fbpx
Vesti

Nova platforma besplatno Alergološko savetovalište

Alergološko savetovalište udruženja “Alergija i ja”

Nacionalno udruženje za pomoć i podršku osobama sa alergijama, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani – Alergija i ja je 27.01.2021. godine pokrenulo novu platformu besplatnog Alergološkog savetovališta.

Pacijenti sa alergijama od sada imaju jedinstvenu priliku da bez odlaska po uput i kod lekara, postave pitanja i dobiju konkretan odgovor i smernice od odgovarajućeg lekara specijaliste. Glavni cilj Alergološkog savetovališta je podrška pacijentima da na što brži i jednostavniji način dođu do odgovora na pitanje u vezi sa alergijskim oboljenjima, jer pacijenti retko mogu da dođu do svih lekara specijalista koji su u lečenju alergijskih oboljenja potrebni.

Zašto Alergološko savetovalište?

Razlozi za otvaranje edukativnog savetovališta za alergije proističe iz potrebe pacijenata sa alergijama da se na multidisciplinaran način posmatra ovo oboljenje, te je pristup lekara iz više oblasti koje povezuje atopija neophodan. Sve je veće potreba za razvijanjem svesti o alergijama kao oboljenju, a na kao stanju, kako zbog povećanja broja obolelih svih starosnih grupa, tako i zbog velikog procenta porasta broja obolelih sa simptomima od strane više organa. 

S obzirom na to da je dijagnostikovanje i lečenje pacijenata sa alergijama i atopijskim dermatitisom i inače otežano i dugotrajno, jer se radi o hroničnoj bolesti, a naročito sada za vreme pandemije korona virusa, ovaj servis za pacijente omogućiće savetovanje sa lekarima iz različitih oblasti povezanih sa alergijama i to sve na jednom mestu.

Pacijenti sa atopijskim dermatitisom, astmom, alergijskim rinitisom i alergijama na hranu imaju nedovoljno pomoći i podrške, suočavajući se sa promenama simptoma, nepoznavanjem alergija i nedostatkom stručne, lekarske pomoći u dijagnostikovanju, primeni terapije, kao i snalaženja u svakodnevnim situacijama.

Alergije su multidisciplinatorna oboljenja i pacijentima je teško da odlaze i zakazuju preglede kod više specijalista, uglavnom kod minimum dva lekara specijalista (na primer, alergologa i dermatologa, u slučaju astme – pulmologa, u slučaju alergije na hranu – dijetologa…. ukoliko je potrebno – otorinolaringologa ili psihologa). Takođe, alergijska oboljenja su genetski predisponirana, pa u jednoj porodici uglavnom postoji više osoba sa alergijama., što povećava broj odlazaka kod lekara specijalista.

U svim ovim okolnostima i problema – kako doći do lekara specijaliste, pacijenti dobijaju veoma malo saznanja o prevenciji. Pacijenti sa alergijama često nisu svesni toga da atopija treba da bude sastavni deo njihovog života, retko menjaju svakodnevne navike i ne prilagođavaju svoje aktivnosti preventivnim tretmanima radi smanjena simptoma, ukoliko im njihovi simptomi ne pokau suprotno.

U dvogodišnjem iskustvu sa Alergološkim savetovalištem, zajedno sa našim saradnicima – lekarima iz oblasti alergologije, dermatologije, pedijatrije, gastroenterologije i pulmologije, shvatili smo da je plaforma Alergološkog savetovaišta neophodan servis za pacijente sa atopijom i da svoj pun kapacitet podrške pacijentima dostiže naročito u ovim kriznim vremenima.

Vođa stručnog tima Alergološkog savetovališta i stručni saradnik Nacionalnog udruženja “Alergija i ja” je alergolog/imunolog dr Gordana Petrović, a u timu Alergološkog savetovališta sarađuju lekari: dermatovenerolog dr Danica Milobratović, dermatovenerolog dr Biljana Marenović, pulmolog dr Predrag Rodić, dr Katarina Stanković, otorinolaringolog, dijetolog/pedijatar dr Biljana Alimpić, psihoterapeut Emilija Tasković, nutricionista Anita Alterov, a ovim putem pozivamo zainteresovane lekare da nam se pridruže i pomognu i na ovaj način pacijentima, kojima je usled pandemije korona virusa onemogućeno zakazivanje pregleda, posete i kontrole lekarima određenih specijalnosti u odgovarajućim subspecijalističkim ambulantama.

alergološko savetovalište

Kako funkcioniše Alergološko savetovalište?

Nova platforma Alergološkog savetovališta olakšaće pristup i korišćenje korisnicima, kako bi pacijenti što brže došli do lekara specijalista i uspeli da dobiju svoje odgovore u što kraćem vremenskom periodu. Pacijentima sa alergijama omogućene su konsultacije sa lekarima iz oblasti alergologije, pedijatrije, imunologije, dermatologije, dijetologije, psihologije, farmakologije i to potpuno besplatno. Dovoljno je da budete član Udruženja, čije članstvo je takođe besplatno i da možete da postavljate pitanja.

Pridruživanje Udruženju je omogućeno svima, bilo da imate simptome nekog alergijskog oboljenja, bilo da već imate postavljenu dijagnozu, bilo da ste sami pacijent ili roditelj pacijenta.

Savetovalište je besplatno. Važno je naglasiti i to da su svi podaci potpuno zaštićeni, poverljivi i bezbedni.  

Pripremili smo formu za pitanja koja će im olakšati način postavljanja pitanja. Takođe, pacijenti će moći da pošalju medicinsku dokumentaciju ili fotografije kože.

A za one koji nisu upoznati sa osnovnim pitanjima u vezi alergijskih oboljenja i još uvek nemaju dijagnozu – spremili smo najčešća postavljena pitanja sa odgovorima koji će im pomoći da bolje razumeju svoje simptome.

Više o Alergija i ja Savetovalištu za alergije:

Od 2018.godine Nacionalno udruženje za pomoć i podršku pacijentima sa alergijama, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani – Alergija i ja organizuje Savetovalište za alergije u saradnji sa lekarima iz oblasti pedijatrije, alergologije, dermatologije, pulmologije, kao i psihologije. U početku je Savetovalište funkcionisalo preko svih web kanala Udruženja, a nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji sa Institutom za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić” na Novom Beogradu, organizovano je u prostorijama Klinike.

Međutim, marta 2020.godine, usled pandemije korona virusa COVID19, Alergološko savetovalište nastavlja da funkcioniše preko internet platformi Udruženja u punom kapacitetu. S obzirom na potrebu pacijenata da dođu do stručnjaka, a usled smanjenog kapaciteta i otežanog puta, ovaj način je i dalje od velike pomoći našim pacijentima. Od marta meseca, uz pomoć našeg tima stručnjaka odgovorili smo na preko 300 vaših pitanja i na taj način olakšali trenutnu situaciju.

Naše Udruženje se zalaže za multidisiplinarno posmatranje alergijskih bolesti i donošenje protokola o dijagnostikovanju alergija, jer se neretko dešava da se prvi simptomi zanemare, kao i sprovođenje preventivne terapije. Zalažemo se za razvoj svesti o alergijama kako bi poboljšali život pacijenata, ali naša najveća misija je da budemo oslonac pacijentima, a pre svega deci i roditeljima dece sa alergijskim oboljenjima i da zagovaramo promenu razumevanja atopijskih bolesti kako bi uticali na poboljšanje kvaliteta  života pacijenata.

Nadamo se će ova platforma pomoći našim članovima i onima koji će to tek postati da brže dođu do dijagnoze i adekvatne terapije.  U ime svih pacijenata sa alergijama, i dijagnostikovanih i nedijagnostikovanih, zahvaljujemo se našim lekarima – saradnicima , kao i partnerima koji su omogućili da Alergološko savetovalište dobije novu formu

Više:

Reklame

Related Articles

Back to top button