Ako o nečemu slušamo poslednjih godina, kada je zdrava ishrana u pitanju, to je da pravite ovsenu kašu za doručak. Neki nutricionisti se sa ovim slažu, drugi ne. A zapravo je stvar u tome da treba da napravite pravi izbor i uzmete u obzir kako da ovsena kaša bude kompletan obrok. Osim toga, ovas je odličan izvor prirodnog beta glukana.
Prva greška, koju nećemo čak ni svrstavati među ostale, jeste da kupite instant ovsenu kašu koja je uglavnom prepuna veštačkih šećera.
Izbegnite narednih 7 grešaka kada pravite ovsenu kašu i imaćete ukusan i balansiran doručak, koji je sve, samo ne dosadan ili štetan.
Nemojte ovo da radite kada pravite ovsenu kašu za doručak
1. Pravite ovsenu kašu samo sa vodom
U redu je i da pravite ovsenu kašu samo sa vodom, ako vam je tako najukusnija, ali nema potrebe da izbegavate da dodajete i mleko ili zamenu za mleko. Pod zamenom za mleko se misli na ono što zovu „biljno mleko“. Ovi dodaci će dodati i nešto kalorija doručku, ali ćete uneti dodatne minerale i uneti više hranljivih materija. Zamena za mleko od badema ima manje kalorija od kravljeg mleka i zamene na bazi soje.
2. Pravite malu ili preveliku količinu kaše
Jedna šolja kuvanih ovsenih pahuljica je sasvim dovoljna za obrok. Ovo je količina koja sadrži oko 155 kalorija, 27 grama ugljenih hidrata i 4 grama vlakana.(1) Uz ovu količinu kaše vi možete dodati i kuvano jaje pored ili šaku borovnica preko, izbor je vaš, ali nemojte preterivati sa velikom količinom pahuljica.
3. Ne dodajete proteine kada pravite ovsenu kašu
Kompletan obrok mora da bude složen i sadrži sve što vam je potrebno. Ovas vas snabdeva dovoljnom količinom ugljenih hidrata, a voće će povećati količinu, ali nećete imati proteine u obroku. Jedna šolja ima samo 5 grama proteina, a vama je za doručak potrebno 15 do 20 grama. Ako unesete dovoljno proteina za doručak, osećaćete duže sitost i održavati mišićnu masu, metabolizam i adekvatan nivo šećera u krvi.
Izvori proteina mogu biti različiti: mleko, zamena za mleko, jaje, proteinski prah, puter od kikirikija ili orašastih plodova, orašasti plodovi i semenke.
4. Ne kuvate ovsenu kašu
Ovsena kaša je zdrava i blagotvorna za vaša creva kada je ovas skuvan. Ne morate korisiti šporet, možete da pripremate i u mikrotalasnoj pećnici, kako vam više odgovara. Možete skuvati ovas i dan ranije pa jesti pomešanu sa jogurtom sutradan.
5. Jedete samo toplu kašu
Ovsena kaša se obično jede topla, ali može biti ukusna i ako je ostavite u frižideru tokom dva ili tri dana i jedete sa hladnim mlekom, jogurtom, voćem ili čia semenkama. Druga zdrava opcija ovsa osim kuvane je ovas koji ostavite potopljen u frižideru preko noći. Prednost ovog načina pravljenja je što ne morate da ga kuvate, ali ga ni ne grejte, već jedite hladan uz dodatke po želji.
6. Jedete samo jednu vrstu ovsa koju smatrate zdravom opcijom
Nutritivne vrednosti ovsa su iste koji god da koristite. Nema razloga da kupujete celo zrno i tome slično, pahuljice su sasvim u redu. Izaberite onaj oblik ovsa koji vama najviše odgovara i koji vam je najjednostavnije da pripremite. Po pravilu su čistiji oni koje kupujete upakovane od onih koje možete kupiti u prodavnici „zdrave hrane“. Posebnu pažnju povedite ako slučajno imate celijakiju ili intoleranciju na gluten jer su retka pakovanja ovsa koji je bezbedan.
7. Nezdravi dodaci mogu da učine da unesete previše šećera
Jedna od najčešćih grešaka je prevelika količina šećera u kaši. Neki puteri od orašastih plodova mogu biti sa dodatkom šećera, kao i sušeno voće koje je preslatko i morate voditi računa da ne dodate previše šećera. Čak i javorov sirup ili med nekada biti previše šećera. Dovoljno je dodati pola banane, manju šaku bobičastog voća ili jednu urmu. Dodavanje cimeta ili muskatnog oraščića će dati ukus i prirodnu slatkoću.
Rođeni 30.juna poseduju izuzetno izraženu harizmu, toplinu i pronicljivost, ali i neobičnu mešavinu snage i ranjivosti. Njihova ličnost je često oslonjena na unutrašnju mudrost, snažnu intuiciju i duboku emotivnu inteligenciju. Ove osobe su prirodni diplomate - vešto balansiraju emocije i razum, čak i kada drugi oko njih to ne uspevaju.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Kada u proleće ili jesen počne kijanje, kašalj i često ljudi ne znaju da prepoznaju da li je alergija ili prehlada u pitanju. Iako se mnogi simptomi preklapaju, prehlada i alergija su dve različite stvari. Važno je da prepoznate šta je u pitanju, kako biste dobili adekvatnu terapiju i sebi olakšali funkcionisanje tokom svakodnevnice.
Možda niste razmišljali o tome da u domu mnoštvo stvari može biti štetno, pre svega, da postoji nezdrav pribor u kuhinji. Ali da, i te kako može biti stvari koji štete vašem zdravlju, a da toga niste ni svesni. Uz male promene, lako ćete kuhinju učiniti bezbednim mestom po zdravlje. Ovo su neke od stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju u svom domu.