Koliko dugo traje seks?
Neka istraživanja (*1) pokazuju da sama penetracija u proseku traje kraće nego što je ženama u monogamnim, „stabilnim“, heteroseksualnim vezama potrebno da dožive orgazam.
Epiziotomija je manji hirurški postupak kojim se širi porođajni kanal rezanjem vaginalnog otvora. Epiziotomija se izvodi kako bi se sprečilo nazubljeno, manje kontrolisano kidanje tkiva tokom istezanja tokom porođaja.
U ovom tekstu
Epiziotomija sprečava površinsko pucanje kože međice. Dublji rascepi su obično rezultat prolaska velikog deteta, ili ako koži međice nije dato dovoljno vremena da se polako isteže (kao kada prerano nastupe naponi, a žena još nije dovoljno otvorena). Skraćeno drugo porođajno doba se javlja kod karličnog položaja ili uz korištenje forcepsa, uglavnom u vanrednim situacijama. I vakuum obično ne daje dovoljno snage da se izvadi beba uz povećani otpor neelastičnog tkiva. (Tada će pući prvo – radi sigurnosti).
Epiziotomija duž srednje linije je poželjna metoda, jer je tkivo tamo tanje. Zbog toga je i manja trauma tkiva, manje traje zarastanje i manje boli. Loša strana je da ako se proširuje zbog velikog deteta, rascep će ići pravo u rektum. Mada se to može popraviti na licu mesta.
Alternativa je leva ili desna “mediolateralna” epiziotomija, u kojoj rez ide od centra poda vagine prema dole pod uglom, na obe strane rektuma. To će možda poštedeti rektum, ali rascep će rasturati puno deblji sloj tkiva nego onaj na sredini, a može da izazove problem.
Središnja linija je mnogo lakše za popraviti od one mediolateralne. Čak se i središnji rascep koji se nastavlja rascepom u rektum lakše oporavlja od mediolateralnog rascepa sa proširenjem u nepravilne rascepe u sve deblje lateralno tkivo.
Bilo bi dobra ideja da razgovarate sa svojim lekarom kakvog je stava oko izvođenja epiziotomije. Da li se izvodi rutinski (gotovo) svakoj porodilji? Da li je duž središnje linije ili mediolateralne, i zašto? Da li je zašiva sa brzo ispadajućim koncima ili sa samoapsorbujućim koncima?
Znajte ovo: većina ginekologa želi da u potpunosti izbegne epiziotomiju.
Šanse da se ista stvar dogadi i u drugom porođaju su manje, budući da su tkiva vagine i međice već “tegljeni” jednom. Ali to je u savršenom svetu gde se pretpostavlja da su svi ostali parametri isti – isti doktor, isti tip epiziotomije i ista veličina i položaj deteta, ista vrsta porođaja itd. Ne postoje dve trudnoće koje su podednake, međutim, tako da će odgovor da li vam to sleduje i u narednom porođaju biti “ne znam”. Uopšteno, što više porođaja imate, to je manja verovatnoća mogućnosti (primetite da nije rečeno nužnosti) od epiziotomije.
Pripremajući međicu za istezanje tokom rođenja sa perinealnom masažom međice i Kegelovim vežbama, manja je šansa da će doći do cepanja i bolje će zarasti. Babice ukazuju da žene koje praktikuju perinealnu masažu međice jednom dnevno u poslednjih šest nedelja trudnoće dožive manji osećaj pečenja za vreme sečenja. Majke kojima je više uvežbana međica imaju manju verovatnoću da puknu ili imaju epiziotomiju. Dodana vrednost perinealne masaže je da se upoznaju sa osećajima istezanja u ovom području, tako da će lakše opustiti te mišiće pri pečenju koje se javlja neposredno pre trenutka rođenja.
Pročitajte još: Izbegnite epiziotomiju na porođaju
Objavljen: 15. februara 2012. godine, ažuriran: 26. novembra 2024. godine
Ne postoji određeno vreme koliko dugo traje seks, ali ipak se ljudi to često pitaju. Neki se jednostavno prepuste vremenu, a drugi ipak „mozgaju“ da li je prekratko ili pak previše dugo. U svojoj knjizi „Jedanaest minuta“ Paolo Koeljo navodi da je baš toliko prosečno vreme trajanja seksualnog odnosa. A šta kažu istraživanja? Šta utiče…
Konačno je došlo vreme da upoznate to malo biće koje ste željno iščekivali i 1. nedelja bebinog razvoja je sam početak vašeg puta! Sada ste otkrili potpuno novu dimenziju i gledate se sa bebom oči u oči. Beba već na samom rođenju pokazuje svoju savršenu veštinu – pogledom neprekidno traži vaše lice, želi da se…
Postoje brojna oprečna mišljenja o tome da li je zdravo jesti džigericu bez obzira na to o kojoj se vrsti radi i da li volite njen ukus ili ne. Neki se kunu u nju, drugi je izbegavaju smatrajući da ima previše toksina. Nekada postoje objektivni razlozi da je ne treba jesti, ali ona ima i…