Kafa kao stil života: Popularni pržioničar i barista nam otkriva koja je najbolja kafa
Stalno se priča o tome da li postoje zdravstveni benefiti kafe i koji su. Kafa kao stil života ili kao navika? Načina za pripremu je bezbroj i, iako smo okruženi kafom na svakom koraku, o samom kvalitetu malo znamo. Da bismo saznali koja je najbolja kafa i kako da je pripremimo, na naše nedoumice odgovoriće Dragan Grbić, glavni pržioničar i profesionalni barista.
Fotografija: privatna arhiva
Kafa kao stil života
Dragan pasionirano obavlja svoj posao i smatrala sam da će nam najbolje odgovoriti na neke nedoumice vezane za kafu.
Privatno znam da „ne priznajete“ nes i slične kafe, pa nam odgonetnite, za početak, koja je kafa najbolja? Šta je za Vas prava, dobra kafa?
Uvijek bih prvo krenuo od sirovine, odakle nabavljate sirovo zrno, kako ga pržite, šta želite da napravite od te kafe. Lično, najviše volim afričke kafe, da li to bio espresso ili neki filter.
Čini se da je još uvek najdominantnija domaća ili popularno zvana „turska“ kafa, iako znamo da se turska kafa ne sprema tako. Ona je najzastupljenija i postoji pregršt brendova, što u hipermarketima, što po malim, privatnim pržionicama. Kakav je kvalitet domaće kafe?
Odnos cene i kvaliteta nije baš realan, jer većina brendova koriste surogati u pripremi domaće kafe. Samim tim mogu da daju nižu prodajnu cenu i da se pozicioniraju na policama marketa. Mi koji ne koristimo surogati kafe, gde je u sastavu samo kafa, imamo problem što se tiče cene, jer ne možemo da napravimo realnu cenu proizvoda kako ne bi bila velika razlika između nas i velikih proizvođača.
Fotografija: Dragan Grbić, privatna arhiva
Kako da napravimo neki kriterijum odabira i prepoznamo šta je dobro?
Prva stvar je to da će vam trebati manja količina kafe za pripremu. Zasigurno ćete imati više serviranja u odnosu na brendove koji nisu toliko kvalitetni. Naravno, prepoznaćete je i po ukusu. To se ne može sakriti. Kada jednom probate kvalitetnu kafu, uvijek ce vam nepce traziti to isto. Jer ljudi se vraćaju po isti doživljaj. I još jedna stvar je ta da proizvođač uvek mora da pravi isti proizvod, da ima kontinuitet kvaliteta. Uvek mora da bude isti sastav, isti kvalitet sirovog zrna, isti način prženja…
Dobru kafu prepoznaćete i po ukusu. To se ne može sakriti. Kada jednom probate kvalitetnu kafu, uvijek ce vam nepce traziti to isto. Jer ljudi se vraćaju po isti doživljaj.
Fotografija: Dragan Grbić, privatna arhiva
Negde ste spominjali da je najteže napraviti dobar espreso. Kako mi, laici, možemo da prepoznamo šta je kvalitetan espreso?
Jesam, pominjao sam to više puta. (Smeh.) Postoji par koraka koje treba da ispoštujete pre same ekstrakcije napitka, nabrojaću neke:
Pod broj jedan održavanje opreme, da se redovno pere aparat, ručke za kafu itd.
Da je kafa sveža, da je samlevena na granulaciju koja odgovara tim kašikama i aparatu, dobra gramaža…
Mora ravnomerno da se rasporedi kafa u kašikama, da se pravilno tampira.
Za jedan espresso vazi pravilo zlatno 25-25-25. To znači da za 25 sekundi izađe 25 mililitara kafe i da je debljina kreme 2.5 milimetra.
Krema kafe treba da bude elastična i sjajna.
Za jedan espresso vazi pravilo zlatno 25-25-25. To znači da za 25 sekundi izađe 25 mililitara kafe i da je debljina kreme 2.5 milimetra.
Kada pričamo o kućnim aparatima, poznato je da nije zanemarljiv procenat onih koji su prešli na pripremu espresa kod kuće. Da li smatrate da je bolje kupiti aparat za espeso ili su sasvim zadovoljavajući i aparati sa kapsuliranom kafom? Da li baratate cifrom o kom procentu ljudi koji su prešli na kafu u kapsulama umesto tradicionalne se radi? Može li uopšte da se napravi kafa iz kapsule, a da zadovoljava kriterijume prosečnih korisnika?
Dosta ljudi prelazi na kapsule za kućnu upotrebu. Na tržištu postoji mnogo brendova koji proizvode kapsule, mada ja lično osim Nespresso kapsula nisam pio neke koje bi zadovoljile bar moje nepce.
O procentu ljudi koji prelaze na kapsule stvarno ne bih znao da kažem, u tu analitiku nisam ulazio.
Šećer, mleko i drugi dodaci u kafi – da ili ne? I odmah ću pitati, zašto ne?
Mleko da, ako se pripremi na ispravan način, da se ne prokuva da dobijemo čvrstu penu nego mikro-penu koja je elastična, sjajna, ne previše gusta. Kada skuvate mleko onako kako treba ono dobije određenu slatkoću koja jako prija nepcu.
Mnogi se sada trude da pripremu kafe, mleka, tj uopšte napitaka od kafe rade na ispravan način, i to me mnogo raduje. Šećer iskreno ne volim u kafi, nemam ništa protiv, ali staviti 2-3 šećera u jedan espresso smatram kriminalom. (Smeh)
Na ličnom Instagram profilu Man of dust, Dragan redovno informiše o novinama u svetu kafe. Tamo možete naći i detaljnije informacije o tome kako da birate kafu i koju preporučuje.
Implantacijski grčevi su jedan od raniih znakova trudnoće i događaju se određenom broju žena. Oni se događaju upravo u vreme kada oplođena jajna ćelija, odnosno blastocista uspeva da se ugnezdi u sluzokožu materice kako bi nastavila da raste.
Jedno od klasičnih jela je svakako sladak kupus sa mesom. Ovo je jedno od onih jela, poput boranije sa junetinom koje mnogi ne vole dok ne probaju kakav je ukus kada se pripremi na malo drugačiji način, a onda im postane jedno od omiljenih jela. Mada ima i toga da neka jela više volimo s godinama.
Ljudi rođeni 15. avgusta nalaze se na vrhuncu lavlje sezone, pa nije ni čudo što su impresivni, ponosni i izrazito harizmatični. Njihova energija pleni, a broj 15 im dodaje umetničku žicu, senzualnost i brižnost. Ovi Lavovi su često osobe koje zrače toplinom, samopouzdanjem i elegancijom.
Sinoćne scene pucanja petardi, raketa i paljenja u Novom Sadu uznemirile su, ne samo građane koji su primorani da slušaju rafale i vidljivi dim, već i najosetljivije među nama - novorođene bebe u porodilištu Betanija, koje se nalazi na svega 400 metara od epicentra dešavanja.
Ljudi rođeni 15. avgusta nalaze se na vrhuncu lavlje sezone, pa nije ni čudo što su impresivni, ponosni i izrazito harizmatični. Njihova energija pleni, a broj 15 im dodaje umetničku žicu, senzualnost i brižnost. Ovi Lavovi su često osobe koje zrače toplinom, samopouzdanjem i elegancijom.
Sinoćne scene pucanja petardi, raketa i paljenja u Novom Sadu uznemirile su, ne samo građane koji su primorani da slušaju rafale i vidljivi dim, već i najosetljivije među nama - novorođene bebe u porodilištu Betanija, koje se nalazi na svega 400 metara od epicentra dešavanja.
Ljudi rođeni 14. avgusta pripadaju znaku Lava, ali ih broj 14 obogaćuje osobinama koje ih čine komunikativnijim, radoznalijim i pokretljivijim od tipičnog Lava. Ovi Lavovi su hrabri govornici, večiti istraživači i duhoviti vođe koji vole da šire svoje znanje i uticaj.
Rođeni 13. avgusta su Lavovi sa posebnim osećajem za red, stabilnost i ambiciju, jer broj 13 nosi energiju upornosti i transformacije. Ovi ljudi su neustrašivi, često buntovni, ali i izuzetno odani kada im je stalo.
Demetrini saveti za redovne cikluse i hormonsku ravnotežu nisu ništa drugo do saveti za nešto zdraviji život i skretanje pažnje na to koliko je važno da vodiš računa o sebi i svom zdravlju.
Rođeni 12. avgusta imaju u sebi kombinaciju lavovske snage i broja 3, koji simbolizuje kreativnost, komunikaciju i spontanost. Ovi Lavovi su veseli, harizmatični i često duša svakog društva, ali i izuzetno ambiciozni i odlučni kada se radi o ličnim ciljevima.