fbpx
IshranaMenstruacijaZdravlje

Meso, šećer i kafa su hrana koja pojačava menstrualne grčeve

Istraživanja su pokazala da postoji određena hrana koja pojačava menstrualne grčeve. (Izvor: PubMed) Srećom, isto istraživanje je pokazalo da postoji i hrana koja ih ublažava. Menstrualni grčevi mogu da potpuno ometaju život žena na dan ili dva. Lekovi protiv bolova nekada pomažu, ali i to nije uvek dovoljno. Određene promene navika u ishrani mogu da donesu olašanje.

Hrana koja pojačava menstrualne grčeve

U reproduktivnom dobu žene se često sreću sa problemima bolnih menstruacija. Grčevi koji se javljaju mogu da utiču na normalno funkcionisanje, promenu raspoloženja, a menstrualno krvarenje je nekada praćeno i glavoboljom i nadimanjem. Kada počne menstruacija, kod velikog broja žena se grčevi pogoršavaju. Oni su praćeni i drugim simptomima, a neki od njih mogu biti:

hrana 4
  • mučnina i povraćanje,
  • preznojavanje,
  • bol u donjem delu leđa,
  • nesvestica i vrtoglavica,
  • dijareja ili zatvor,
  • nadimanje i
  • glavobolja. Više: Hormonska glavobolja

Lekovi protiv bolova, antiinflamatorni lekovi i pilule za kontracepciju se savetuju nekima, ali nisu pogodni za sve. Vežbanje pomaže, kao i izbegavanje stresa i prestanak pušenja. Nova istraživanja su pokazala da određene vrste hrane mogu da ublaže probleme sa grčevima, ali i da postoji hrana koja pojačava menstrualne grčeve.

Novo istraživanje sprovedeno među adolescentkinjama koje imaju menstruacije praćene grčevima pokazalo je da se pridržavanjem određenog tipa ishrane mogu značajno smanjiti bolovi tokom ovih dana. U jeku pomame za brzom hranom moramo težiti tome da se usvoji zdrav način ishrane kod mlade populacije koja je od ključnog značaja za održavanje optimalnog zdravlja i kasnije u životu.

Studije stare preko četiri decenije u SAD-u pokazivale su da čak 14% tinejdžerki izostaje iz škole zbog menstrualnih bolova, a i sada je taj broj između 10 i 15%.

Do menstrualnih grčeva dolazi kada prostaglanidi izazivaju kontrakcije materice kako bi izbacili sluzokožu napolje. Neke žene jedva primećuju da se ovo dešava, ali kod drugih može izazvati ozbiljno bolno stanje. Prostaglandini izazivaju i upalu, a ona može da dovede do jačih bolova.

Hrana koja pojačava menstrualne grčeve i koju treba da izbegavate

Hrana koja pojačava menstrualne grčeve uključuje meso, ulje, šećere, kafu i so.

Baš ono što vam se u danima PMS-a najviše jede, zapravo će učiniti da imate jače menstrualne grčeve. Tih dana bi trebalo da izbegavate hranu poput čipsa koja sadrži i ulje i dosta soli, kao i svu hranu koja ima rafinisane šećere. Ne bi trebalo jesti previše mlečnih proizvoda, kao ni prerađevine od mesa, ali ni previše crvenog mesa. Rafinisane žitarice i alkohol se smatraju visoko inflamatornom hranom koja oslobađa više prostaglandina.

hrana 3
Hrana koja može pomoći da se smanje grčevi

Hrana koja može pomoći da se smanje grčevi

Omega-3 masne kiseline smanjuju upalu, za razliku od omega-6 masnih kiselina. Ovo u prevodu znači da treba da jedete više ribe, pre svega sardinu i losos, zatim laneno seme i orašaste plodove. Sveže voće i povrće će pomoći da imate manji problem sa grčevima. Žene koje su na pretežno biljnoj ishrani imaju niže nivoe zapaljenja, pa je manja verovatnoća da će imati menstrualne grčeve.

Imajte pak u vidu da se devojčicama u razvoju, najmanje do 18 godine, ali i dok se ne završi rast u potpunosti ne savetuje veganska ishrana. Za njih je važno unošenje masnoća i gvožđa iz namirnica životinjskog porekla. Više: Veganska ishrana dece – zašto je treba odložiti

Nema dileme da li postoji uticaj hrane na pojavu menstrualnih grčeva kod žena. Zdravstveni radnici su po tom pitanju jedinstvenog stava.

hrana koja pojačava menstrualne grčeve
Hrana koja pojačava menstrualne grčeve

Ono što je važno napomenuti jeste da ne treba mešati menstrualne grčeve i klasičan bol. Dok su menstrualni grčevi „normalna“ pojava, bol nije i kod pojave jakog bola, trebalo bi se obratiti lekaru da za svaki slučaj izvrši rutinski pregled i utvrdi šta je u pitanju.

Ovo ujedno i ne znači da se treba slepo držati hrane koja je preporučena. Normalno je da ćete neke stavke i prekršiti povremeno. Možda popiti šoljicu kafe ili pojesti parče kolača.

Objavljen: 9. novembra 2022. godine, ažuriran: 9. januar 2024. godine

Reklame
Izvor
NAMSPubMedNMJ

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button