fbpx
Pitajte StručnjakaSavetnica za dojenje

Malo mleka prilikom izmuzavanja

Čitateljka se obratila savetnici za dojenje zbog malo mleka prilikom izmuzavanja.

Pitanje:

Dobar dan! Zanima me da li kod svih dojilja treba mleko da izlazi u mlazu ili da kaplje prilikom izmuzavanja električnom pumpicom

Imamo mesec i po dana, beba sisa na zahtev i lepo je napredovala, pelenice redovno puni, ali nakon podoja ne mogu da izmuzem mleko, tj ne dovoljno, svega 20-30ml. Zanima me da li imam manje mleka ili ona odjednom uzima više jer je starija pa onda manje ostane za pumpicu? 

Takođe, to mi predstavlja jednu vrstu stresa jer ne mogu da napravim “zalihu” mleka, što bi mi veoma značilo bar za dva obroka u toku dana kako bi mogla da uradim nešto (malo odmorim, spremim ručak, izađem bar malo na vazduh…).

Pritom da naglasim da poslednjih nekoliko dana pijem čaj za dojilje, tečnost unosim oduvek (i pre trudnoće, tokom i sad nakon porođaja minimum 2l dnevno)… Nadam se da mi možete pomoći nekim savetom.

Pozdrav. H!

Odgovor: Malo mleka prilikom izmuzavanja

Draga H,

najpre čestitke na rođenju bebe.

Što se tiče Vaših nedoumica, da ih razrešimo redom.

Što se tiče izmlazanja, to zavisi od mnogo čega. Prvo, kad beba sisa na zahtev pa se uspostavi razvnoteža ponude i potražnje, treba 3 do 5 dana da uz redovni ritam povećamo količine mleka. Stoga se savetuje kad želimo ciljano da imamo neke zalihe za određeni dan, da se za isto izmlazamo 3, 4 dana ranije par puta na dan, i tako sakupimo koliko nam treba.

Na same količine utiče i sam oksitocin, hormon koji nam treba da bi se mleko otpustili iz dojki, a koji je osetljiv na hormone stresa. Stoga, ako se mama ne oseća dobro fizički i psihički, nešto je boli, nenaspavana, iscrpljena, gladna, prehlađena, zabrinuta… nećemo imati dobre otpuste mleka. Na isto može da ima uticaj i ako posmatramo pumpicu dok se izmlazamo i tako sebe stavljamo i gard.

Njoj se tada čini da je malo mleka prilikom izmuzavanja. Zato se praktikuje da gledamo bebu, mirišemo njenu odeću, slušamo muziku, gledamo film itd. da bi bili potpuno opušteni tokom ovog čina. Tako to malo mleka prilikom izmuzavanja može da postane puno mleka prilikom izmlazanja.

Više o delovanju stresa na dojenje možete poslušati u ovom videu:

Takođe, pumpica bilo električna ili ne ne garantuje količine ako je npr. levak neodgovarajuće veličine. I nekad će ručno izmlazanje više značiti.

Poslušajte video o mekanim grudima takođe:

Kao i dojenju na zahtev:

Što se tiče navoda oko ishrane, jedini način da se poveća količina mleka jeste da se poveća hormon prolaktin, a to se radi povećanom stimulacijom areole (češći podoji). Čajevi proizvođača mlečnih formula teško da mogu da pomognu u povećanju količine mleka kod mame.

Lep pozdrav,

Milena Kostić 

savetnica za dojenje

Malo mleka prilikom izmuzavanja
Malo mleka prilikom izmuzavanja

www.rumina.rs

Vaša pitanja možete poslati na dojenje@demetra.rs

Odgovore na sva pitanja možete pročitati OVDE

Sve o dojenju – KLIK

*Svako kopiranje, preuzimanje i korišćenje dela ili celog teksta je strogo zabranjeno!

tekst objavljen 20.10.2022., a ažuriran 21.11.2022.

Midas

Milena Kostić

Milena Kostić iliti na internet nebu znana kao Mama iz magareće klupe je kourednica portala Demetra, preduzetnica, mama petoro dece. Veruje da ako dopremo do jednog pojedinca, možemo da menjamo sve(t).

Related Articles

Back to top button