fbpx
Nega trudnice

Trudnoća i vežbanje

Uticaj vežbanja u trudnoći

Dobijanje na težini u trudnoći nikako ne predstavlja lošu stvar i ne bi trebali da se trudimo da to sprečimo. Treba znati da nekoliko stvari doprinosi dobijanju kilograma. To uključuje: rast materice i njen sadržaj (beba), povećanje volumena krvi, zadržavanje vode i taloženje masnoće – obično na trbušnom zidu i bokovima.

Skidanje većeg dela ove kilaže nakon porođaja zahteva malo ili nimalo napora. Jedini izuzetak je istaložena masnoća.

Vežbanje u trudnoći, čak i u umereno, ograničava količinu masnoća koje se talože ispod kože. Time se smanjuje napor potreban nakon porođaja da bi se postigla željena težina.

Prednosti vežbanja u trudnoći

Nema sumnje da trudnica koja vežba redovno ima značajne psihološke koristi od te aktivnosti. Sve ostalo što prolazi tokom trudnoće je isto, ali će biti više opuštena, sa više energije i samopouzdanja. Više nego njena koleginica trudnica koja ne vežba.

Fizička korist od vežbanja u trudnoći

Vežbanje tokom trudnoće dovodi do smanjenja visokog krvnog pritiska, bolova u leđima, umora i glavobolja uobičajenih problema tokom trudnoće.

Žene koje vežbaju su takođe uočile značajno smanjenje otežanog disanje i opstipacije.

Potencijalni rizici povezani sa vežbanjem u trudnoći

Pročitajte: Kada se NE SME VEŽBATI

Tokom trudnoće je važno da se sprovode samo odgovarajuće vrste vežbi. Progesteron razmekšava ligamente koji drže zglobove zajedno i stabilno. Omekšavanje dovodi do toga da zglobovi postaju donekle nestabilni. Pogrešna vrsta vežbanja može da dovede do povrede nekih zglobova, posebno onih u kičmi, karlici, kolena i skočnim zglobovima.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Idealne vežbe za trudnice

Ne postoji idealan program vežbanja za sve trudnice. Bitno je ustvari da je svaki program prilagodi pojedinačno svakoj trudnici, prema njenom zdravstvenom stanju, postojećem nivou aktivnosti i onome što ona uživa da radi.

Važno je i konsultovati stručnjaka u formiranju takvog programa.

Plivanje je, na primer, idealan vid vežbanja za trudnicu. Ali i redovna šetnja i korišćenje samostepenica umesto lifta mogu da posluže svrsi.

Za ženu koja vežba redovno

Žena koja je redovno vežbala i pre trudnoće u osnovi ne bi trebalo da prestane sa tim kada je trudna. Treba da nastavi. Međutim, pre toga, treba da potraži savet u vezi vrsta vežbi koje sme i ne sme da radi.

Svaki program vežbanja u trudnoći treba sprovoditi imajući na umu:

  • Zagrevanje u trajanju nekoliko minuta, vežbi od petnaest do trideset minuta, a zatim period usporavanja, takođe u trajanju od nekoliko minuta, pre zaustavljanja. Treba izbegavati nagli fizičkih napor, kao i iznenadna zaustavljanja.
  • Unos adekvatne količine tečnosti, kao i unos kalorija.
  • Ispravna vrsta sportske odeće, uključujući udobnu sportsku obuću, odeću i u te svrhe napravljen grudnjak.
  • Uređaj za praćenje otkucaja srca. Cilj je da otkucaji budu ispod 140 u minuti. Ako je iznad ovog, vreme je za usporavanje tempa.
  • Područje gde se vežba mora da bude dobro osvetljeno i da omogući dobru cirkulaciju vazduha. Na taj način se sprečava pregrevanje.
  • Izbegavajte iscrpljivanje. Dobro planirani program vežbanja bi trebalo da vam omogući da se osećate energično, a ne umorno.
  • Vežba bi trebalo da omogući da možete usput normalno da razgovarate. Ako ne možete, to je pouzdan znak da je napor prevelik i da je vreme da se uspori.

Save

Save

Save

Save

Save

Related Articles