Celijakija je digestivni problem koji je uzrokovan abnormalnom reakcijom imuniteta na gluten, odnosno kao enteropatija osetljiva na gluten. Gluten je protein koji se nalazi u nekoliko vrsta žitarica: pšenica, spelta, ječam, a ovas je najčešće kontaminiran.
Problem je u tome što se gluten u tragovima može naći u mnogim prerađenim namirnicama, pa čak i u lekovima i kozmetici.
Pored celijakije, postoje još i intolerancija na gluten. A celijakiju ne treba mešati ni sa osetljivošću na gluten, koja nije autoimuni poremećaj. Kada je u pitanju celijakija, autoimuni odgovor na gluten su toksini koji uništavaju crevne resice, a kada su resice oštećene, telo nije u stanju da apsorbuje hranljive materije iz hrane što može dovesti do neuhranjenosti, ali i drugih zdravstvenih komplikacija. (*1)
Statistika kaže da jedna od 100-150 osoba ima celijakiju. Što znači da bolest nije retka, učestalost je nešto manja od 1% u populaciji. Žene su ugroženije, jer se kod njih gotovo duplo češće javlja.
Kada se sumnja da je u pitanju celijakija?
Simpotomi celijakije obično uključuju probleme sa probavom i crevima, ali mogu se javiti i drugi problemi poput: gubitka težine, povraćanja, nadimanja, bolova u stomaku, dijareje ili zatvora.
Deca sa celijakijom se često mogu osećati umorno i razdražljivog, moguće je da budu sitnija od druge dece i da imaju odloženi pubertet.
Odrasli sa celijakijom mogu da imaju iste probavne simptome, ali pored toga i: anemiju, slabe kosti, umor, poremećaje kože (ekcem, vitiligo), utrnutnost i žmarce u rukama i nogama, promena boje zuba, ranice u ustima, nepravilni menstrualni ciklusi, neobjašnjiva neplodnost i spontani pobačaji. Više: Celijakija i neplodnost
Dermatitis herpetiformis
Dermatitis herpetiformis je uobičajeni simptom celijakije koji se javlja kod 15-25% ljudi sa ovim zdravstvenim stanjem. Odlikuje ga intenzivni svrab kože sa izbočinama i plikovima. Razvija se na laktovima, zadnjici i kolenima. Oni koji imaju ovaj problem uglavom nemaju probavne simptome. (*2)
Simptomi variraju i u zavisnosti od drugih faktora:
kada je uveden gluten,
količina glutena koja se jede,
koliko je osoba dugo bila dojena,
stanje oštećenja creva.
Neki ljudi nemaju naoko vidljive simptome, ali su paralelno razvili druga zdravstvena oboljenja prouzrokovana upravo celijakijom. Više: Simptomi celijakije
Šta je celijakija?
Da li je celijakija nasledna bolest?
Celijakija je nasledna u oko 10-20% slučajeva. (Izvor: Celiac.org) Što znači da je moguće da će je dete razviti ako imaju roditelji ili bliski rođaci. Postoje još neka stanja koja povećavaju rizik od celijakije, a to su:
lupus, reumatoidni artritis, autoimnuna bolest jetre, bolesti štitne žlezde, dijabetes tip 1, intolerancija na laktozu, tumor creva, Daunov, Turnerov i Sjogrenov sindrom.
Kako se postavlja dijagnoza celijakije?
Postavljanje dijagnoze počinje pregledom i postavljanjem pitanja od strane lekara. Lekari će morati da izvrše i različita testiranja da bi potvrdili dijagnozu. Ljudi koji imaju celijakiju često imaju visoke nove antiendomizijuma (EMA), kao i anti-tkivne transglutaminaze (tTGA) antitela. Zbog njih se radi analiza krvi, a testovi su najpouzdaniji dok pacijent još uvek konzumira gluten. Više: Dijagnoza celijakije
Ne postoji način da se celijakija trajno izleči, a osoba počne da jede pšenicu i unosi gluten.
Lečenje celijakije
Jedini način da se celijakija drži pod kontrolom jeste potpuno izbacivanje glutena iz ishrane. Ne postoji način da se celijakija trajno izleči, a osoba počne da jede pšenicu i unosi gluten. Jedini način da se creva izleče i ponovo formiraju resice jeste potpuno odsustvo glutena iz hrane. Vremenom ćete naučiti šta sve smete da jedete i kako da se pridržavate pravilne ishrane, a da jedete raznovrsno.
Jedna od važnijih stvari jeste i da naučite da tumačite etikete zbog skrivenog glutena u namirnicama. Osim toga možete jesti hranu koja je deklarisana „bez glutena“.
Simptomi se mogu poboljšati posle nekoliko dana ili nekoliko meseci u zavisnosti od stepena oštećenja creva. Važno je i da ne uklonite gluten iz ishrane pre vremena, kako biste mogli da utvrdite jasnu dijagnozu.
Kod dece do oporavka creva dolazi posle 3 do 6 meseci, a kod odraslih može proći do godinu do nekoliko godina da creva budu potpuno oporavljena.
Koje sastojke treba izbegavati?
Šta je celijakija?
pšenica
spelta
raž
ječam
graham brašno
griz
Ako na etiketi ne piše da je bez glutena izbegavajte:
musli,
hleb, dvopek, krutone,
pivo,
torte, kolače i pite,
bombone,
testeninu,
prerađevine od mesa, kobasice i viršle,
prelivi za salatu i sosevi,
veganske mešavine koje su zamena za meso,
gotove supe.
Dozvoljene žitarice su: heljda, kukuruz, pirinač, amarant, kinoa, tapioka, brašno od krompira, soje, pasulja i pirinča.
Dozvoljena hrana bez glutena su: meso, riba, jaja, voće, povrće, mahunarke, većina mlečnih proizvoda, vino, prirodni sokovi i rakije.
Objavljen: 10. jun 2013. godine, ažuriran: 8. maj 2024. godine
Beograd 5. jun - Više od 100 učesnika iz evropskih zemalja – od Španije do Belorusije, diskutovaće naredna dva dana u Beogradu o izazovima i perspektivama transplantacije organa, na skupu koji povodom Nacionalnog dana donora organizuje udruženje Donorstvo je herojstvo. Cilj je da se razmene iskustva, predstave modeli uspešnih transplantacionih sistema i otvori dijalog o neophodnim reformama u Srbiji, gde oko 1.800 pacijenata čeka na transplantaciju, od kojih i 40-oro dece na hroničnom programu hemodijalize.
Da li ste nekada pomislili šta znači kada bubamara sleti na vaš dlan ili telo? Možda ste sujeverni ili ne, ali mnoge kulture sveta imaju tumačenja znakova prirode. Da li je bubamara sletela sasvim slučajno ili ipak donosi neki glas? Kakvo je simbolično značenje bubamara?
Prema podacima iz domaćih medija, između 100.000 i 150.000 parova u Srbiji imaju problem sa sterilitetom – u proseku svaki šesti par. Statistika kaže da su u jednakom broju slučajeva „krivi“ muškarac i žena, a vrlo često se desi da je problem kombinovan, tj. da ga imaju oba partnera. U ovom slučaju što naveli šta su najčešći uzroci neplodnosti žene.
Ovaj članak istražuje kako stres utiče na žensko telo u različitim fazama života, koje posledice ostavlja na telo i psihu, i – najvažnije – kako se efikasno nositi sa njim uz pomoć naučno potvrđenih strategija.
Povremena dijareja je česta pojava i veći broj ljudi će ovu pojavu doživeti barem jednom do dva puta godišnje, a trajaće i nekoliko dana. Ranije je preporučena dijeta kod proliva podrazumevala dvopek i čaj, ali danas se preporučuje takozvana BRAT dijeta: banane, pirinač, kompot od jabuke i tost (Bananas, Rice, Apple sauce and Toast) koji su osnova kod proliva.
Čaj od lavande se pravi od ljubičastih pupoljaka biljke lavanda (Lavandula angustifolia) prelivanjem vrućom vodom, kao što je to uobičajeno za pripremu čaj.