fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Dvogodišnjak skraćuje reči

Čitateljka je zabrinuta jer njen, skoro dvogodišnjak skraćuje reči i izgovara uglavnom samo po jedan slog.

pitajte strucnjaka logoped

Pitanje: Dvogodišnjak skraćuje reči

Poštovana,

Na sajtu sam pronašla slično pitanje, ali za dosta starije dete, pa se nadam da je u redu da pitam ponovo.

Imam dečaka od nepune 2 godine koji govori samo slogove, za većinu reči. Npr. Pada kiša je “pa ki”; “naspi mi sok” je “napi ko”.

Njegov fond reči je, koliko sam čitala, zadovoljavajući, ukoliko se “važi” to što izgovara slogove. Izgovara sve glasove, čak i neku “francusku” verziju glasa R, i kombinuje više reči u rečenicu.

Da li mislite da bi ovo mogao biti rani znak za usporen rast govora i, ako je tako, da li možemo nešto da uradimo? Napomenula bih i da dete razume sve što mu se govori i da ima izuzetno dobro razvijenu motoriku i veoma je spretan.

Hvala vam unapred na odgovoru.

Srdačan pozdrav,

V.

pitajte logopeda 1

Odgovor logopeda: Dvogodišnjak skraćuje reči

Poštovana V,

Dobro je da dete ima uredno razumevanje govora, što jeste i preduslov za dobar ekspresivni govor.
Nije retka pojava da deca izgovaraju samo prve slogove ili skraćuju reči. To je početna faza progovaranja i smatra se urednom do nekog perioda.

Ako se nastavi i nakon tri meseca, savetovala bih vas da odete kod logopeda koji će proceniti razvoj govora i jezika i dati konkretan savet.

Za sada bih vam preporučila da slušate pesmice i čitate priče (nekoliko njih u prvo vreme) kako bi se razvijala auditivna pažnja i memorija. Pesmice su jako dobre jer utiču i na razvoj ritma kod dece, a samim tim i na ritam govora i same reči i njenu strukturu. Naglašavajte poslednji slog u reči, taktirajte, lupkajte dlanom u dlan dok govorite kako bi mu skretali pažnju na poslednje slogove.

Ako ne vidite promenu u narednim mesecima, obratite se logopedu.

Dvogodišnjak skraćuje reči
Dvogodišnjak skraćuje reči

S poštovanjem,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE 

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button