fbpx
Događaji i dešavanja

Ne propustite retrospektivnu izložbu Goranke Matić – “Iskustvo u gužvi”

Izložba Goranke Matić koja je već četiri decenije na našoj fotografskoj sceni i zabeležila je autor je nekih od najznačajnijih fotografija tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Njenu retrospektivna izložba “Iskustvo u gužvi” možete pogledati u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

goranka matić - iskustvo u guzvi

Izložba “Iskustvo u gužvi”

Rad Goranke Matić specifičan je po tome što je paralelno bila reportažni, novinski, ali i umetnički fotograf. Ona je radila za brojne časopise poput “Džuboksa” i “Starta”, a učestvovala je i u osnivanju nedeljnika “Vreme”.  U nedeljniku “Vreme” ostala je 16 godina, sve do 2006. godine na mestu urednika fotografije, zatim u dnevnom listu “Politika” do 2010. godine i u Radio-televiziji  Srbije od 2011-2015. godine.

IMG 20210407 132226

Izložba Goranke Matić u pet celina

Izložba je otvorena 24. marta i trajaće još mesec dana, do 24. maja 2021. Godine, a sastoji se iz pet celina. Prvu celinu predstavlja njene prve autorske izložbe i radova. Druga Celina su fotografije rok koncerata nastale tokom osamdesetih godina, česte fotografije iz SKC-a i pojedine fotografije za omote albuma. Treća celina obuhvata portrete, a četvrta je “10 godina protiv” i čine je fotografije sa protesta od 1990-2000. godine. Poslednju, petu celinu čine umetnički projekti – autoportreti, projekti Moravice, Matrilinearno ogledalo, Memorabilije, Portreti sa prijateljicama, Ožiljci, autorski projekat i deo ranije realizovane izložbe Tiho teče Sutjeska.

Goranka Matić
IMG 20210407 124654
IMG 20210407 131035

Obilazak muzeja sa decom

Prilikom posete izložbi “Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve” pisala sam kako je bilo veoma prijatno obilaziti Muzej savremene umetnosti sa detetom bez da je neko išao za nama i upozoravao nas svaki čas da vodimo računa.

Iako je ovaj muzej baš prijatan i pogodan za obilazak za celu porodicu, sama izložba po mojoj proceni nije za decu. Nema neprikladnih fotografija, već ne verujem da bi deci bilo zanimljivo. Možda od uzrasta bar 12+ i to deci koja slušaju rok muziku osamdesetih ili želite da im pokažete fotografije iz doba SFRJ.

Uglavnom, možda je najbolje da ovu izložbu posetite sami. Deca nisu smetnja i neće imati šta da oštete, ako nema ko da ih pričuva, ali vi ćete moći na miru da uživate ako odete sami. A uživaćete, u to sam sigurna.

Izložba Goranke Matić

 Ulaznice za izložbu “Iskustvo u gužvi”

Cena ulaznica za 500 dinara, a karte možete kupiti i online. Obzirom na epidemiološke mere, predviđena je kupovina karata na svakih sat vremena, ali rekla bih da nisu više velike gužve, te ne morate brinuti o tome da li ćete na licu mesta naći ulaznicu.

Ulazak u Muzej savremene umetnosti je besplatan sredom. Radno vreme muzeja je od 12 do 20 časova. Muzej je utorkom zatvoren za publiku, a vikendom je uglavnom organizovano i stručno vođenje kroz izložbu, ali je o tome najbolje da se informišete na sajtu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Izlozba Goranka Matic 2

 Fotografije: privatna arhiva

*Svako kopiranje, korišćenje i umnožavanje teksta i fotografija je strogo zabranjeno!

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker