fbpx
Pitajte ginekologaPitajte Stručnjaka

Beta HCG raste – plod se ne vidi

Čitateljka se obratila za pitanje ginekologu, beta HCG raste – plod se ne vidi i nije sigurna šta je sledeći korak.

Pitanje: 

Poštovana Aleksandra,

Imam problem sa krvaranjem. Na ultrazvuku se ne vidi plod, a ja sam u 7. nedelji trudnoće. Dok se pre mesec dana video i rekli su mi da nije vanmaterična trudnoća. Uzimam Utrogestan. Od sveg srca bih želela da bude sve u redu. Zanima me vaše mišljenje povodom toga. Da napomenem, poslednji prvi dan ciklusa je 16. avgust. Beta hcg na dan 08.09. bila je 54, dok je juče rezultat bio 47.390.
Hvala

ginekolog

Odgovor ginekologa: Beta HCG raste – plod se ne vidi

Poštovana Jovana,

Na osnovu izostanka cikusa, to bi danas bila trudnoća stara punih 8 nedelja gestacije, te bi se svakako morao videti plod. Ne samo gestacijski mešak, već i eho embriona i srčana radnja. Naravno, ako imaš cikluse u nekom rasponu od 24 do 32dana. Dakle, ako nisu neredovni. Ako je u 4/5 nedelji viđen gestacijski mešak, znači da je trudnoća bila u materici. Samo mi nije najjasnije da li su tada rekli da vide embrion i srčanu radnju ili samo gestacijski mešak, pošto je to tada bila zaista mala trudnoća!!! U svakom slučaju, ovo je visoka vrednost BHCG i trebalo bi da se vidi plod ako se razvio. Mislim da bi trebala da ponoviš ultrazvuk svakako. To je najbolje rešenje.

Pošto ti i krvariš, postoje opcije da je ili došlo do pobačaja ili se plod nije razvio, pa je u pitanju eventualno izostali pobačaj ili anembrionalna trudnoća. Ovo kažem samo na osnovu podataka koje si mi dala i na osnovu toga razmatram mogućnosti. Ali na tvom mestu bi svakako za par dana ponovila ultrazvuk, a u slučaju da počne jače krvarenje svakako se odmah javila ginekologu.

Beta HCG raste - plod se ne vidi
Beta HCG raste – plod se ne vidi –

Foto: Canva & Demetra

S poštovanjem,

Dr Aleksandra Simić, ginekolog

Ginekološka ordinacija “Taurunum medical”

Ostale odgovore ginekologa na pitanja čitateljki možete pročitati OVDE

Nažalost, trenutno nismo u mogućnosti da obezbedimo nove odgovore ginekologa na vaša pitanja!

image

Pitanje objavljeno: oktobar 2019. godine

Reklame

Dr Aleksandra Simić

Aleksandra Simić je ginekolog. Rođena je i odrasla u Zemunu. Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu završila je 2005.godine, a 2007. godine se zaposlila u Kliničko-bolničkom centru Zemun. Naredne godine je dobila specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva. Specijalistički ispit položila je 2012. godine, a 2013. godine je postavljena na mesto šefa odeljenja postporođajne nege i terapije. Trenutno na užoj specijalizaciji iz oblasti perinatologije. Zaposlena je u ginekološkoj ordinaciji Taurunum medical u Beogradu (Zemun).

Related Articles

Back to top button