fbpx
GinekologijaVesti

Selektivni abortus mogao bi biti uzrok 4.7 miliona manje rođenih devojčica

Verovatno ste do sada čuli za termin „selektivni abortus“. Ovo nažalost nije nov pojam, a postao je lako dosupan uvođenjem ranih prenatalnih testova u široku primenu. Naime, radi se o situaciji kada partneri saznaju da očekuju bebu ženskog pola, te se odluče na abortus kako bi dobili muško dete.

Neka društva posebno preferiraju mušku decu, što nam je na ovim prostorima nažalost poznato. Neke od susednih država su čak imale i kampanje protiv selektivnog abortusa, kao što je to bio slučaj sa kampanjom „Neželjena“ u Crnoj Gori.

Biranje dečaka umesto devojčica ima uticaj na globalnu demografiju

Studija je pokazala da bi u svetu do 2030. godine moglo biti rođeno 4.7 miliona žena manje, a do 2100. godine čak 22 miliona manje kao posledica trenda biranja dečaka zbog kog se vrši selektivni abortus. Istraživači posebno skreću pažnju da bi rezultat ovog trenda moglo biti globalno pronalaženje partnera, ali i ugrožavanje braka, te da je moguć porast asocijalnog ponašanja i nasilja.

Ujedinjene nacije ovaj trend svrstavaju u štetne prakse kojima se mora stati na put poput dečijih brakova i sakaćenja genitalija. Pristrasnost ka muškoj deci je posledica duboko ukorenjene neravnopravnosti među polovima koja šteti čitavom društvu.

Ranija istraživanja procenila su da je u periodu od 1970. do 2017. godine izvršeno 45 miliona prekida trudnoća kao posledica biranja pola deteta. Od ovog broja više od 95% su slučajevi iz Kine i Indije.

manje empatije kod dece

Selektivni abortus i procena smanjenja broja žena na planeti

Projekcije iz ove studije zasnovane su na bazi podataka koja sadrži 3.26 milijardi informacija o rođenju dece u čak 204 države. Najproblematičnija je situacija u 17 država koje preferiraju rođenje muške dece, a među njima i dalje prednjače Kina i Indija, koje su uz to i  najmnogoljudnije zemlje.

Istraživači upozoravaju da bi ovi trendovi mogli dovesti do još veće neravnoteže polova i prevlasti muškaraca.

Autori studije naglašavaju da će disbalans polova dovesti do demografskih problema jer će se u nekom momentu javiti veliki broj mladića koji sebi neće moći da pronađu ženu. Oni naglašavaju:

„Manje žena nego što je očekivano u populaciji bi moglo da rezultira povišenim nivoom asocijalnog ponašanja i nasilja što na kraju može uticati na dugoročnu stabilnost i održivi društveni razvoj.“

Oni naglašavaju da je neophodno da se zakonskim putem i potrebnim merama osigura jednakost polova i rodna ravnopravnost.

porodica 9

Velika smrtnost među devojčicama

Postoje dokazi da neka društva zanemaruju svoje žensko potomstvo na način koji dovodi do prekomerne smrtnosti devojčica u odnosu na dečake. Istraživanje iz 2015. godine pokazalo je da je broj nestalih žena u stalnom porastu u posednjim decenijama. Do 2015. godine broj nestalih žena uključujući smrtnost bio je 126 miliona, dok se očekuje da će do 2035. godine dostići 150 miliona žena.

Dr Džon Bondžarts smatra da će broj nestalih žena zbog prevelikog broja smrtnih slučajeva daleko premašiti broj devojčica koje nisu rođene zbog vršenja selektivnog abortusa.

selektivni abortus
Selektivni abortus može biti razlog manje rođenih devojčica

Obe studije naglašavaju važnost potrebe za rodnom ravnopravnošću i politike zasnovane na kampanjama koje zagovaraju borbu protiv rodne pristrastnosti.

Pročitajte: Koliko dece treba imati: Da li postoji idealan broj dece u porodici? Koliko dece je savršen broj?

Izvor: Medical News Today, objavljen: 9. avgust 2021. godine, ažuriran: 29. maj 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button