fbpx
Logoped

Dete ima 3 godine živi u inostranstvu i ne priča

Čitateljka je pisala logopedu jer njeno dete ima 3 godine živi u inostranstvu i ne priča, tačnije veoma slabo priča.

Pitanje:

Poštovana,
Moj sin će 18. oktobra napuniti 3 godine i jako slabo priča. Priča osnovne reči i sklapa proste rečenice, inače je potpuno razuman i poslušan. U januaru sam ga vodila na Institut u Jovanovoj i tamo su konstatovali da je sa njim sve ok, sem što mu razvoj govora ne odgovara uzrastu i preporučili tretmane. Išli smo na svega nekoliko jer je dečak to jasno odbijao i bilo je mučno.

U međuvremenu smo se preselili u London i sada, posle dva meseca počinje da koristi engleske reči (čini mi se da kaže ono što mu je lakše). Ali i to je oskudno.

Pošto sam ja sa njim po ceo dan, trudim se da ga stimulišem, ali nisam zadovoljna napretkom iako ga ima iz meseca u mesec. Koje je vaše mišljenje uopšte po pitanju govora i da li treba da ide u vrtić?   

Srdačno, Verica

15 minuta za dobro raspolozenje 3
Dete ima 3 godine živi u inostranstvu i ne priča

Odgovor logopeda: Dete ima 3 godine živi u inostranstvu i ne priča

Poštovana Verice,
Na Institutu su vam dijagnostikovali usporen govorno-jezički razvoj. Zato vam je i savetovan tretman. Nažalost Vaše dete je imalo malo težu adaptaciju na rad sa terapeutom, ali mislim da ste trebali da nastavite sa odlascima. Rani tretmani daju bolje rezultate, i pre se detetu pomogne. Vama dodatno komplikuje situaciju to sto se se preselili, te je dete sada u bilingvalnoj sredini. Deci koja nisu usvojila maternji jezik se ne preporučuje stimulacija stranim jezikom. Gramatička pravila su drugačija, pojmovi koji treba da se imenuju sada imaju dva naziva (srpski i engleski). Takođe, i glasovi ova dva jezika nisu potpuno jednaka, i ne izgovaraju se na isti način.

Ali pošto ste spomenuli da se vidi napredak u govorno-jezičkom razvoju nastavite da radite sa njim postepeno uvodeći nove gramatičke kategorije. Učite imenovanje predmeta i ljudi koji Vas okružuju. Uvodite priloge, predloge, zamenice… Imenujte sve što vidite i radite i što više pričajte sa njim, kako bi bogatio svoj rečnik. A ako planirate da ostajete u Londonu, svakako morate da ga upišete u vrtić gde će biti među svojim vršnjacima koji će uticati na njega ne samo po pitanju govora, već i socijalizacije i emocionalnog razvoja.
Pozdrav,

Dete ima 3 godine živi u inostranstvu i ne priča
Dete ima 3 godine živi u inostranstvu i ne priča

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Prve reci logoped s

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button