Kolači sa jabukama i kiselim mlekom
Ovi kolači sa jabukama i kiselim mlekom su jedni od onih tradicionalnih “hlebastih” kolača koji se veoma lake prave, a svi ih obožavaju. Mogu se praviti sa raznim vrstama voća. Pre više decenija uglavnom smo mogli da ih vidimo na trpezi napravljene sa jabukama ili višnjama. Međutim odlični su i sa kajsijama, jagodama i drugim voćem.
Ono što je sjajno je što je najveći posao da se oljušte i izrendaju jabuke, a testo se umuti varjačom za 5 minuta. Ne treba vam ni vaga za merenje, jer se za merenje koristi čaša od kiselog mleka koje iskoristite.
U ovom tekstu:
Sastojci za kolače sa kiselim mlekom i jabukama
- 2 čaše kiselog mleka
- 4 jajeta
- 1 čaša (mera je ta od kiselog mleka) ulja
- 3 čaše šećera
- 4 čaše brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1.5 kg jabuka
- kašičica cimeta po želji
Kako se prave kolači sa jabukama i kiselim mlekom?
Umutite kiselo mleko, jaja, ulje i šećer, a zatim dodajte i brašno pomešano sa praškom za pecivo i sve pomešajte. Malo više od polovine smese sipajte u podmazan pleh i pecite 15-20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Oljuštite, izrendajte jabuke i, ako želite, dodajte cimet.
Nakon tih 15 do 20 minuta izvadite testo i dodajte preko jabuke, pa ostatak testa. Vratite u rernu i pecite još 40-ak minuta. Kolači sa jabukama će biti najukusniji ako preko celog pleha, nakon što ih izvadite iz rerne pospete kesicu vanilin šećera.
Više recepata na @demetra.portal Instagram profilu.
Objavljen: 23. marta 2023. godine, ažuriran: 11. oktobra 2024. godine