Hleb sa šljivama može da se jede kao kolač, ali i kao klasičan hleb sa namazom i nekim dodatkom. Ovo je osnovna verzija, a vi ga možete poboljšati na način na koji želite.
Sastojci:
veća šolja seckanih svežih šljiva
2 jajeta
1/2 šolje istopljenog maslaca
1/2 šolje jogurta ili kiselog mleka
1 šolja šećera
vanilin šećer ili kašičica ekstrakta vanile
prstohvat soli
prašak za pecivo
25 kašika brašna
po želji dodati kašičicu cimeta ili 2 kašičice kakaoa. Možete dodati i kockice čokolade.
Kako se pravi hleb sa šljivama?
Umutiti prvo jaja sa istopljenim maslacem, vanilin šećerom, šećerom i jogurtom. U tu smesu dodati so, brašno i prašak za pecivo. Sve sjediniti i sipati u pleh prethodno premazan maslacem ili obložen papirom za pečenje. Po želji dodati cimet, seckanu čokoladu, kakao… To malo promešati da bude šaren i preko posuti seckanim šljivama ili i njih umešati u testo.
U ovo testo je cimet dodat tek kada je bilo u kalupu za pečenje i onda je blago promešano, tako da bude prošarano, a ne svuda isto. Šljive sam namerno stavljala samo preko jer ih jedno dete ne voli, pa da može lakše taj deo da skloni. Vi možete staviti više i promešati ih skroz u testo.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Mnoge žene i parovi koji žele bebu pitaju se: da li je bitno u koje doba dana za začeće? Kada imati odnose da bi se povećale šanse za trudnoću? Možda ste čuli da je jutro „najplodnije vreme“, ali nauka kaže drugačije.
Da li je istina da devojčice sada sve ranije ulaze u pubertet? Da li je normalno da se devojčice ugoje tokom puberteta? Kada treba da odvedem ćerku na prvi ginekološki pregled?
Nedavno je osvanula čak i vest da je jedan čovek u Kini ostao paralizovan nakon što je predugo sedeo na wc šolji. Da li je ovo zaista istina, ne znamo, ali znamo zašto nije dobro predugo sedenje u toaletu.
Verujemo da se svako iznervira kada mu neko jelo ne uspe onako kako je planirao. Nema ništa gore od toga da pečete sveže kolačiće, očekujući savršene rezultate, a onda shvatite da izgledaju kao palačinka. Budu ukusni, meki, lepi, ali vizuelno nije to to.
Toliko puta ste u filmovima videli kako spremaju američke palačinke za ručak, ali niste sigurni po kom biste receptu mogli da napravite provereno dobre.
Imajte na umu da reforma torta može čak i da se zaledi i odmrzne kada vam bude potrebna. U frižideru može duže da stoji, pa nema potrebe da pravite manju meru i slično.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.