fbpx
Zdravlje deteta

Da li je bebin kašalj posledica COVID-19?

Poslednjih meseci svi živimo u konstantnom strahu, pa se pitamo svaki put da li je bebin kašalj posledica COVID-19. Sve bolesti su nekako u drugom planu, a one se neminovno i dalje dešavaju. Iako nas uveravaju da virus korona nije opasan kod, inače, zdrave dece, ne možemo da se ne zabrinemo kada se dete razboli. Posebne su dileme kada su u pitanju bebe koje ne mogu da nam kažu da ih nešto boli i šta im fali. Kako da znamo da li se bebi javlja kašalj zbog virusa COVID-19?

Svaki kašalj kod bebe može biti zabrinjavajuć. Stoga je najbolje da ipak odete kod lekara koji će proceniti o čemu se radi. I sami ćete biti mirniji ako znate da je u pitanju samo sekret koji se sliva, a da je ono što se vama čini na plućima, pisak iz nosa.

Bebu mlađu od 4 meseca, koja kašlje, bez odlaganja treba voditi na pregled kod pedijatra.

Kašalj posledica COVID-19 kod beba i dece? kasalj posledica covid

Kod starijih beba, kašalj koji se javi može ukazivati na različite vrste virusa – od obične prehlade, gripa, nekog drugog korona virusa (podsećamo vas da je COVID-19 samo jedna od vrsta korona virusa koji su dosta manje opasni), ali može biti i uzrok bakterijske infekcije.

Normalno je da beba ima kašalj nekoliko dana sve dok je lepo raspoložena, aktivna, redovno pije, jede i nema temperaturu.

Ako beba glasno i otežano diše, trebalo bi se odmah obratiti lekaru.

Većina kašlja prolazi sa prolaskom virusa, a kada je u pitanju COVID-19, on obično ima veoma blage simptome kod beba.

Važno je da ne zaboravite da kod male dece može da se javi retko zapaljensko stanje, koje može da bude opasno, a neka istraživanja su pokazala da je moguće da je povezano upravo sa koronavirusom. U pitanju je multisistemski inflamatorni sindrom kod dece (MIS-C), stanje koje uključuje temperaturu, nizak krvni pritisak, osip, crvenilo očiju, probleme sa stomakom, srčane smetnje. Neki od ovih simptoma se preklapaju sa stanjem toksičnog šoka i Kavasakijevom bolešću. Ako temperatura traje duže od dva dana, a dete razvije neki od pomenutih simptoma, obratite se lekaru.

Izvor: Web MDHansa Bhargava, MD

Pročitajte još:

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button