Keks sa bademom i čokoladom
Još jedna varijacija na temu keksića za služenje uz kafu je keks sa bademom i čokoladom. Ukoliko želite tipičan keks sa bademima na italijanski način, onda pravite kantučini, a postoji i recept za tipičan čokoladni kukiz na američki način.
Sastojci za keks za bademom
- 1¾ brašna
- 1 šolja putera
- ⅓ belog šećera
- 1 jaje
- ⅓ smeđeg šećera, ako nemate može i beli
- 1 šolja komadića ili novčića tamne čokolade
- ¼ šolje pečenog badema tanko isečenog
- kesica vanilin šećera
- pola kašičice soli
- pola kašičice soda bikarbone
Kako se pravi keks sa bademom i čokoladom?
U tiganju istopite puter na srednjoj temperaturi, kada počne da cvrči i da se pojavljuju mehurići, to je dobar znak. Sačekajte da oni nestanu što znači da je višak vode ispratio, sačekajte minut do dva, da postane blago smeđ i isključite šporet. Ne ostavljajte puter i pazite da ne pregori, mešajte ga i prebacite u posudu otopornu na toplotu u dok se ne ohladi.
Prosejte brašno i pomešajte ga sa sodom bikarbonom. Zatim rashlađen puter umutite mikserom te dodajte šećer, jaje i vanilin šećer, kao i so. Mutite 2-3 minuta dok smesa ne postane jednaka i lepa.
Dodajte ⅓ mešavine brašna i sve sjedinite, te i ostatak, pa sjedinite.
Na kraju dodajte bademe i komadiće čokolade, te sve umešajte špatulom. Stavljajte oko 2 ravne kašike na jedan keks, tačnije da budu jedan keks na papiru za pečenje koji ste stavili u pleh. Najbolje je da pre pečenja ostanu između 1 sat i 2 dana u frižideru (idealno je oko 6 sati).
Keks sa bademom pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 10 do 12 minuta. Ohladite ih par minuta, pa prebacite u kutiju ili poslužite.
Mnoštvo ideja za ručak možete naći na spisku: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?
Više recepata na Instagram profilu: @demetra.portal
Objavljen: 3. decembar 2023. godine, ažuriran: 4. septembar 2024. godine