fbpx
Pitajte StručnjakaSavetnica za dojenje

Grudi su postale mekane, da li imam dovoljno mleka?

Majka se obratila savetnici za dojenje: grudi su postale mekane i pita se da li ima dovoljno mleka ili to znači da joj fali.

Pitanje: Mekane grudi – da li imam mleka?

Poštovana,

od kako sam se porodila imala sam mnogo mleka koje je uvek curelo samo i između podoja, a i morala sam i noću da ustajem da se izmlazam. Beba sada ima 2 i po meseca. Pre nekih 5-6 dana sam se razbolela, imala sam jaku prehladu, kijala sam i imala zapušen nos. Praktično nisam spavala 2 noći. Nakon toga sam uočila da je mleko prestalo da mi nadolazi samo i da mi grudi uopšte nisu pune i tvrde kao ranije. Kad beba počne da sisa, vuce nekih 15ak sekundi na prazno pa tek onda mleko nadođe. Proveravam – sve vreme mleko teče normalno, ali su mi grudi meke kao sunđer. Da li treba da brinem? Da li mi mleko nestaje?

Hvala

pitajte savetnicu za dojenje

Odgovor: Grudi su postale mekane, da li imam dovoljno mleka?

Poštovana,

Ta mekoća grudi nije nešto što treba da Vas brine. Naime, u tom nekom uzrastu bebe konačno se uspostavi pravilna ravnoteža ponude i potražnje, odnosno u dojkama se proizvodi ona količina mleka koja odgovara onome što beba traži (koliko joj treba). Stoga grudi postaju mekše i dosta majki tada pomisli da gubi mleko. Ne gubite! Refleks otpuštanja mleka je taj osećaj 15ak sekundi po početku podoja i to je normalno – njega provocira beba stimulišući bradavicu.

Umor i stres mogu da malo da produže taj period od početka podoja do refleksa otpuštanja mleka, ali imajte uvek na umu da zbog toga nećete izgubiti mleko. Adrenalin, hormon stresa koji se luči u tim situacijama, blokira delovanje hormona oksitocina (hormona sreće), a koji je zadužen da dovede do otpuštanja mleka iz dojki. Znači, mleko je tu, al’ sporije kreće. Stoga, pokušajte da dovoljno spavate, da se odmarate, ili uopšte činite bilo šta da se opustite.

Ovu priliku koristim i da Vas upoznam i na neki način upozorim na skok u razvoju koji vam verovatno uskoro predstoji. Naime, bebe i deca se ne razvijaju i ne rastu da kažem pravolinijski već u mahovima kroz tzv. skokove u razvoju. Jedan od najvećih je obično u 3. mesecu. Kod skokova beba često odstupi od uobičajenog rasporeda podoja, traži da češće i duže sisa, češće se budi noću itd.

Ako nisu spremne na to, većina majki tada misli da se mleko smanjuje, da je beba gladna i često tada posegnu bespotrebno za dohranom ili čak potpuno odustanu od dojenja. U tim situacijama treba insistirati na dojenju na zahtev tj. kad god beba želi. Time će se najpre i najbolje regulisati proizvodnja mleka koliko je bebi potrebno. Jeste često naporno ali imajte na umu da skok traje par dana i da se posle toga sve vrati u normalu.

Grudi su postale mekane, da li imam dovoljno mleka?
Grudi su postale mekane, da li imam dovoljno mleka? –

Foto: Canva & Demetra

Srdačan pozdrav, 

Milena Kostić 

savetnica za dojenje

www.rumina.rs

Odgovore na sva pitanja možete pročitati OVDE

*Svako kopiranje, preuzimanje i korišćenje dela ili celog teksta je strogo zabranjeno!

Objavljen: 15. oktobra 2015. godine

ave

Save

Reklame

Milena Kostić

Milena Kostić iliti na internet nebu znana kao Mama iz magareće klupe je kourednica portala Demetra, preduzetnica, mama petoro dece. Veruje da ako dopremo do jednog pojedinca, možemo da menjamo sve(t).

Related Articles

Back to top button