fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Naglo mucanje (abruptno mucanje) kod deteta

Čitateljka je zabrinuto jer se pojavilo naglo mucanje kod njenog deteta nakon što se porodila.

tinejdžeri ili malisani - ko je veca briga velika ili mala deca?
Photo by Cassidy James Blaede on Unsplash

Pitanje:

Poštovana Marija,

Htela bih da čujem Vaše mišljenje o problemu u kojem smo se našli sa sinom. On u avgustu puni 3 godine, rano je propričao, zaista već dugo vremena ima veoma bogat rečnik.

Pre 2 nedelje ja sam se porodila i nakon dolaska iz bolnice primetila sam da je počeo da muca. Pretpostavljam da je doživeo mali šok kada se probudio, a ja nisam bila tu i naredna 3 dana. Posle 5-6 dana me je tek pitao zašto sam bila toliko u bolnici, očigledno drži to sve u sebi.

Počeo je da govori: zzzzove se… Nananarandzasti… Žžžžželeznica… Ili nekad da uopšte ne može da mu izađe glas, on otvori usta, ali kao da mu nešto blokira grlo i nikako da kaže.

Molim Vas, recite mi da li u ovom uzrastu može da se sprovodi neka vežba, tretman, da li da čekamo još. Šta vi mislite, da bi bilo najbolje? Hvala najlepše!

deca
Photo by Limor Zellermayer on Unsplash

Odgovor logopeda: Naglo mucanje (abruptno mucanje) kod deteta

Poštovana Milana,

Po ovome što ste opisali radi se o “Abruptnom mucanju”.
Ono je u vezi sa nekim događajem na koje je dete veoma emotivno odreagovalo. Kod vas je situacija jasna i zna se šta je okidač.
Možete pokušati sa vežbama disanja.
Neka dete udahne na nos i što laganije izduva vazduh kroz minimalno utvorena usta ( kao da treba da izgovori glas H).
Još jedna vežbica koja je primerena njegovom uzrastu je da pokuša da kaže reč na tom izdahu. Dete prvo udahne, zadrži vazduh par sekundi i potom,pre nego što izgovori reč, izdahne malu količinu vazduha( kao u vežbi disanja) i “na tom izdahu” kaže zadatu reč.

Ako ove vežbe ne daju rezultate, i mucanje se nastavi preko 2,3 nedelje svakako bih vas zavetovala da se obratite logopedu, koji će pravovremeno uvesti dete u tretman i pokazati vam vežbe koje možete raditi kod kuće i u određenim situacijama koje kod deteta pojačavaju disfluentan govor.

Naglo mucanje kod deteta
Naglo mucanje kod deteta

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE 

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button