Za razliku od običnih palačinki, koje volimo i slane, američke se uvek prave u slatkoj verziji (ako neko ima dobar recept sa slane, neka nam slobodno pošalje). Ovaj put recept za američke palačinke sa jabukama. Pravila sam ih sa jabukama u testu, ali i jabukama preko. Testo je samo po sebi toliko lepo, a ne previše slatko, da možete samo dodati i prah šećer ili neko drugo voće, krem ili šta volite.
Sastojci za palačinke sa jabukama:
2 šolje brašna (mera za šolju je 250 ml)
prašak za pecivo
4 kafene kašičice šećera
1 kašičica soli
2 kašičice cimeta
2 šolje mleka
4 kašičice razmekšalog maslaca
2 jajeta
kašičica ekstrakta vanile ili vanilin šećer
2 oljuštene i izrendane jabuke
Kako se prave američke palačinke sa jabukama?
Sastojke možete mutiti i žicom ili viljuškom, ali najbolje ćete sve sjediniti mikserom. U srednju posudu prvo sipajte jaja, zatim omekšali maslac, mleko, vanilin šećer ili vanilu i sve umutite. Zatim dodajte šećer, brašno, prašak za pecivo, so, cimet i opet sve umutite tako da dobijete homogenu smesu.
U smesu dodajte rendane jabuke i polako promešajte da se lepo sjedine sa ostatkom testa.
Zagrejte tiganj u startu dobro, a onda sve pecite na srednjoj temperaturi, slično kao turski hleb. Tiganj možete podmazati prethodno sa kašičicom maslaca ili kokosovog ulja. Sipajte 1/4 šolje ili pola kutlače testa na zagrejan tiganj. Ove, palačinke sa jabukama ne treba da budu prečnika kao obične, već nešto manje. Oko 12-13 centimetara prečnika. Pustite da se lagano peku oko 2 minuta sa obe strane.
Ukoliko želite, možete u međuvremenu napraviti preliv od kuvanih jabuka iseckanih na kockice ili pak seći sirove (kao na fotografijama), preko dodajte i med ili javorov sirup, kao i malo cimeta obavezno.
Naša stalna saradnica, dr Olga Ličina, klinički nutricionista, pravila je zdraviju verziju ovih palačinki. Ona je umesto belog stavila integralno brašno, a umesto belog kokosov šećer. Kaže da su bile odlične i da se struktura nije menjala.
Ako želite slane palačinke, umesto šećera stavite samo 2 kafene kašičice brašna, umesto jabuka, izrendajte jednu tikvicu. Možete, po želji, i mleko zameniti jogurtom.
Rođeni 30.juna poseduju izuzetno izraženu harizmu, toplinu i pronicljivost, ali i neobičnu mešavinu snage i ranjivosti. Njihova ličnost je često oslonjena na unutrašnju mudrost, snažnu intuiciju i duboku emotivnu inteligenciju. Ove osobe su prirodni diplomate - vešto balansiraju emocije i razum, čak i kada drugi oko njih to ne uspevaju.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.