fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Dete se ne odaziva na ime

Zabrinuta baka se obratila logopedu zbog svog unuka. Dete se ne odaziva na ime i boji se da nema neki oblik autizma.

Pitanje:

Poštovanje Marija,

Ja sam baka petnaestomesečnog dečaka. Svašta čitam na internetu, a pogotovo ćerka. Vuk je prohodao pre mesec dana. Nekad ustane i posle sat vremena je pospan. Sad je počeo da se igra igračkama, ali uzme ih i baci. Još ništa ne razume niti pokazuje prstom šta hoće. Hoće da drži flašicu da popije mleko. Baci loptu. Šeta, ali mogu da ga zovem do sutra i da ga vičem po imenu, on ne reaguje.

Ćerka stalno ponavlja da ima neki oblik autizma, a ja sve ne verujem. Bila bih zahvalna kada bi mi odgovorili da li je rano još da ga negde vodimo kod lekara ili da još malo sačekamo.

Unapred zahvalna jedna zabrinuta baka. Veliki pozdrav. O.

Dete se ne odaziva na ime

Odgovor logopeda: Dete se ne odaziva na ime

Poštovana O.,

Verujem da ste zabrinuti. Pokušaću da vam dam neke smernice u vezi razvoja. Kao što ste naveli, prohodao je sa 14 meseci. To jeste u prihvatljivim granicama, ali nije jedini pokazatelj motornog razvoja. Bitno je i da li dete drži predmete sa dve ruke i da li ih premešta iz ruke u ruku i manipuliše njima.

Pedijatar je taj koji prati njegov razvoj i ako je bilo kakvo kašnjenje na tom polju treba da vas dalje uputi. Trenutno je u fazi bacanja predmeta jer ispituje manipulativno polje i objektivni prostor oko sebe. Na taj način saznaje i da predmet ne nestaje ako izađe iz vidnog polja, što i jeste cilj takve “igre”.

Sada možete uključiti nekoliko predmeta i zahtevati da vam da određeni predmet ili da ga baci. Tako razvijate i razumevanje i razlikovanje naloga DAJ  i BACI.
Jeste zabrinjavajuće što se ne okreće na svoje ime. U vezi sa tim bih vam savetovala da proverite sluh deteta. Ako je bilo pod upalom ili često bilo bolesno moguće je da postoji oštećenje sluha ili da je dete zaglušeno.


Što se tiče autizma tj. poremećaja iz autističnog spektra rano je zakazivati pretrage i dijagnostiku. Najčešće se jasni pokazatelji vide izmeđe druge i treće godine. Pre toga ne možemo biti sigurni u detetova postignuća koja nam ukazuju da li postoji sumnja na pervazivni spektar ili ne.

Savetovala bih vas da do 18. meseca obavite logopedski i defektološki pregled i da u skladu sa trenutnim razvojnim statusom dobijete smernice za stimulaciju deteta.

U slučaju da se ne razvija ekspresivni govor, gestovi, razumevanje govora, smislenija igra i manipulisanje predmetima u tom slučaju će dete biti uključeno u tretman.

Za početak možete od pedijatra tražiti upute za Institut za patologiju govora ili za Zavod za psihofizioliške poremećaje i patologiju govora gde će ga pogledati tim stručnjaka ( psiholog, stomatolog,fizijatar, defektolog i logoped i dečiji psihijatar).
S poštovanjem,

Dete se ne odaziva na ime
Dete se ne odaziva na ime

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE 

Prve reci logoped s

Midas

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button