fbpx
ZdravljeZdravstveni problemi

Hormonska glavobolja – šta je i kako se leči

Hormonska glavobolja nastaje usled promena novoa hormona i može se dogoditi prilikom pada estrogena ili tokom menstruacije, zatim menopauze, trudnoće i tokom upotrebe pilula za kontracepciju.

Najčešće se pod pojmom hormonska glavobolja naziva glavobolja u PMS-u ili menstrualna migrena.  O tome kako da predupredite njeno nastajanje i lečite je kada do nje dođe, pisali smo u ovom članku.

Šta je hormonska glavobolja?

Promene nivoa hormona mogu izazvati glavobolju i oni su odgovorni za bol, tvrdi Nacionalna fondacija za glavobolju. Bol je zapravo signal osobi da se nešto van balansa dešava u telu, odnosno da je došlo do promena. (*1)

Glavni uzročnici pojave bola među hormonima su serotonin i estrogen, kada je hormonska glavobolja u pitanju. Na primer, neposredno nakon porođaja ili pred menstruaciju, nivo estrogena jako pada što može izazvati jake glavobolje.

Zašto se javlja hormonska glavobolja?

Glavobolja i menstruacija

Menstualnom migrenom se smatra svaka migrena koja počinje između 2 dana pre menstuacije do 3 dana nakon što je počela menstruacija. Glavobolja je često jaka, pulsirajuća i može počinjati samo sa jedne strane. Prate je simptomi poput osetljivosti na svetlost, mučnine i povraćanja. Izaziva je pad estrogena u to vreme.

Simptomi glavobolje u PMS-u su: umor, bolovi u zglobovima, pojava bubuljica, smanjeno mokrenje, nedostatak koordinacije, pojava zatvora, promena apetita i velika želja za alkoholom, čokoladom ili solju. Ova glavobolja se javlja tokom dana koji prethode menstruaciji.

Pročitajte još: Zašto se javlja anksioznost u PMS-u?

Glavobolja u trudnoći

Promene u nivoima hormona mogu izazvati glavobolju tokom trudnoće, posebno u prvom i trećem trimestru. U drugom trimestru se glavobolje najređe javljaju jer je nivo estrogena stabilan. Više o migreni u trudnoći…

Hormonska glavobolja u menopauzi

Usled velikih hormonskih promena u menopauzi može doći do pojave čestih i jakih glavobolja. Srećom, kod određenog broja žena, nakon što dođe do menopauze neće se više javljati taj tip migrena. Pročitajte: Koliko dugo traju simptomi menopauze?

hormonska glavobolja
Hormonska glavobolja
Glavobolja i anti-bebi pilule

Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije navodi u svojim istraživanivanjima da ima slučajeva onih koji su prijavili smanjen broj glavobolja od kada piju oralnu kontracepciju, dok je i dalje veći broj žena koje se suočavaju sa glavoboljama baš zbog ovog vida kontracepcije. I to se glavobolje javljaju najčešće u nedelji bez pilula zbog pada estogena. U jednoj studiji primećeno je da niske doze estrogena mogu pomoći u sprečavanju simptoma migrene. (*4)

Ostali uzroci hormonske glavobolje

Žene imaju tri puta veću verovatnoću da pate od glavobolja u odnosu na muškarce zbog načina na koji njihovi hormoni funkcionišu, pokazala je jedna studija iz 2012. godine. (*5) Migrenu može pokrenuti i hormonska terapija, ali i pokretači poput hrane, stresa, svetlosti i mirisa.

led maska za lepo lice

Lečenje hormonske glavobolje

Ovaj vid problema se ne leči samo kada nastane i isključivo lekovima. Važno je i promeniti stil života, ali i uključiti preventivnu negu. Ponekad će možda uključivati i prirodne lekove poput suplementacije magnezijumom. Suplementacija magnezijumom može pomoći, posebno ako se on pije od 15. dana ciklusa, pa sve do menstruacije. Magnezijum je bezbedan i nema potrebe brinuti da će doći do predoziranja.

Kada do glavobolje već dođe, ženi će prijati da leži u zamračenoj prostoriji i stavi na glavu hladan i vlažan peškir preko čela i očiju. Joga može da pomogne i smanji pojavu glavobolja, pokazala je jedna od novijih studija. (*6)

Za prevenciju je važno i da redovno jedete – više manjih i čestih obroka zbog konstantnog održavanja nivoa šećera u krvi, redovan san uvek u slično vreme i izbegavanje stresa kada god je to moguće.

Akutno lečenje glavobolje

Hormonska glavobolja se može lečiti sa više vrsta lekova. Od klasičnih lekova, injekcija i lekova u vidu spreja za nos. Najefikasnije su injekcije, zatim sprejevi za nos, koji takođe zaobilaze želudac, ali ne deluju brzo kao injekcije i tablete.

Kod trudnica i dojilja je problem prepisivanja lekova ograničen, ali bi trebalo da sa lekarima porazgovaraju i o alternativnim načinima lečenja koji uključuju jogu, smanjenje stresa, akupunkturu (vodite računa kod koga idete) i druge okidače.

Hormonske glavobolje se javljaju zbog pada nivoa estrogena, a poznate su i kao menstrualne migrene ili PMS glavobolje. Simptomi su im slični migreni, sa vrlo jakom, pulsirajućom glavoboljom koja je često praćenja mučninom i povraćanjem. Mogu ići zajedno sa umorom, bolovima u zglobovima i aknama. Lečenje uključuje promene u načinu života, preventivne mere i lekove, kao i lečenje akutnih simptoma. Kod mnogih žena, migrena prestaju u menopauzi.

Objavljen: 31. avgust 2021. godine, ažuriran: 23. april 2024. godine

hormonska glavobolja
Hormonska glavobolja

Literatura:

  1. National Headache Foundation: Menstrual Migraine – https://headaches.org/2019/10/25/menstrual-migraine
  2. American Migraine Foundation: Breaking down three main treatment strategies for menstrual migraine and how to pick the best option for you – https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/menstrual-migraine-treatment-and-prevention, februar 2021. godine
  3. NAMS: Headaches – https://www.menopause.org/for-women/menopauseflashes/women%27s-health-and-menopause/headaches
  4. NIH: Combined hormonal contraceptives and migraine: An update on the evidence -https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28806162, avgust 2017. godine
  5. NCBI: Migraine in women: the role of hormones and their impact on vascular diseases – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3311830, april 2012. Godine
  6. NIH: Study of Additive Effect of Yoga and Physical Therapies to Standard Pharmacologic Treatment in Migraine – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33531761/, januar 2021. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button