fbpx
GinekologijaZdravlje

Razlika između raka grlića materice i raka jajnika

Postoji nekoliko razlika između raka grlića materice i raka jajnika. Pre svega u tome kako se ustanove, koji su simptomi i koje su stope preživljavanja ovih bolesti.

Rak grlića materice

Rak grlića materice nastaje kada se kancerogene ćelije razviju u grliću materice i najčešći je kod žena starijih od 30 godina.(1)

Svi oblici karcinoma nastaju kao rezultat genetskih mutacija koje pokreću nekontrolisan rast ćelija, ali primarni uzrok ovog oblika je dugotrajna infekcija HPV-om koji je najčešća polno prenosiva infekcija.

Prilikom redovnog ginekološkog pregleda lekari će raditi Papa ili HPV test kako bi mogli da utvrde da li postoje promene u telu. Oni koji dobiju pozitivan skrining testa, kao i osobe sa simptomima će ići na dalje preglede koji će uključivati i kolposkopiju i biopsiju. A sledeća faza su cistoskopija i magnetna rezonanca.

Simptomi raka grlića materice

 • vanmenstrualno krvarenje, krvarenje posle seksa i posle menopauze,
 • neobičan vaginalni iscedak,
 • bol prilikom seksualnog odnosa,
 • bol u karlici,
 • problemi sa mokrenjem,
 • otoci u nogama,
 • pojava krvi u urinu.

Lečenje raka grlića materice

Lečenje će zavisiti od toga koliko se karcinom proširio i toga da li postoje još neki zdravstveni problemi. Petogodišnja stopa preživljavanja je 66% ukoliko se rak nije proširio na druge delove tela. Rak jajnika

Jajnici su reproduktivni organi koji proizvode jajne ćelije, a mnogi slučajevi raka nastaju u jajovodima, pa se proširiti. Rak jajnika nastaje kada ćelije raka rastu u jajnicima, jajovodima ili peritoneumu.

Ne postoji pouzdan izvor zašto on nastaje, ali za sada znamo nekoliko faktora rizika. Genetska predispozicija igra važnu ulogu. Geni BRCA1 i BRCA2 mogu da budu povezani nastankom ovog karcinoma.

Trudnoća i pilule za kontracepciju smanjuju rizik od razvoja raka jajnika.

Simptomi raka jajnika

Svako kome se jave simptomi treba da se obrati lekaru na pregled. Lekar će proveriti da li postoji porodična istorija raka jajnika i obaviti pregled karlice kako bi utvrdio da li su jajnici uvećani i da li postoji tečnost u stomaku. Ukoliko postoje znaci, potražiće dodatne preglede koji mogu da uključuju: skener ili magentnu rezonancu, analizu krvi i tumor marker CA-125, biopsiju, genetsko testiranje, kolonoskopiju ili laparoskopiju.

Lečenje raka jajnika

Rano otkrivanje je ključno za rak jajnika i opšte zdravlje. Procenat petogodišnjeg preživljavanja je 49%, dok je kod onih sa metastazama na druge organe ovaj procenat 31%.

Razlika između raka grlića materice i raka jajnika

Obzirom da se u oba slučaja radi o reproduktivnih organima, postoje neke sličnosti koje se mogu javiti u oba slučaja – atipično krvarenje i vaginalni iscedak.

Razlika u simptomima tumora

Razlika je u nekim simptomima koji nisu tipične za rak grlića materice:

 • osećaj sitosti ubrzo nakon početka obroka,
 • učestala potreba za mokrenjem,
 • pritisak na karlicu,
 • problem sa zatvorom,
 • nadimanje,
 • bol u stomaku ili leđima.
Razlika između raka grlića materice i raka jajnika u uzrocima nastanka

Rak grlića materice je obično posledica viskorizičnog HPV-a, a specifični uzroci pojave raka jajnika su nepoznati. Skrining grlića materice je lako dostupan i radi se u sklopu redovne ginekološke kontrole, ali za rak jajnika ne postoji pouzdan skrining. Lekar će obaviti ultrazvučni pregled i poslati vas da uradite analizu krvi CA-125, ali samo ako budete imali neke simptome.

Stopa preživljavanja za one kojima se rak otkrije u ranoj fazi je slična – 93-98% za rak jajnika, odnosno 92% za rak grlića materice su stope petogodišnjeg preživljavanja.

Kod napredovale faze karcinoma, koji se već proširio na okolno tkivo, stopa preživljavanja je manja – 17% za rak grića materice i 31-60% za rak jajnika kada je u pitanju period od 5 godina.

Ključno je da se lekaru obratite na vreme, ako dođe do pojave simptoma, kao i da mimo toga obavljate redovne godišnje kontrole.

Objavljen: 29. jun 2022. godine, ažuriran: 12. maj 2023. godine

Tekst “Razlika između raka grlića materice i raka jajnika” literatura:
 1. CDC: Basic Information About Cervical Cancer – https://www.cdc.gov/cancer/cervical/basic_info/index.htm
 2. Cancer.org: Survival Rates for Cervical Cancer – https://www.cancer.org/cancer/cervical-cancer/detection-diagnosis-staging/survival.html
 3. NIH: The Genetics of Cancer –  https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/genetics
 4. Cancer.org: Signs and Symptoms of Ovarian Cancer – https://www.cancer.org/cancer/ovarian-cancer/detection-diagnosis-staging/signs-and-symptoms.html

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button