fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Podjezična resica i razvoj govora kod deteta od 4 godine

Čitateljka se raspituje da li su povezani podjezična resica i razvoj govora, tačnije, da li podjezična resica može biti uzrok kašnjenja u govoru njene sestričine.

Pitanje:

Poštovanje,

Sestričina ima 4 godine i 3 meseca. Ne priča mnogo. Tačnije, priča: mama, tata, baba, deda i teta, ali retko kada tako izgovara iako zna. Nego uvek skraćeno (ma, ta, te, ba).

Ne želi da ponavlja reči pravilno i plače kada se nešto traži od nje da ponovi. Na primer “mi svi budemo” kaže “mi svi bu”, “ha” znači spavanje. Kada je imala 2 godine rekla je “traktor” veoma jasno i od tada više nikad. Igra se, boji, voli decu, ali ima neki svoj jezik i kada mi ponovimo pravilno šta ona kaže, ona samo potvrdi sa “da”. Ne shvata da priča pogrešno.

Ide kod logopeda 4 nedelje, ali slabo radi i ne želi da se “otvori”. Ima neke svoje “stavove” za mnoge stvari, ne samo za govor i koristi plač da bi dobila šta hoće tj. jer zna da će biti kako ona želi.

Kada je bila još manja, roditelji su je grdili za neke dečije nestašluke i kao da ima nekakav revolt. Neće da ponavlja pesmice, tj ponavlja, ali to ni probližno nije kako je pravilno, nego je više melodijski. Voli da igra uz muziku, jede sama, sve to lepo radi, sem govora. Da li ima veze jer još kao bebi je primećeno da joj je donji deo jezika više spojen resicom nego obično. Pa da joj to stvara neki problem?

Oprostite i hvala, ali sam samo želela što više detalja da Vam napišem, da “upoznate” dete. Napišite mi bar kratko vaše mišljenje.

intelektualne sposobnosti 2

Odgovor logopeda: Podjezična resica i razvoj govora kod deteta od 4 godine

Poštovana,

Kratka podjezična resica može praviti komplikacije prilikom hranjenja i govora, ali ne u meri u kojoj ste opisali vašu sestričinu.
Na osnovu podataka koje ste naveli, mogu Vam reći da je kratak period prošao od kada ide kod logopeda. Dajte šansu da se dete poveže sa terapeutom. Potrebni je vreme da dođe do promene i napretka. Posle 3 do 6 meseci možete očekivati napredak kod devojčice te tražiti ponovnu procenu govorno-jezičkog razvoja. Mora se raditi i na promeni ponašanja i emocionalnom razvoju te bih vas savetovala da se obratite i defektologu i psihologu i dobijete savet na koji način joj možete pomoći u tim segmentima.
S poštovanjem,

podjezicna resica i razvoja govora
Podjezična resica i razvoj govora kod deteta od 4 godine

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE 

Prve reci logoped s

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button