fbpx
PorodicaPorodična trpeza

Kolači sa jabukama i kiselim mlekom

Ovi kolači sa jabukama i kiselim mlekom su jedni od onih tradicionalnih “hlebastih” kolača koji se veoma lake prave, a svi ih obožavaju. Mogu se praviti sa raznim vrstama voća. Pre više decenija uglavnom smo mogli da ih vidimo na trpezi napravljene sa jabukama ili višnjama. Međutim odlični su i sa kajsijama, jagodama i drugim voćem.

Ono što je sjajno je što je najveći posao da se oljušte i izrendaju jabuke, a testo se umuti varjačom za 5 minuta. Ne treba vam ni vaga za merenje, jer se za merenje koristi čaša od kiselog mleka koje iskoristite.

Sastojci za kolače sa kiselim mlekom i jabukama

  • 2 čaše kiselog mleka
  • 4 jajeta
  • 1 čaša (mera je ta od kiselog mleka) ulja
  • 3 čaše šećera
  • 4 čaše brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 1.5 kg jabuka
  • kašičica cimeta po želji
kolači sa kiselim mlekom i jabukama
kolaci sa jabuka 3

Kako se prave kolači sa jabukama i kiselim mlekom?

Umutite kiselo mleko, jaja, ulje i šećer, a zatim dodajte i brašno pomešano sa praškom za pecivo i sve pomešajte. Malo više od polovine smese sipajte u podmazan pleh i pecite 15-20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Oljuštite, izrendajte jabuke i, ako želite, dodajte cimet.

Nakon tih 15 do 20 minuta izvadite testo i dodajte preko jabuke, pa ostatak testa. Vratite u rernu i pecite još 40-ak minuta. Kolači sa jabukama će biti najukusniji ako preko celog pleha, nakon što ih izvadite iz rerne pospete kesicu vanilin šećera.

kolaci sa jabukama

 Više recepata na @demetra.portal Instagram profilu.

Objavljen: 23. marta 2023. godine, ažuriran: 11. oktobra 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button