fbpx
GinekologijaMenstruacijaZdravlje

Da li treba ići kod lekara zbog obilne menstruacije?

Obilna menstruacija nije retkost i ne predstavlja sama po sebi znak da postoji neki zdravstveni problem. Menstrualni ciklus nekada može da varira kako po dužini trajanja tako i po količini krvarenja tokom menstruacije. Zbog toga je česta dilema žena da li treba ići kod lekara zbog obilne menstruacije?

Da li je problem ako imate obilnu menstruaciju?

Obilna menstruacija je otežavajuća za normalno funkcionisanje. Moguće je da ćete tih dana razmišljati da li da idete iz kuće, kakvu odeću da nosite i šta ako se krvarenje dogodi tokom spavanja. Više o tome šta je obilna menstruacija!

Obilna menstruacija je nekada znak određenog zdravstvenog problema, a svakako može dovesti do anemije usled nedostatka gvožđa zbog gubitka većih količina krvi. Često je krvarenje izazvano životnim stilom, čestim putovanjima, stresom, a nekada i posledica perimenopauze tokom kasnih tridesetih i tokom četrdesetih godina. Ovo nije retka pojava i čak više od 30% žena se obrati lekaru za pomoć zbog obilnih menstruacija. Izvor: ACOG

Photo by Natracare on Unsplash

Šta je obilna menstruacija?

Možda mislite da je obilna menstruacija kada od prvog dana imate stalno krvarenje u punom obimu. To nije slučaj. Neki od kriterijuma koji opisuju obilnu menstruaciju su:

  1. Najmanje jedan natopljen uložak ili tampon na svakih sat vremena i tako tokom nekoliko sati su najbolji pokazatelj.
  2. Menjanje uložaka tokom noći ili stavljanje i tampona i uloška da bi ne bi krvarenje procurelo na krevet.
  3. Menstruacija koja traje duže od nedelju dana.
  4. Prisustvo ugrušaka više od dva dana.
  5. Ukoliko dođe do promene da se umesto na svaka tri sata javi potreba da se uložak menja na pola sata. Pročitajte više: Obilna menstruacija

Zdravstvena stanja koja mogu da uzrokuju obilnu menstruaciju

Obična krvarenja su nekada posledica drugih zdravstvenih stanja. Neka od njih mogu biti:

Photo by Natracare on Unsplash

Da li treba ići kod lekara zbog obilne menstruacije?

Uglavnom je najbolje sačekati dva do četiri ciklusa i pratili ciklus. Najbolje je da vodite dnevnik menstruacije, pa tek onda odete kod lekara. Tako će lakše utvrditi u čemu je problem i zašto su se javili obilni ciklusi.

Vaša lična istorija je najvažniji pokazatelj za medicinsku procenu, a ne sveukupno pravilo. Lekar će razmotriti šta je u pitanju nakon obavljenog pregleda, da li imate hormonski poremećaj, koje sredstvo kontracepcije koristite (ako koristite) i uporediti ranije stanje i nalaze sa novim.

Da li kontraceptivne pilule mogu da zaustave obilne menstruacije?

Pilule za kontracepciju zbog prisutva hormona mogu da regulišu preobilne menstruacije. Od nekih vrsta će menstruacija gotovo u potpunosti prestati. Međutim, važno je imati u vidu ko sme da koristi pilule za kontracepciju, jer su za određeni broj žena i u određenim slučajevima one zabranjene.

Pilule se prepisuju osobama zbog preobilnih menstruacija uzrokovanih problemima sa ovulacijom, miomima i policističnim jajnicima. Pročitajte: Prednosti korišćenja pilula za kontracepciju

Druga opcija je hormonska spirala koja oslobađa hormon direktno u matericu i smanjuje obim menstruacije, a ponekad ga i u potpunosti zaustavlja na bezbedan način.

Da li je potrebna histeroskopija i druga ispitivanja kod obilnih menstruacija?
Da li treba ići kod lekara zbog obilne menstruacije
Photo by Natracare on Unsplash

Ponekad je potrebna detaljna dijagnostika i histeroskopija je jedan od načina da se utvrdi uzrok obilne menstruacije. Pored toga nekada se radi i sonohisterografija, magnetna rezonanca (MRI) ili biopsija endometrijuma.

Ukoliko lekar utvrdi da je uzrok obilne menstruacije postojanje mioma, može savetovati neku od procedura za blokiranje ili uklanjanje kao što su embriolizacija uteralne arterije ili miomektomiju.

Ukoliko ništa ne pomaže, a žena ne planira da ima više dece, lekar može savetovati da se uradi ablacija endometrijuma ili histerektomija.

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button