Još jedna varijacija na temu keksića za služenje uz kafu je keks sa bademom i čokoladom. Ukoliko želite tipičan keks sa bademima na italijanski način, onda pravite kantučini, a postoji i recept za tipičan čokoladni kukiz na američki način.
Keks sa bademom i čokoladom
Sastojci za keks za bademom
1¾ brašna
1 šolja putera
⅓ belog šećera
1 jaje
⅓ smeđeg šećera, ako nemate može i beli
1 šolja komadića ili novčića tamne čokolade
¼ šolje pečenog badema tanko isečenog
kesica vanilin šećera
pola kašičice soli
pola kašičice soda bikarbone
Kako se pravi keks sa bademom i čokoladom?
U tiganju istopite puter na srednjoj temperaturi, kada počne da cvrči i da se pojavljuju mehurići, to je dobar znak. Sačekajte da oni nestanu što znači da je višak vode ispratio, sačekajte minut do dva, da postane blago smeđ i isključite šporet. Ne ostavljajte puter i pazite da ne pregori, mešajte ga i prebacite u posudu otopornu na toplotu u dok se ne ohladi.
Prosejte brašno i pomešajte ga sa sodom bikarbonom. Zatim rashlađen puter umutite mikserom te dodajte šećer, jaje i vanilin šećer, kao i so. Mutite 2-3 minuta dok smesa ne postane jednaka i lepa.
Dodajte ⅓ mešavine brašna i sve sjedinite, te i ostatak, pa sjedinite.
Na kraju dodajte bademe i komadiće čokolade, te sve umešajte špatulom. Stavljajte oko 2 ravne kašike na jedan keks, tačnije da budu jedan keks na papiru za pečenje koji ste stavili u pleh. Najbolje je da pre pečenja ostanu između 1 sat i 2 dana u frižideru (idealno je oko 6 sati).
Keks sa bademom pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 10 do 12 minuta. Ohladite ih par minuta, pa prebacite u kutiju ili poslužite.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
U ljubavi su rođeni 31. oktobra strastveni, lojalni i potpuno posvećeni. Oni ne vole površne veze te traže duboku emotivnu i mentalnu povezanost sa partnerom. Kada vole, vole bez zadrške i očekuju isto zauzvrat.
Kombinacijom pravilne ishrane, kretanja, odmora i opuštajućih aktivnosti možete značajno ublažiti simptome i sačuvati dobro raspoloženje i tokom ovog perioda.
Ako vam se jede riba, losos iz rerne je jedan od najjednostavnijih za pripremu. Jeste nešto skuplji, ali nema čišćenja kao kada se priprema skuša, na primer.
Posna ishrana ne mora biti jednolična ili nutritivno siromašna. Naprotiv, ako se planira pažljivo, može doneti brojne koristi organizmu. Ograničavanje unosa masti i prerađenih namirnica, uz povećan unos povrća, mahunarki i integralnih žitarica, pomaže regulaciji probave i nivoa šećera u krvi. Tokom posta mnogi primete da im se poboljša kvalitet sna i da imaju više energije, jer telo dobija lakše svarljive obroke i prirodne izvore minerala i vlakana.
Paradajz čorba je jelo koje možete napraviti za par minuta u najjednostavnijoj izvedbi, a možete praviti i nešto zahtevniju varijantu. Ono što je sigurno - svako može da je napravi i prijaće vam.
Veoma često imamo priliku da čujemo "jede mi se nešto slatko" te u to ime evo i spiska 30 ideja za desert koje možete pripremiti. Podeljene su u kategorije: deserti, kolači, keks i torte.