fbpx
Ishrana

Zašto nije dobro da žene jedu kasno uveče?

Istraživanja pokazuju da nije dobro ako žene jedu kasno uveče, jer je večernji prekomerni unos kalorija povezan sa kardiovaskularnim problemima kod žena. Unos većeg broja kalorija uveče je povezan sa lošim zdravljem, a studija koja pokazuje uticaj vremena obroka je još uvek u toku. (izvor: Medical News Today)

dorucak
Photo by Brooke Lark on Unsplash

Kasna večera može da ugrozi zdravlje žene

Koliko je važno vreme obroka?

Vreme kada jedete je važno gotovo isto koliko i šta jedete. Sve studije pokazuju da je doručak najvažniji obrok. Osobe sa dijabetesom tip 2 ne smeju da preskaču doručak, a i ukoliko želite da smršate, važno je da svakodnevno imate kvalitetan doručak. Doručak će povećati šanse da brže smršate.

Preskakanje doručka i kasniji obroci usporavaju metabolizam i vremenom mogu dovesti do gojenja. Organizam time što ne dobija hranu ujutru pokušava da napravi zalihe, jer ne zna kada ćete jesti. Time metabolizam postaje sve sporiji, a zalihe koje se talože prouzrukuju gojenje.

Osobe koje imaju naviku da jedu kasno imaju veći rizik da obole od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Jasno definisani obroci u određeno vreme pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi.

Često se može naići na različite savete kada su kandida i ishrana u pitanju, ali koliko je to efikasno? Da li je dijeta dovoljna da se rešite kandide?

Uticaj kasne večere na ženski organizam

Nove studije pokazuju da večernji obroci mogu negativno da utiču na kardiovaskularni sistem kod žena. Prosečna starost žena koje su učestvovale u studiji je bila 33 godine. U okviru studije su im merili šećer u krvi, holesterol, telesnu težinu, krvni pritisak, ishranu, fizičku aktivnost i da li je osoba pušač. U istraživanju je učestvovalo 112 žena u periodu od godinu dana.

Zašto ne bi trebalo da žene jedu kasno uveče?

Studija je pokazala da učesnice koje su konzumirale više kalorija nakon 18 časova imaju lošije kardiovaskularno zdravlje. Za svako povećanje kalorijskog unosa većeg od 1% posle 18 časova, kardiovaskularni rezultati su se povećavali. Krvni pritisak, šećer u krvi i BMI (indeks telesne mase) su imali tendenciju rasta.

žene jedu kasno uveče
Zašto ne bi trebalo da žene jedu kasno uveče?

Studija je pokazala slične, još gore rezulatate za svako povećanje preko 1% kalorijskog unosa nakon 20 časova.

Autori studije naglašavaju da se do sada za srčane bolesti vodilo računa o tome šta i koliko jedemo, ali da je veoma važno u obzir uzeti vreme obroka. Ova studija je pokazala da je veoma važno vreme obroka, te da kasna večera može vremenom dovesti do ozbiljnih hroničnih bolesti kardiovaskularnog sistema.

Objavljen: 6. decembar 2019. godine, ažuriran: 3. maj 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button