko jede više ljudi ili samo to planirate da jedete, povećajte količine.
Veoma sitno iseckajte luk (možete i u seckalici, ako deca ne vole da ga osete). Šargarepu isecite na tanke kolutove nakon što je očistite. U šerpu sipajte maslinovo ulje na dno, a zatim dodajte luk i kada postane staklast (providan), dodajte i šargarepu, a zatim sipajte malo vode i dinstajte dok se šargarepa ne skuva.
Kada je gotovo, dodajte pavlaku i brašno ili laneno seme razmućeno u malo vode, sve promešajte, dodajte so i biber i kuvajte još minut. Služite po želji i uz šta želite.
Ukoliko planirate da pravite za bebu, kuvajte u vodi šargarepu, te na par kapi ulja propržite malo luka i šargarepu stavite na minut, tek da sjedinite. Onda štapnim mikserom ili u seckalici sjedinite sa pavlakom i peršunom i servirajte kao kašu.
Predlog nedeljnog ručka: Posle domaće supe – pohovano belo ćureće meso, mladi krompir iz rerne, ćušpajz od šargarepe i kupus salata
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Rođeni na ovaj datum u ljubavi traže osobu koja će razumeti njihovu složenost i emotivnu dubinu. Ne zadovoljavaju se površnim odnosima, njima je potrebna duhovna i intelektualna povezanost.
Razumevanje rizika i prevencija srčanih bolesti tokom menopauze može značajno doprineti očuvanju kardiovaskularnog zdravlja tokom ovog životnog perioda.
Često se dešava da lekari ne mogu naći uzrok pobačaja. Kod samo polovine parova uzrok bude otkriven, a ako vi niste taj slučaj, ne preostaje vam ništa drugo osim da budete hrabri i nastavite dalje jer istraživanja pokazuju da 70% parova kod kojih ne uspe da se utvrdi uzrok na kraju ipak ostvari normalnu trudnoću.
Akne se najčešće pojavljuju u pubertetu i kod žena u PMS-u ili u toku menstruacije. Razlog tome su hormoni, koji imaju jednu od ključnih uloga kada su bubuljice u pitanju.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.