fbpx
PorodicaU poverenju

Bolesti i intima: Koji zdravstveni problemi mogu da ugroze vaš seksualni život

Intimnost je jedna od najvažnijih stvari u vezi i jedno od najvećih životnih zadovoljstava. Međutim, kada se pojave bolesti i intima nekada trpi zbog toga. Postoje akutne ili hronične bolesti koje mogu dovesti do odsutva želje za seksom. Važno je da prepoznate ove probleme, jer ćete tako moći i lakše da ih rešite.

Zdravstvena stanja koja mogu uticati na vašu intimu sa partnerom

Kako hronični bol utiče na seksualnu želju?

Kada vas nešto boli, teško je da se koncentišete na bilo šta, a kamoli da razmišljate o seksualnim odnosima. Ako lekovima možete kontrolisati bol, nemojte se libiti da ih koristite. Važno je da ne trpite bol, kako ne biste sebe doveli u situaciju da oslabite srce. Ukoliko vam lekovi ne pomažu, obratite se lekaru da vam prepiše adekvatne lekove.

Neki lekovi za bolove mogu da utiču na vaš nervni sistem tako da izgubite seksualnu želju. Ako se to dogodi, posevujte se da promenite terapiju.

koliko dugo traje seks

Depresija i seksualni odnosi

Normalno je da depresivne osobe nemaju želju za seksom jer vaš um i telo funkcionišu kao jedno. Jedan od simptoma depresije je smanjena seksualna želja. Ukoliko sumnjate da imate simptome depresije, obavezno se što pre obratite svom lekaru koji će vas uputiti na razgovor sa terapeutom.

Neki antidepresivi mogu dovesti do smanjenja želje za seksom, koja je privremena, kao i do izostanka erekcije kod muškaraca. Ukoliko se javi ovaj problem, obratite se lekaru koji će redukovati doze ili promeniti lek.

Zdravlje i seks: Posttraumatski stresni poremećaj

Posttraumatski stresni poremećaj može izazvati izostanak seksualne želje na neko vreme. Simptomi ovog stresa uključuju slike pred očima nemilog događaja i ponovno preživljavanje traume. Normalno je da izražen strah od nečega blokira vašu seksualnu želju. Terapija i lekovi će uspešno izlečiti ovaj poremećaj i vratiti vam želju za seksom.

Problemi sa srcem i izostanak seksualnih odnosa

Problem oštećenja krvnih sudova može biti uzročnih problema sa erekcijom, ali i neki lekovi za snižavanje krvnog pritiska.

Kod osoba koje prežive srčani udar, ali i njihovih partnera, često može doći do pojave straha od intimnih odnosa, kako se osoba ne bi naprezala. Najbolje je da se posavetujete sa svojim kardiologom i od njega dobijete “zeleno svetlo”, a ujedno i shvatite da možete da se opustite.

ranica na grlicu materice 2

Bolesti i intima: Gubitak seksualne želje zbog pojave dijabetesa

Možda niste do sada o tome razmišljali, ali dijabetes i te kako može uticati na izostanak intimnih odnosa sa partnerom. Visok nivo šećera u krvi oštećuje krvne sudove i nerve, te vremenom može doći do erektilne disfunkcije i problema sa ejakulacijom.

Kod žena koje imaju dijabetes često se javlja problem vaginalne suvoće, gubitka želje za seksom i problema sa orgazmom. Zbog dijabetesa se često javlja i kandida, koja se mora lečiti pa će doći do pauze u seksualnim odnosima svakako.

Ako dijabetes držite pod kontrolom, uz redovnu fizičku aktivnost i pravilnu ishranu, moći ćete i da držite seksualni život pod kontrolom. U slučaju da je problem stalan, obratite se lekaru.

Karcinom, ubica seksualne želje

Sasvim je normalno da je seks poslednja stvar koja vam pada na pamet ako vi ili partner bolujete od raka. Hemoterapija i sama bolest će možda činiti da nemate seksualnu želju, previše ste umorni ili trpite bolove. Neke vrste operacija, kao što je mastektomija, će možda izmeniti vaš izgled tela.

Budite nežni, dajte vremena i sebi i partneru da se oporavite od bolesti i naviknete na novonastale promene. Vremenom će se stvari vratiti na staro i moćićete da uživate bliskiji nego što ste ikada bili.

Bolesti i intima: Multipla skleroza i želja za seksom

Multipla skleroza pre svega utiče na nervni sistem, a želja za seksom počinje u mozgu. Ako su prekinute veze duž kičmene moždine zbog bolesti, moguće je da će izostati uzbuđenje i orgazam. Zbog bolesti je čest problem i bol u mišićima, kao i pojava grčeva, ali redovna terapija i vežba mogu pomoći.

Zbog bola usled artritisa nekada je potrebno planiranje intimnih odnosa

Bolovi koji se javljaju u zglobovima kao posledica artritisa mogu da utiču na vaš seksualni život. Ipak postoji način da vaša intima ne trpi previše. Važno je da svoje odnose planirate unapred, onda kada se bolje osećate. Oko 30 minuta pre seksualnog odnosa uzmite lek protiv bolova, a zglobove poduprite jastucima i mekim prekrivačima. Masaža bolnih mišića i zglobova može biti dobra predigra.

Zdravlje i seks: Menopauza često izaziva probleme sa intimom

bolesti i intima
Bolesti i intima

U vreme kada se dešavaju prirodni procesi u životu žene i njen estrogen opada, javlja se stanjivanje i isušivanje vagine. Važno je da koristite lubrikante koji mogu pomoći da odnosi ne budu bolni, a posavetujte se sa lekarom da li treba uvesti hormonsku terapiju. Pročitajte više: MENOPAUZA

Uticaj na uobičajen seksualni život mogu imati i HIV/AIDS, Parkinsonova bolest, Kronova bolest, nizak testosteron, inkontinecija urina i druge.

Image by Deflyne Coppens from Pixabay

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button