fbpx
Didaktički pristup

Preterano igranje video – igrica u predškolskom i ranijem školskom uzrastu

Video – igrice i deca uzrasta od 5 do 8 godina

Preterano igranje video igrica može da ima negativan uticaj na razvoj malog deteta iz više razloga, tvrdi dr Daglas Džentil.

Postoje važnije aktivnosti za dete

Vreme koje dete provede za računarom znači da ono propušta druge aktivnosti koje su veoma važne za njegov razvoj. Neke aktivnosti su ključne da dete ostane fizički i mentalno zdravo, a ono ih preskače. Tu spadaju sve one koje se odnose na njegov fizički, socijalni, intelektualni i emocionalni razvoj.

Dete bi za to vreme kada igra igrice moglo da čita nešto korisno, igra se, razgovara sa roditeljima, obavi neke od kućnih poslova primerenih svom uzrastu, pa čak i pogleda neku edukativnu emisiju.

Socijalna izolacija

Ukoliko deca igraju igrice sama, može doći do socijalne izolacije. Dete će u virtuelnom svetu naći svojevrsnu zamenu za realnost. Ovaj problem se može javiti i kod dece, ali i starijih osoba koje gledaju popularne “reality” emisije. Vremenom imaju utisak da poznaju osobe sa televizije i pričaju o njima, na neki način prate njihov život umesto svoj i čini im se da ih poznaju.

Navike se kod dece lakše menjaju kada su mlađi, što budu stariji, to ćete imati veće probleme. Ako detetu od dve godine dozvolite da gleda crtane na mobilnom telefonu, pitanje je koliko će vremena ispred ekrana provoditi sa svojih osam ili devet godina.

Veoma je važno i  da vodite računa o tome koje igrice dete igra. Deca koja igraju igrice sa pucnjavom i borbom sklonija su agresivnom ponašanju.

Vreme ispred ekrana

Deca ne treba da provedu ispred ekrana više od 10 sati nedeljno. Kada računate koliko dete provodi vremena, važno je da saberete svo vreme koje dete provodi ispred ekrana: televizora, računara, tableta, mobilnog telefona).        

Deca koja gledaju televizijski program duže imaju lošije rezultate i školi od onih koji televizijski program i video-igrice igraju manje.

Nisu sve video-igrice loše

Zapamtite da postoje video-igrice koje nisu loše. One mogu omogućiti detetu da razvije veštine koje možda na drugi način ne bi umelo da tako dobro savlada. Kvalitetne igre će ih naučiti da vežbaju rešavanje problema i razvijaju logiku. Osim toga, uče se koordinacionim veštinama, finoj motorici i uče o modernim tehnologijama, koje će im biti potrebne čime god da se budu bavili.

Pokušajte i vi da učestvujete ponekad u igranju video-igara. A više o dobrim stranama igrica pročitajte ovde: Dobre strane video-igrica

Pročitajte više: 

Image by StartupStockPhotos from Pixabay 

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker