Spanać je jedna od najnevoljenijih namirnica. Čini se da ljudi samo kuvanu boraniju manje vole. Mada i za boraniju smo našli recept koji često čak i deca vole: boranija u rerni sa belim mesom. No, da se vratimo klasičnom spanaću i njegovoj pripremi.
Prvo očistite spanać koji ste kupili, bilo da je mlad ili onaj nešto stariji. Svaki list operite pod vodom i sve oštećene delove uklonite (same krajeve peteljki itd). Očišćen spanać stavite u posoljenu ključalu vodu na 2-3 minuta. Nakon toga ga procedite dobro i iseckajte ga na dasci na sitne kockice kao da seckate peršun.
U šepru sipajte ulje da prekrije dno, ne previše i dodajte kašiku brašna da krene da žuti, ne sme da izgori na jakoj temperaturi. Dodajte ovu sitno seckanu smesu i propržite samo minut najviše. Sve radite na temperaturi koja nije previše jaka. Čim vidite da počinje da se lepi, dodajte mleko i pavlaku, a zatim i sitno sekcani beli luk. Zatim stavite soli i bibera po ukusu.
Najveći posao kod pripreme je zapravo pranje i čišćenje, ali ukus svežeg i struktura su ubedljivo najbolji. Sam proces pripreme je svega par minuta. Zato možete kupiti odmah veću količinu, za dve pripreme i sve oprati, obariti i iseckati, a zatim odložiti u kesu i zamrznuti.
Imaćete kada vam bude potrebno ručak spreman za 5 minuta, a sasvim svež. Ako imate odloženo u zamrzivaču, samo ćete krenuti od postupka sa uljem i brašnom, unutra ubaciti spanać iz zamrzivača i završiti jelo do kraja.
*Važna napomena: Ovo jelo ne treba grejati i zamrzavati u ovom obliku, već samo pre dodavanja mleka. Količina od pola kilograma je dovoljna za 4 osobe, ako uz to jedu još nešto ili za 2 osobe kao pun obrok, ta to imajte u vidu prilikom pripreme. Za 2 osobe ako uz to jedu meso, jaja ili nešto treće, biće dovoljno da pripremite pola navedene količine iz recepta.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Rođeni na ovaj datum u ljubavi traže osobu koja će razumeti njihovu složenost i emotivnu dubinu. Ne zadovoljavaju se površnim odnosima, njima je potrebna duhovna i intelektualna povezanost.
Razumevanje rizika i prevencija srčanih bolesti tokom menopauze može značajno doprineti očuvanju kardiovaskularnog zdravlja tokom ovog životnog perioda.
Često se dešava da lekari ne mogu naći uzrok pobačaja. Kod samo polovine parova uzrok bude otkriven, a ako vi niste taj slučaj, ne preostaje vam ništa drugo osim da budete hrabri i nastavite dalje jer istraživanja pokazuju da 70% parova kod kojih ne uspe da se utvrdi uzrok na kraju ipak ostvari normalnu trudnoću.
Akne se najčešće pojavljuju u pubertetu i kod žena u PMS-u ili u toku menstruacije. Razlog tome su hormoni, koji imaju jednu od ključnih uloga kada su bubuljice u pitanju.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.