fbpx
Didaktički pristup

Beba na bazenu

Da li je dobro da vaša beba na bazenu provodi vreme? Koje su prednosti, mane, na šta treba obratiti pažnju? Voda prija, a vežbe koje radite sa bebom u bazenu, pomažu da se pravilnije razvija. U većim gradovima, i zimi postoje razni programi boravka na bazenu za bebe. Međutim, roditelji su često u dilemi – kada je beba spremna i koliko je bezbedno? 

Beba i bazen

Kada su u pitanju bebe mlađe od dva meseca, trebalo bi da odložite odlazak na bazen ili bilo gde na kupanje (reka, more, jezero). Novorođenče je tada suviše malo, da bi imalo izgrađen imunitet da boravi u tom prostoru i kvasi se. Koliko god da vama sve deluje perfektno čisto, beba lako može da dobije proliv od bakerija kojima je okruženje neminovno izloženo. 

Druga važna stavka, koja se odnosi na bebe starije od dva, a mlađe od 6 meseci je da voda u bazenu ne sme biti niža od 25-30 stepeni jer bebe nisu sposobne da same reguliše telesnu temperaturu. Iz tog razloga, čak i kada nama voda deluje topla, beba može da poplavi i dobije hipotermiju.

Ukoliko se vama čini da je voda pohladna, bebi će sigurno biti previše hladna. Bebi u bazenu mora da bude prijatno. Ako ijednog momenta počne da drhti ili mu modre usne, izvadite bebu iz vode.

Beba na bazenu u SPA centru

Saune i tople kupke sa vodom preko 36 stepeni su, takođe, STROGO ZABRANJENE za decu mlađu od 5 godina! 

Povedite računa kada sa bebom ili detetom boravite u banji, koja je temeprature vode u bazenu. Mala deca se zagrevaju brže od odraslih što može da dovode do pregrevanja, povišene temperature, ubrzanog lupanja srca, dehidratacije i drugih opasnosti.

beba na bazenu
Beba na bazenu

Bezbednost u vodi

  • Povedite računa da dete bude bezbedno. Nikada ne ostavljate bebu ili dete bez nadzora čak ni pored vode. Svaka voda dublja od 15 centimetara je opasna. Obezbedite adekvatnu gumu za plivanje i druge bezbedne rekvizite.
  • Američka akademija pedijatrije (American Academy od Pediatrics) savetuje da je najvažnije da se pridržavate saveta ”nadzor uz dodir”. Šta to znači? To znači da uvek budete na rastojanju od deteta da možete da ga dohvatite pružanjem ruku.
  • Nemojte ići sa detetom u vodu koja je previše duboka za vas, tako da nemate čvrsto tlo pod nogama.
  • Skrenite pažnju detetu da nikada ne trči oko bazena, već da polako hoda i pazi da se ne oklizne.

Save

Related Articles