fbpx
Zdravstveni problemi

Ultrazvučni pregled

Šta je ultrazvuk?

Ultrazvuk predstavlja snimanje unutrašnjih organa pomoću ultrazvučnih talasa. Slike su proizvedene kad se ultrazvučni talasi usmereni na telo reflektuju nazad na skener koji ih meri.

Za šta se ultrazvuk se koristi?

Ultrazvuk skeniranje se koristi kako bi se pratilo i dijagnostikovalo stanje u mnogim delovima tela, uključujući bubrege, jetru i srce (ehokardiogram).

Često se koristi za ispitivanje stanja koja utiču na organe u ženinoj karlici – materice, jajovoda i jajnika.

Snimanje ultrazvukom nije opasno i nema nuspojava, tako da je sigurno za korištenje tokom trudnoće. Tada se koristi za praćenje rasta deteta i za traženje bilo kakvih abnormalnosti.

Kako ultrazvuk radi?

Ultrazvučni aparat izgleda kao mali valjak. Kako se pomera nazad i napred preko tela i šalje ultrazvučne talase kroz kožu i mišiće. ultrazvučni talasi se pretvaraju u sliku koja se pojavljuje na ekranu, a snimanje se može štampati na papir ili CD-DVD.

Kako se izvodi pregled ultrazvukom?

Način na koji se ultrazvuk izvodi zavisi od svrhe ispitivanja. Može se koristiti spolja na koži ili kroz prirodne otvore u telu, kao što su usta i vagina.
Na primer, ako se ispituje bubreg ili jetra, pacijentu će biti rečeno da legne na leđa ili sa strane na sto za pregled. Deo tela kojim se prelazi valjkom se premazuje gelom omogućavajući da se pri snimanju organ prikaže što je moguće jasnije.

Za prikaz srca ili jednjaka se ultrazvučna sonda može progutati i dalje priključena na aparat za bolju sliku srca i njegove strukture, uključujući zaliske.

Ako treba izvršiti pregled genitalnih organa žene, transvaginalno snimanje omogućava bolju sliku. Mala sonda se lagano uvodi u vaginu do grlića materice kako bi se dobila najbolja slika. Ne bi trebao da izazove veću neprijatnost sem blagog nemira.

Da li pregled ultrazvukom boli?

Ultrazvučni pregled ne boli, ali gel koji se koristi za ispitivanje može da bude hladan.

Gde se pregled ultrazvukom izvodi?

Ultrazvučni pregled se radi u bolnici ili lekarskoj ordinaciji.

Milena Kostić

Milena Kostić iliti na internet nebu znana kao Mama iz magareće klupe je kourednica portala Demetra, preduzetnica, mama petoro dece. Veruje da ako dopremo do jednog pojedinca, možemo da menjamo sve(t).

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker