fbpx
Vaspitanje

Strah od mraka kod dece

Strah od mraka kod dece je nešto sa čime se oni i roditelji vrlo često sreću. Ovo je ujedno i prvi susret sa anksioznošću u životu.

Šta uraditi ako se dete plaši mraka?

Bez obzira što taj strah nije realan i deca tokom dana sebe ubeđuju da je sve u redu, mnoga se ipak noću plaše. Ovaj strah nije mali, a roditelji ne treba da ih zbog toga ismevaju, ali ni gaje strah da bude još veći. Postoji način da im pomognu.

Deca su ubeđena da se u mraku nešto nalazi

Roditelji ponekad zaborave da su i oni bili deca koja su imala strahove. Onda se pitaju kako je moguće da je dečiji strah tako stvaran. Milioni dece smatraju da se nešto nalazi u mraku i čini im se da su senke zapravo čudovišta koja se kreću.

Čak ni stručnjaci ne znaju tačan razlog kako dolazi do straha od mraka, koji deca osećaju tako intenzivno čak i ako imaju samo 3 godine.

Strah od mraka je prvi susret sa anksioznošću sa kojim se dete sreće.

Kada se razvija strah od mraka?

Strah je sastavni deo života ljudi. Sa njime se susrećemo najčešće kada se suočavamo sa stvarima koje su nam nove i nepoznate. Dete svakodnevno ima nove izazove sa kojima se ranije nije srelo, tako da strahovi imaju puno prostora da se razvijaju. Strah od mraka počinje da se javlja upravo u uzrastu kada detetu počinje da se razvija mašta.

Prvi strah od mraka se javlja u uzrastu između 2 i 3 godine, kada su deca dovoljno stara da zamišljaju, ali nisu dovoljno mudra da razlikuju svoje fantazije i realnost.

Dete ima puno prostora za razmišljanje, a nije okupirano svakodnevnim problemima i obavezama kao odrasli. Njegov um ima puno prostora da od senke u tami razvija čudovište koje će lako postati još veća i opasnija zver. Dete će tokom dana biti okupirano drugim stvarima, delovaće mirno i veselo. Međutim, tokom noći, njegova mašta će ga učiniti ranjivim i uplašenim.  

Šta je uzrok straha od mraka?

Televizija razvija strah od mraka

Najveći uzročnik strahova kod dece je televizija. Roditelji ne mogu ni da pretpostave koliko zvuci koji se emituju u televizijskim programima mogu biti zastrašujući i previše stimulativni za dete.

Većina roditelja pravi problem kada ne ograničava deci šta će gledati na televiziji, posebna je greška ako imaju televizor u sobi, pa još gledaju program sa starijim bratom ili sestrom.

Možda se vama ne čini strašno to što dete uz vas sluša vesti, ali ono će upijati mnoge priče o nasilju, kojima vi možda i ne pridajete toliku važnost.

strah od mraka kod dece

I knjige mogu biti okidač za strah od mraka kod dece

Nekada kod dece i knjige mogu biti te koje će prouzrokovati strah. Neka priča može detetu ostati upečatljiva i strašna baš zato što je zamišljalo i dok je slušalo kako mu se čita. Kada dete leži samo u mraku, onda počinje da se priseća, a njegova mašta taj strah samo nadograđuje i odjednom od miša, možete imati pacova, pa čudovište, kome izrastaju tri glave, a koje može da se skupi i stane ispod kreveta.

Deca nekada jednostavno pogrešno shvate i pojedine bajke ili priče koje ih proganjaju u mislima danima nakon toga, a roditelji to nisu u stanju da razumeju. Ovo nikako ne znači da ne treba detetu čitati, naprotiv, bajke imaju višestruku korist i upravo su i one borci protiv strahova time što u njima na kraju dobro pobeđuje.

Roditelj je ponekad krivac straha koji dete razvije

Roditelji ponekad znaju da deci prete da će ih neko odvesti, da će doći čudovište, da se neka zver krije iza vrata i tome slično. Ovo je veoma pogrešan način vaspitanja. Osim što nasilno bude neosnovan strah kod dece, ovo decu čini nesigurnim i preplašenim u društvu onih koji bi trebali da ih čine bezbednim – svojih roditelja.

1 2Next page

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker