fbpx
Nega

Prirodno lepa i posle 50.

Saveti za negu kože i kose žena posle pedesete godine

Normalne promena tokom starenja su neizbežne. U današnje vreme postoji mnoštvo načina da zadržite lep, ali i prirodan izgled, u skladu sa svojim godinama. Žena i te kako može biti lepa i posle 50. godina, ali pre svega zdrava i negovana. Nekoliko finih linija i blago sivi tonovi su normalni. Starenje je neizbežan proces. Srećom postoji mnogo proizvoda i tretmana koji ne iziskuju hirurgiju, a koji mogu učiniti da poboljšate svoj izgled uz malo truda i nešto novca.

Najređe viđamo žene koje izgledaju negovano i prirodno, a u skladu sa svojim godinama.

kako godine utiču na izgled kože i kose?

Osim naslednog faktora, veliki uticaj na izgled kože imaće vreme koje provodite na suncu, cigarete i način ishrane. Gravitacija takođe vremenom čini svoje, a ni stres i gojaznost vam nisu saveznici.

Koža s godinama postaje sve manje elastična, a često je i suva, zbog čega bore postaju sve vidljivije.

Ćelije pigmenta su sve manje efikasne, te kosa postaje seda. Neki već u ranim tridesetim dobijaju veliki broj sedih vlasi, dok neki srećnici nemaju problem sa sedom kosom sve do sedme decenije.

lepa i posle 50 3
Lepa i posle 50. godine

Kako da vaša koža ostane sveža i jedra ako imate više od 50 godina?

Boravak na suncu

  • Prestanite da se sunčate, a za boravak napolju korisitite samo najviši zaštitni faktor. Napolju nosite šešir, bele lanene ili pamučne stvari, kada ste u mogućnosti sa dugim rukavima i nogavicama. Neka vam naočare za sunce uvek budu na očima. Ne samo da ćete se zaštititi od prevremenog starenja kože i pojave fleka i pega, već ćete izgledati i veoma šik.
  • solarijumu i tome koliko je štetan ne želimo čak ni da pričamo. Podrazumeva se da tamo više niko ne odlazi.
  • Takođe savetujemo da ne idete ni na tretmane za samopotamnjivanje i da ih ne koristite, jer dodatno veoma iskušuju kožu zbog visokog procenta acetona koji sadrže.
  • Tokom cele godine koristite kreme za lice koje imaju najmanje 7% cink-oksida ili SPF 30 i bez njih ne izlazite iz kuće. (Izvor: Women over 50 natural beauty tips)

Prestanite da pušite

Ako pušite, imaćete mnogo više bora oko usana. Koža lica je kod pušača sklonija starenju. Osim toga, ako prestanete da pušite imaćete mnogo bolju zdravstvenu perspektivu i manje šanse da imate valunge tokom menopauze.

Pročitajte više: 2 načina da sprečite valunge

Ne zaboravite preventivne preglede

Kao što ne treba da zaboravite ni druge preventivne preglede, tako je obavezno da u njih uvrstite i preventivni pregled kože. Melanom nije tako redak oblik bolesti, a u velikom broju slučajeva je izlečiv, ako se javite na vreme. Nemojte časiti časa, ukoliko imate mladeže ili druge promene na telu.

Lepa i posle 50
Prirodno lepa i posle 50. godine

Recite “ne” dehidriranoj koži

Vodite računa da vam koža bude dovoljno hidrirana. Suva koža je sklonija oštećenju i pojavi bora. Vodite računa da unosite dovoljno tečnosti, pre svega vode. Koristite ovlaživač vazduha i hidrirajte svoju kožu serumima i losionima.

Zdrava hrana pomaže telu da koža bolje izgleda, a dovoljna količina vode hidrira telo.

Nega kože nakon 50 godine

    Isprobajte proizvode protiv starenja. Ako ste stariji od 50 godina, kreme i losioni bez recepta mogu vam pomoći da poboljšate svoju prirodnu lepotu podmlađivanjem kože. Pentapeptidi (hemijsko jedinjenje u mnogim novim proizvodima) mogu pomoći podstaknuti ćelije kože da proizvode više kolagena, što je noseća struktura koja koži daje čvršći izgled. Takođe su dostupni i tretmani na recept i retinoidne kreme.

    Znajte o tretmanima kože. Injekcije botoksa ili disporta mogu ublažiti bore u gornjoj trećini vašeg lica. Hemijski piling može ukloniti fine linije i pege i zaglađivati kožu, posebno oko očiju i usta. Punila za bore mogu vam zgužvati kožu i izbrisati linije. Mikrodermabrazija i mikro iglice brišu ultrafine linije, podmlađuju vaš ten i poboljšavaju tonus i boju kože. Laserska površina može poboljšati kožu oštećenu suncem, ožiljke, bore i druge probleme sa licem. (Izvor: https://www.slice.ca)        

4 saveta da kosa bude lepa i posle 50. godine

Ne postoji lek za sedu kosu. Možete da je prihvatite takvu kakva jeste ili da je ofarbate. Ako imate dosta sedih vlasi, možda ćete moći da se igrate nekim svetlijim nijansama pramenova i da je blago kamuflirate.

Ukoliko pak želite da vam kosa bude tamna, moraćete biti spremni da se mnogo češće farbate, nego što ste to možda planirali.

Kada je frizura u pitanju, zaboravite na ona stara pravila da ženama u poznim godinama ne stoji duga kosa. Nosite frizuru koja vam se dopada bez obzira na vaše godine.

Ako vam se kosa proredila, isprobajte neku od frizura sa kojom se to neće primetiti. Sada postoji i mnoštvo umetaka koji mogu dati bujnost vašoj kosi.

Brinite o sebi, zbog sebe i zbog drugih. Nemojte se stavljati na poslednje, već na prvo mesto. Samim tim što ste došli do ovih godina, zasigurno ste to zaslužili. I, najvažniji savet jeste da ćete najlepše izgledati sa osmehom. Dok god vam oči sijaju i smejete se, izgledaćete neuporedivo lepše nego uz pomoć bilo kog sredstva za ulepšavanje.

Photo by Daria ShevtsovaMarcus AureliusLinkedIn Sales Navigator from Pexels

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button