Čitateljka se obratila nutricionisti sa pitanjem koja hrana ima sintetsku folnu kiselinu.
Pitanje: Ishrana i PANDAS sindrom
Poštovana,
Sin ima dijagnozu PANDAS sindrom i jedno od rešenja je podržati ciklus metilacije i prestati jesti hranu i vitamine sa sintetskom folnom kiselinom.
Možete li mi, molim Vas, reći šta to znači i na koje proizvode se misli?
Hvala puno. R.
Odgovor nutricioniste: Koja hrana ima sintetsku folnu kiselinu?
Poštovani,
Uglavnom se ne priča o razlici između folata tj prirodnog oblika vitamina B9 kojeg možete naći u zelenom povrću, mleku, jajima i mahunarkama, i sintetskom obliku tj folnoj kislelini. Kada se unosi prirodni folat, on u digestivnom traktu mora da se pretvori u svoj aktivni oblik B9-5-metilhidrofolat, što se dešava u digestvnom traktu. Kod sintetskog oblika ovaj proces se događa u jetri ili nekom drugom tkivu. Zbog toga je savetovanom Vašem sinu da se sintetski oblik vitamina B9 izbegava. Folna kiselina se nalazi kao poseban suplement, često u sastavu kompelksa vitamina B, dodata brašnima i nekim hlebovima. Kako biste izbegli zabunu čitajte deklaracije. Prirodni oblik bi trebalo da se navodi kao folat, a sintetski tj dodati kao folna kiselina.
Ljudi rođeni 17. avgusta predstavljaju kombinaciju vatrene lavlje energije i promišljenosti broja 17, koji u numerologiji nosi disciplinu, snagu volje i sposobnost dugoročnog planiranja.
Ljudi rođeni 16. avgusta zrače snagom Lavova, ali ih dodatno oblikuje broj 16, koji donosi unutrašnju dubinu, samoposmatranje i duhovnu složenost. Ispod njihove samouverene spoljašnosti, često se krije intuitivna i refleksivna priroda, spremna na ličnu transformaciju.
Implantacijski grčevi su jedan od raniih znakova trudnoće i događaju se određenom broju žena. Oni se događaju upravo u vreme kada oplođena jajna ćelija, odnosno blastocista uspeva da se ugnezdi u sluzokožu materice kako bi nastavila da raste.
Jedno od klasičnih jela je svakako sladak kupus sa mesom. Ovo je jedno od onih jela, poput boranije sa junetinom koje mnogi ne vole dok ne probaju kakav je ukus kada se pripremi na malo drugačiji način, a onda im postane jedno od omiljenih jela. Mada ima i toga da neka jela više volimo s godinama.