Još jedna varijacija na temu keksića za služenje uz kafu je keks sa bademom i čokoladom. Ukoliko želite tipičan keks sa bademima na italijanski način, onda pravite kantučini, a postoji i recept za tipičan čokoladni kukiz na američki način.
Keks sa bademom i čokoladom
Sastojci za keks za bademom
1¾ brašna
1 šolja putera
⅓ belog šećera
1 jaje
⅓ smeđeg šećera, ako nemate može i beli
1 šolja komadića ili novčića tamne čokolade
¼ šolje pečenog badema tanko isečenog
kesica vanilin šećera
pola kašičice soli
pola kašičice soda bikarbone
Kako se pravi keks sa bademom i čokoladom?
U tiganju istopite puter na srednjoj temperaturi, kada počne da cvrči i da se pojavljuju mehurići, to je dobar znak. Sačekajte da oni nestanu što znači da je višak vode ispratio, sačekajte minut do dva, da postane blago smeđ i isključite šporet. Ne ostavljajte puter i pazite da ne pregori, mešajte ga i prebacite u posudu otopornu na toplotu u dok se ne ohladi.
Prosejte brašno i pomešajte ga sa sodom bikarbonom. Zatim rashlađen puter umutite mikserom te dodajte šećer, jaje i vanilin šećer, kao i so. Mutite 2-3 minuta dok smesa ne postane jednaka i lepa.
Dodajte ⅓ mešavine brašna i sve sjedinite, te i ostatak, pa sjedinite.
Na kraju dodajte bademe i komadiće čokolade, te sve umešajte špatulom. Stavljajte oko 2 ravne kašike na jedan keks, tačnije da budu jedan keks na papiru za pečenje koji ste stavili u pleh. Najbolje je da pre pečenja ostanu između 1 sat i 2 dana u frižideru (idealno je oko 6 sati).
Keks sa bademom pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 10 do 12 minuta. Ohladite ih par minuta, pa prebacite u kutiju ili poslužite.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Rođeni na ovaj datum u ljubavi traže osobu koja će razumeti njihovu složenost i emotivnu dubinu. Ne zadovoljavaju se površnim odnosima, njima je potrebna duhovna i intelektualna povezanost.
Razumevanje rizika i prevencija srčanih bolesti tokom menopauze može značajno doprineti očuvanju kardiovaskularnog zdravlja tokom ovog životnog perioda.
Često se dešava da lekari ne mogu naći uzrok pobačaja. Kod samo polovine parova uzrok bude otkriven, a ako vi niste taj slučaj, ne preostaje vam ništa drugo osim da budete hrabri i nastavite dalje jer istraživanja pokazuju da 70% parova kod kojih ne uspe da se utvrdi uzrok na kraju ipak ostvari normalnu trudnoću.
Akne se najčešće pojavljuju u pubertetu i kod žena u PMS-u ili u toku menstruacije. Razlog tome su hormoni, koji imaju jednu od ključnih uloga kada su bubuljice u pitanju.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.