fbpx
GinekologijaZdravlje

Razlika između raka grlića materice i raka jajnika

Postoji nekoliko razlika između raka grlića materice i raka jajnika. Pre svega u tome kako se ustanove, koji su simptomi i koje su stope preživljavanja ovih bolesti.

Rak grlića materice

Rak grlića materice nastaje kada se kancerogene ćelije razviju u grliću materice i najčešći je kod žena starijih od 30 godina.(1)

Svi oblici karcinoma nastaju kao rezultat genetskih mutacija koje pokreću nekontrolisan rast ćelija, ali primarni uzrok ovog oblika je dugotrajna infekcija HPV-om koji je najčešća polno prenosiva infekcija.

Prilikom redovnog ginekološkog pregleda lekari će raditi Papa ili HPV test kako bi mogli da utvrde da li postoje promene u telu. Oni koji dobiju pozitivan skrining testa, kao i osobe sa simptomima će ići na dalje preglede koji će uključivati i kolposkopiju i biopsiju. A sledeća faza su cistoskopija i magnetna rezonanca.

demetra 2

Simptomi raka grlića materice

 • vanmenstrualno krvarenje, krvarenje posle seksa i posle menopauze,
 • neobičan vaginalni iscedak,
 • bol prilikom seksualnog odnosa,
 • bol u karlici,
 • problemi sa mokrenjem,
 • otoci u nogama,
 • pojava krvi u urinu.

Lečenje raka grlića materice

Lečenje će zavisiti od toga koliko se karcinom proširio i toga da li postoje još neki zdravstveni problemi. Petogodišnja stopa preživljavanja je 66% ukoliko se rak nije proširio na druge delove tela. Rak jajnika

Jajnici su reproduktivni organi koji proizvode jajne ćelije, a mnogi slučajevi raka nastaju u jajovodima, pa se proširiti. Rak jajnika nastaje kada ćelije raka rastu u jajnicima, jajovodima ili peritoneumu.

Ne postoji pouzdan izvor zašto on nastaje, ali za sada znamo nekoliko faktora rizika. Genetska predispozicija igra važnu ulogu. Geni BRCA1 i BRCA2 mogu da budu povezani nastankom ovog karcinoma.

Trudnoća i pilule za kontracepciju smanjuju rizik od razvoja raka jajnika.

Razlika između raka grlića materice i raka jajnika: Simptomi raka jajnika

Svako kome se jave simptomi treba da se obrati lekaru na pregled. Lekar će proveriti da li postoji porodična istorija raka jajnika i obaviti pregled karlice kako bi utvrdio da li su jajnici uvećani i da li postoji tečnost u stomaku. Ukoliko postoje znaci, potražiće dodatne preglede koji mogu da uključuju: skener ili magentnu rezonancu, analizu krvi i tumor marker CA-125, biopsiju, genetsko testiranje, kolonoskopiju ili laparoskopiju.

Lečenje raka jajnika

Rano otkrivanje je ključno za rak jajnika i opšte zdravlje. Procenat petogodišnjeg preživljavanja je 49%, dok je kod onih sa metastazama na druge organe ovaj procenat 31%.

demetra 2 1

Razlika između raka grlića materice i raka jajnika

Obzirom da se u oba slučaja radi o reproduktivnih organima, postoje neke sličnosti koje se mogu javiti u oba slučaja – atipično krvarenje i vaginalni iscedak.

Razlika u simptomima tumora

Razlika je u nekim simptomima koji nisu tipične za rak grlića materice:

 • osećaj sitosti ubrzo nakon početka obroka,
 • učestala potreba za mokrenjem,
 • pritisak na karlicu,
 • problem sa zatvorom,
 • nadimanje,
 • bol u stomaku ili leđima.
Razlika između raka grlića materice i raka jajnika u uzrocima nastanka

Rak grlića materice je obično posledica viskorizičnog HPV-a, a specifični uzroci pojave raka jajnika su nepoznati. Skrining grlića materice je lako dostupan i radi se u sklopu redovne ginekološke kontrole, ali za rak jajnika ne postoji pouzdan skrining. Lekar će obaviti ultrazvučni pregled i poslati vas da uradite analizu krvi CA-125, ali samo ako budete imali neke simptome.

Stopa preživljavanja za one kojima se rak otkrije u ranoj fazi je slična – 93-98% za rak jajnika, odnosno 92% za rak grlića materice su stope petogodišnjeg preživljavanja.

Kod napredovale faze karcinoma, koji se već proširio na okolno tkivo, stopa preživljavanja je manja – 17% za rak grića materice i 31-60% za rak jajnika kada je u pitanju period od 5 godina.

Ključno je da se lekaru obratite na vreme, ako dođe do pojave simptoma, kao i da mimo toga obavljate redovne godišnje kontrole.

Objavljen: 29. jun 2022. godine, ažuriran: 10. januara 2024. godine

Tekst “Razlika između raka grlića materice i raka jajnika” literatura:
 1. CDC: Basic Information About Cervical Cancer – https://www.cdc.gov/cancer/cervical/basic_info/index.htm
 2. Cancer.org: Survival Rates for Cervical Cancer – https://www.cancer.org/cancer/cervical-cancer/detection-diagnosis-staging/survival.html
 3. NIH: The Genetics of Cancer –  https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/genetics
 4. Cancer.org: Signs and Symptoms of Ovarian Cancer – https://www.cancer.org/cancer/ovarian-cancer/detection-diagnosis-staging/signs-and-symptoms.html

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button