fbpx
Vaspitanje

Deca i kućni poslovi

“Mnogo je koristi od davanja kućnih obaveza deci”, tvrdi dr Robert Mejers, klinički dečiji psiholog. On smatra da  deca i kućni poslovi itekako idu zajedno. Smatra da će oni pomoći da se nauče važnim životnim veštinama, a sa druge strane će roditeljima biti lakše zbog smanjenog broja obaveza. Deca su uglavnom sposobnija za obavljanje nekih poslova nego što to roditelji misle. Svako dete shodno svom uzrastu može da doprinese u obavljanju nekih zadataka i kućnih poslova.

Deca koja obavljaju kućne poslove od ranog detinjstva uče se odgovornosti, samopouzdanju, etici i drugih životnim veštinama. Porodice u kojima svi članovi obavljaju svoje zadatke su mnogo složnije, efikasnije i zadovoljnije.

Važno je da se deca od detinjstva postepeno navikavaju na poslove koje mogu da obavljaju. Naravno da će tinejdžer kome odjednom date hrpu zaduženja uz svo učenje koje ga čeka biti nezadovoljan i pokazivati otpor.

Jedna od čestih roditeljskih grešaka je da od dece očekuju da samo završavaju svoje školske obaveze i nemaju nikakva zaduženja u kući. Posebno ako im naglašavaju da je “njihovo samo da uče”. Time se stvara otpor prema školi, a deca ne pripremaju da realne obaveze koje će imati tokom života.

Druga velika greška na ovim prostorima je što se često od muških članova porodice ne očekuje da znaju da obavljaju kućne poslove. Dok u razvijenim zemljama Evrope očevi mahom odlaze na tromesečno porodiljsko da budu uz suprugu i bebu, apsurdno je da vaš sin ne zna da skuva jednostavno jelo, namesti krevet ili uključi mašinu za pranje veša.

Image by StockSnap from Pixabay

1 2 3 4 5 6Next page

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker